Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 23:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pamerzs
PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2023, 17:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jeżeli 08-3/9 ma coś w sobie jeszcze z muskata oprócz rieslinga , to mimo tego może to być dobra odmiana :?:
Tomku
Czy testujesz już lub zamierzasz testować 08-3/6 = BC5 x Rajnal Rizling
Ta krzyżówka doczekała się szybko nazwy "Rizling Georgina" więc prawdopodobnie bardziej przypomina właściwego rieslinga ?
PS
Jeżeli Rizling Georgina dojrzewa conajmniej w tym samym czasie lub wcześniej od klasycznego rieslinga
i jest całkowicie odporny na mączniaki to może to być to, o co od lat zabiegali polscy winiarze ...
PS
A krzewy możemy podlewać nawet naftą , aby wino bardziej przypominało klasyka :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pamerzs
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2023, 10:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Muszkat będzie po Petrze ale jest delikatny.
08-3/6 dopiero będę sadził. Posadziłem 2 lata temu 1 sztukę ale okazała się być Merlinem :-)

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2023, 14:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Nie wiem czy tutaj dobre miejsce.
https://sukces.rp.pl/wino/art38485271-r ... a-swietosc

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2023, 15:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
No to MY tu na winogrona.org wyprzedzamy wyraźnie tych winiarzy z Bordeaux :mrgreen:
One som bardzo opóźnione w rozwoju :wink:
Dla nich tam liczy się tylko szmal :!: :!:
PS
A do smaku wina przyspasabiali nas od wieków, teraz trudniej się będzie odzwyczaić :wink: (od merlotów i kabernetów)
Ale czas działa na korzyść hybryd

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2023, 15:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Hybrydy to też kabernety są przecież. Ja na Suwalszczyznie to niemal hybrydy same mam.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 1 września 2023, 15:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pinot Regina i Pamerzs
Siostrzane odmiany
Wg badań węgierskich posiadają geny odpornościowe:
Pinot Regina - Rpv1 i Rpv12 (m.rz.+++); Run1, Ren3 (m.pr. +++)
Pamerzs - Rpv1 i Rpv12 (m.rz. +++); Run1 (m.pr. ++)

Testuję obydwie w/w odmiany, posadzone wiosną 2023, bez ochrony chemicznej.
Pinot Regina - bez mączniaków
Pamerzs - zaatakował liście mączniak prawdziwy
Czy jeszcze ktoś testuje te odmiany i mógłby porównać ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 1 września 2023, 17:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
zbyszekB napisał(a):
Pinot Regina - bez mączniaków
Pamerzs - zaatakował liście mączniak prawdziwy
Czy jeszcze ktoś testuje te odmiany i mógłby porównać ?
Mam obydwie, bez oprysków i bez śladów mączniaków szalejących w sąsiednich rzędach.
Pamerzs rośnie jakby słabiej.
Generalnie odmiany z Run1 nie łapią u mnie nawet śladu mp mimo dotykania się z zakażonymi liśćmi sąsiednich odmian. Widzę to też na stole z siewkami gdzie zgodnie ze statystyką połowa ma mocną infekcję mp (Run1-) a połowa nie ma nawet śladu (Run1+) - wszystko bez oprysków. Z mrz sytuacja już nie jest taka zero jedynkowa.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2023, 09:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Z Pinot Regina jest ten problem ze w sensie odporności jest to pancerniak, ale dwa kontrolne grona które mam dopiero zaczynają się wybarwiać. Więc nie wiem o co chodzi. Obok rośnie Calandro z aktualnie 20 brix
Jeśli nie będzie gniło wybieram Calandro. O smaku jagód nie wspominając, gdyż Calandro smakiem deklasuje większość odmian.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

-- poniedziałek, 9 października 2023, 09:40 --

Polecam artykuł z doświadczeń austriackich dot. wielu interesujących nas odmian z trudnego roku 2022. Odmiany potraktowane tylko siarką i miedzią przez sezon.
https://www.agrar.steiermark.at/cms/dok ... 0Flops.pdf

Od siebie dodam że w tym roku, mimo późności Zweigelt Signum zdaje egzamin, brak os oznacza brak szarej pleśni, mimo ogromnych zbitych gron. Gruba skórka skutecznie odstręcza muszki. Zbiór po połowie października. Podobnie zachowuje się Duna Gyongye. Jak bardzo wkurza mnie podatnością na m.rz, ale za to mocno zbite grona i nic, żadnej pleśni, muszek itp. Cukier dochodzi do 24 brix. Nie łapę o co tu chodzi. Przy takim przebiegu pogody i inwazjach owadów wygląda na to że na ile miejscówka pozwala to odmiany czerwone jak najwcześniej dojrzewające, lub najpóźniejsze.
Co prawda nie PIWI ale w tych warunkach nawet Negru de Dragasani mimo pokiereszowanych krzewów m.rz. dobrze sobie radzi i średnio ma powyżej 22 brix.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 14:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Odmiany z UDINE - Soreli i Cabernet Volos
11/10/2023 - obydwie odmiany mają cukier po 22Brix, kwasy organoleptycznie niezbyt duże, ale pestki jeszcze niedojrzałe całkowicie :shock: :?:
Wg mojej oceny u odmiany Volos dopiero w połowie wybarwione a u Sorelu jeszcze mniej.
Niedużo tego jest wiięc zbieram (do cuvee z innymi odmianami) ,bo ma podobno u mnie padać :?:
Poza tym u Volos zaczynają zasychać szypułki
Jak jest z dojrzałością pestek tych w/w odmian u innych winogrodników ?
Pestki u C.Dorsa i Dunaj już całkowicie dojrzałe :!: :!: :!: a cukier mniejszy , tylko 21Brix
PS
Już kilka lat temu była dyskusja na temat słabego wybarwiania pestek u odmiany Rondo.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 20:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zlewałem znad osadu Bacskę. Nie da się ukryć że mimo kłopotów ze wzrostem w suchych latach, to całościowo patrząc to jest pancerniak, plonowanie, odporność na muszki i na grzyby, grona zupełnie odporne na wszystko. Odmiana całkowicie odporna na tegoroczne katastrofalne latem warunki atmosferyczne w mojej lokalizacji, mimo zbitych gron. Na młynku nie trzeba nic przebierać. W nastawie przy jeszcze niewielkim resztkowym cukrze wygląda to organoleptycznie bez zastrzeżeń. Nie utlenia się. I typ wina w kierunku Rieslinga Włoskiego. Dodam jeszcze że nastaw jest z 7 krzewów Bacski oraz po 1 szt. Soreli i Fleurtai w ( Csilam super dojrzały zjadły niestety ptaki a Sauvignon Kretos owady więc jest praktycznie odmianowe) finalnie jest 20 l wina i w winie nie czuć jakiegokolwiek przeciążenia krzewów, mimo iż przy obciążeniu 1 grono na latorośl na każdym krzewie Bacski było między 4-5 kilo. Na szczęście dosadziłem sporo w tym na podkładce SO4 więc od przyszłego roku nie będę musiał się bawić w aptekarza.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 08:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
RobertR napisał(a):
Bacska czy Dublański kończą fermentację, a Pannonia zaczyna.

To znaczy, że Bacskę zbierałeś przed Panonią? Jakie były parametry?
Wydawało mi się, że Bacska była uważana za późniejszą...

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 08:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Tak w tym szalonym roku Bacskę zbierałem przed Pannonią. Z braku czasu na zbiór Pannonię trochę za długo przetrzymałem na krzewach.
Na przyszłość żeby coś więcej wycisnąć z Bacski muszę niestety zająć się redukcją gron przez pół, bo jeśli w danym roku Bacska dobrze rośnie to grona są za wielkie.
Na szczęście do tego momentu jeszcze nic nie spieprzyłem więc zarówno nastaw Bacski i Pannonii wyglądają dobrze.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 08:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Pytanie o parametry, szczególnie TA pozostawiam otwarte ;)
Jak długo przebiegała fermentacja i w jakiej temperaturze?
Cytuj:
I typ wina w kierunku Rieslinga Włoskiego.

Już nie mogę się doczekać :)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 08:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Drożdże Lalvin R2, dosłodzone koncentratem o 1,5 brix, fermentacja burzliwa nieco ponad tydzień w temp. 17 c, teraz już w piwnicy w temp. 14 c, kwasy nie mierzone, gdyż i tak Bacska ma je za niskie, więc nie zaprzątałem sobie takimi detalami głowy. Kilka gram resztkowego cukru jeszcze zostało. Dosadziłem Csilam coby w przyszłości razem zbierać te odmiany, i nie trzeba było samej Bacski dokwaszać.
Oczywiście ilość wina jest tak mała 15 +5 l że nie mogę zagwarantować że jeszcze się coś nie sp... ale po raz kolejny widzę że odmiana nie ma jakiś większych tendencji do szybkiego utleniania, mimo braku odpowiedniego sprzętu i garażowych warunków.
Natomiast próba organoleptyczna podczas zlewania znad grubego osadu wyszła bardzo dobrze.
Przy okazji próbowałem też kończącą fermentację Pannonię, i jak na razie nie dzieje się tam nic złego, ale tu jeszcze sporo cukru zostało w nastawie.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 13:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
zbyszekB napisał(a):
Odmiany z UDINE - Soreli i Cabernet Volos
11/10/2023 - obydwie odmiany mają cukier po 22Brix, kwasy organoleptycznie niezbyt duże, ale pestki jeszcze niedojrzałe całkowicie :shock: :?:
Wg mojej oceny u odmiany Volos dopiero w połowie wybarwione a u Sorelu jeszcze mniej.
Niedużo tego jest wiięc zbieram (do cuvee z innymi odmianami) ,bo ma podobno u mnie padać :?:
Poza tym u Volos zaczynają zasychać szypułki
Jak jest z dojrzałością pestek tych w/w odmian u innych winogrodników ?
Pestki u C.Dorsa i Dunaj już całkowicie dojrzałe :!: :!: :!: a cukier mniejszy , tylko 21Brix
PS
Już kilka lat temu była dyskusja na temat słabego wybarwiania pestek u odmiany Rondo.


U mnie Volos ma 21,5-22 brix tak średnio. Kwasy raczej w normie bo nie czuć na języku. Pestki o dziwo prawie że już wybarwione. Szypułki ok. Nie czuć nic a nic pirazyn. Trochę muszki uszkodziły. Zamierzam zbierać za tydzień w czwartek ostatnią część wiszącego Volos. Pójdzie z rebergerem na czerwone.

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO