Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 03:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 29 stycznia 2021, 21:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3289
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Budzik napisał(a):
...Inna przykra niespodzianka odnośnie PIWI to niższa niż deklarowana mrozoodporność Sirame. Na razie tylko zajrzałem na jeden patyk i wszystkie pąki był martwe po zaledwie -24.6C (łoza ok) a gdzie tu do -28C. Przy czym mam obawy że sztobry się rozhartowały bo czekały na zewnątrz a było dwa dni +10C. Miarodajne będzie jedynie porównanie między odmianami.
U mnie odporność ok -25 (na większość zim) byłaby wystarczająca. Jednak miejmy nadzieję, że ten wynik nie jest do końca miarodajny. Wpływ miał zapewne przebieg pogody. Tym bardziej, że w doświadczeniu (jak napisałeś w innym wątku) przy tej temperaturze pąki innych hybryd padły właściwie wszystkie ( z dwoma wyjątkami).

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 06:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
michal278 napisał(a):
Odmiany vitis vinifera. Odmiany bez absmaków hybrydowych.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Rozumiem, że to odpowiedź na moje pytanie.
michal278 napisał(a):
Bo w naszych warunkach jeśli się chce mieć lepsze odmiany = okrywanie winorośli i niech to przyjmą wszyscy do wiadomości i kropka.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Czyli duże, komercyjne winnice na zachodzie kraju czeka przeformowanie uprawy. Tak definitywnie postawione zdanie warto przedstawić właścicielom winnic między Odrą a Sudetami, od Opola po Szczecin, gdzie królują vitis vinifera. Mam do Kolegi prośbę. Odwiedź kilka, zobacz jak prowadzą, kup parę win.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 11:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 943
Lokalizacja: małopolska
sajko71 napisał(a):
U mnie odporność ok -25 (na większość zim) byłaby wystarczająca. Jednak miejmy nadzieję, że ten wynik nie jest do końca miarodajny. Wpływ miał zapewne przebieg pogody. Tym bardziej, że w doświadczeniu (jak napisałeś w innym wątku) przy tej temperaturze pąki innych hybryd padły właściwie wszystkie ( z dwoma wyjątkami).
U Ciebie to i -21C byłoby zupełnie wystarczające ;-). My polarnicy, w południowej i południowo-wschodniej części kraju potrzebujemy odmiany w pełni odpornej do -25C bo u nas zawsze mocniej mróz dowali niż na zachodzie i to o kilka stopni.
Sirame według mnie szacunkowo powinna być odporna do tych -24, -25C, biorąc poprawkę na zamrażarkę, rozhartowanie sztobrów i gorszy sezon. Jak na hybrydę 70-75% vinifery to jest i tak byłaby bardzo przyzwoita wartość. Natomiast te -28C według mnie jest mitem.

Jest jedna odmiana wyjątek - Danubius - siostrzana odmiana Panonii czyli też 91% vinifery, niestety bez genów odporności na mp:
https://agroforum.hu/szakcikkek/szolo-b ... ofajtak-2/
Twórca (dr. Cindric) opisuje że po -28C plonowała w pełni, gdy w tych samych warunkach (polowych) krzewy Panonia, Bacska i Morava były odbudowywane spod śniegu. W moich ubiegłorocznych testach (-26.4C) Panonia wypadła bardzo dobrze pod kątem mrozoodporności drewna ale wszystkie pąki były martwe. Włoskie testy (nie polowe) pokazały odporność pąków Panonii LT50 niższą niż 23.5C. Serbskie (polowe z 6 lat) pokazały odporność paków mniej więcej na poziomie Rieslinga. Bacska na pewno jest bardziej mrozoodporna od Panonii ale jak wynika z artykułu powyżej pancerna niestety nie jest.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 12:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Do kol Dolnoslonzok nawet w okresie średniowiecza, kiedy temperatura była o te 5 stopni wyższa, w Sandomierskim okrywano winorośla. Zobaczymy po tej zimie. Jeszcze największe mrozy przed nami. Myślę że wielu winiarzy zmieni swoje poglądy. Temat okrywania to nie tylko moje widzimisie lecz książki Liska i Myśliwca.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 13:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Do tego co napisał Tomek:
Bacska nie jest mniej podatna na mączniaki niż Pannonia. Jest odporna na m.rz i tak samo jak Pannonia odporna na m.p.
Na dodatek jest to jedna z najodporniejszych odmian na sz.p.
to są moje obserwacje z praktyki a nie teorii, gdzie po drodze trafił się rok 2019 z ekstremalną pogodą, 400 mm deszczu w okresie maj/czerwiec, i potem z największą presja m.p. jaką sobie tylko można wyobrazić, gdzie poległy inne dotąd dobrze radzące sobie odmiany.
W testach sprzed kilku lat Bacska osiągnęła najlepszy wynik z testowanych odmian na mróz. Realnie pełna odporność powinna być na poziomie ok. -26.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 13:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Budzik napisał(a):
Sirame według mnie szacunkowo powinna być odporna do tych -24, -25C, biorąc poprawkę na zamrażarkę, rozhartowanie sztobrów i gorszy sezon. Jak na hybrydę 70-75% vinifery to jest i tak byłaby bardzo przyzwoita wartość. Natomiast te -28C według mnie jest mitem.
.


Być może p. Szpakowi (bo to chyba od niego pochodzi info o owych -28 o C) zwyczajnie zepsuł się termometr...
Natomiast wypada przychylić się do zdania, a raczej póki co ( wysoce prawdopodobnego) przypuszczenia, że z mrozoodpornością Sirame nie jest, obiektywnie patrząc, tak źle. Istotne, że wydaje się być bardziej odporna na mróz choćby od Regenta.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 14:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 943
Lokalizacja: małopolska
RobertR napisał(a):
Do tego co napisał Tomek:
Bacska nie jest mniej podatna na mączniaki niż Pannonia. Jest odporna na m.rz i tak samo jak Pannonia odporna na m.p.
Na dodatek jest to jedna z najodporniejszych odmian na sz.p.
to są moje obserwacje z praktyki a nie teorii, gdzie po drodze trafił się rok 2019 z ekstremalną pogodą, 400 mm deszczu w okresie maj/czerwiec, i potem z największą presja m.p. jaką sobie tylko można wyobrazić, gdzie poległy inne dotąd dobrze radzące sobie odmiany.
W testach sprzed kilku lat Bacska osiągnęła najlepszy wynik z testowanych odmian na mróz. Realnie pełna odporność powinna być na poziomie ok. -26.
Nie napisałem że Bacska jest mniej odporna od Panonii - to było o odmianie Danubius bo tak pisze sam dr. Cindric. Bacske trochę zlekceważyłem podczas ostatniej wizyty u Ciebie bo byłem za bardzo zapatrzony w Panonię ale już zmieniłem zdanie :-). Gdzieś ostatnio czytałem opisy rosyjskich testów m. in obu tych odmian i wino z Bacski było oceniane nawet wyżej niż z Panonii.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 14:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Budzik napisał(a):
My polarnicy, w południowej i południowo-wschodniej części kraju potrzebujemy odmiany w pełni odpornej do -25C bo u nas zawsze mocniej mróz dowali niż na zachodzie i to o kilka stopni.
.


Otóż właśnie to. A co mają powiedzieć koledzy np. z Lubelszczyzny, Mazowsza (tam w takich krytycznych zimowych momentach nie jest z reguły podobnie, o ile jeszcze nie gorzej), a tym bardziej z północno-wschodniej części Polski.
Pozwalając sobie zaś na krótką osobistą dygresję, zresztą wcale nie odbiegającą aż tak bardzo od tematu, u mnie, na 430 npm., nie było (jak dotąd) tej zimy wcale tak najgorzej (jak, sądząc po samej wysokości, mogłoby się wydawać): mimimalna odnotowana temperatura to (zaledwie) - 17 o C, i raczej jest ti wieloletnia norma, niż jakiś szczególny wyjątek (w stosunku do znacznie niżej położonych pobliskich Dołów Jasielsko-Sanockich). Co z tego, skoro cała okolica jest nazdwyczaj wietrzna! Nie trzeba chyba tłumaczyć, co może zdziałać nawet - 20 o C w połączeniu z silnym wiatrem. W tym roku szczęśliwie te oba destrukcyjne czynniki nie zbiegły się ze sobą, ale w przeszłości podobne przypadki nie było wcale czymś nadzywyczajnym.
Dlatego te - 25 o C (bez okrywania) to dla mnie absolutne mimimum, do tego jeszcze w rezerwie co nieco "prawdziwych" pancerników, mimo że ostatnio coraz bardziej niepopularne i niemodne...

-- sobota, 30 stycznia 2021, 15:25 --

Jedna mała korekta: w tym wpisie umieściłem jedno niepotrzebne i burzące sens wywodu "nie", czytający łatwo się domyśli w którym miejscu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 18:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Jest jeszcze jedna sprawa. Zima duża pokrywa śnieżna przy odpowiednim prowadzeniu załatwi sprawę. Ja jeszcze zachwaszczam na jesień moje rzędy. Dodatkowo obkładam te bardziej ciepłolubne gałęziami świerkowymi. Suwalszczyzna, biegun zimna, terroir wietrzny, ale śnieg ratuje.
Jest jeszcze jedna sprawa którą warto dyskutować. Otóż wiosenne przymrozki. U mnie nie mam z tym większego problemu ale myślę że niektórzy koledzy mogą mieć większy niż z mrozem.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2021, 19:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Jak najbardziej racja - i ze śniegiem, i z celowością okrywania krzewów gałęziami drzew iglastych, i z przymrozkami. To nie jest tak, że mamy (w Polsce) lokalizacje, można rzec, absolutnie dobre i absolutnie złe. Ja też zwykłem okrywać gałęziami, tyle że jodły, bo to najbardziej pospolite drzewo iglaste na Podkarpaciu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 17:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 19:20
Posty: 533
Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Dostałem na maila link do katalogu, może ktoś potrzebuje choć nie wiem czy coś się zmieniło:
http://winetech.pl/media/Katalog_winetech_2020.pdf

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2021, 16:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3289
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Takie maile dostali chyba wszyscy, którzy tam cokolwiek kupowali. Ja jednak nie napalałbym się za mocno na większe zakupy nowszych odmian z tego katalogu (i każdego innego), bo mimo dobrych walorów uprawowych (uprawiam Soreli i Fleurtai) to jednak decyduje jakość wina i to uzyskanego w naszym klimacie. A jak wiadomo mamy w naszym środowisku forumowym dopiero pierwsze próby winifikacji (i to często kupaże) i z powodu braku zlotów nie sposób tą jakość krytycznie na razie zweryfikować. Ja już twardo jestem za opcją: najpierw napij się wina a dopiero potem posadź.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2021, 17:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
sajko71 napisał(a):
Ja już twardo jestem za opcją: najpierw napij się wina a dopiero potem posadź.

Ja bym to zdanie zmodyfikował: najpierw napij się wina od kogoś kto wino potrafi robić, a dopiero potem posadź. :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2021, 18:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3289
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Zgadza się. I do tego zwykle zbyt młode wina próbujemy, bo jesteśmy strasznie wyrywni co do próbowania nowości.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2021, 19:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
michal278 napisał(a):
nawet w okresie średniowiecza, kiedy temperatura była o te 5 stopni wyższa


Przepraszam, że zrobię offtop, ale ta informacja wymaga korekty. Otóż szacuje się, że w czasie tzw. małego optimum klimatycznego (od końca X do pocz XIIIw) średnia temp. była o 0,5*C wyższa niż obecnie, a nie o 5*C. Źródła z pamięci nie podam, ale ogólnie da się takie dane wyszperać w necie. Inną sprawą jest miarodajność takiego szacowania temperatury z taką dokładnością - wszak w tamtych czasach nikt temperatur nie mierzył i nie notował.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO