Niestety ale muszę się zgodzić ze słowami TatOR.
Druga sprawa jest taka, jeżeli ktoś na forum pyta od odmiany " niezawodne" to odnosze wrażenie, że pyta o odmiany, które nie wymagają: okrywanie zimowe( z racji że wiekszość plantacji na wschodzie jest w klimacie kontynentalnym gorące lato musi być odpokutowane mroźną zimą dlatego wieszkosc winnic okrywa cale krzewy), redukcji, profilaktycznego oprysku, przycinania itd itp czyli odmiany, które rosną same. Najlepiej nic nie robić i zbierać piekne grona z krzewu, takie odmiany zakwafilikowałbym do grupy PANCERNE.
Moim zdaniem odmiana niezawodna to taka, która przy odrobinie poświeconego czasu i uwagi co roku wydaje regularnie plony.
Trzecia sprawa to oczywistym wydaje sie, że jeżeli posadzimy odmiany deserowe o terminie dojrzewania przyjmijmy 130-145 dni czyli termin porownywalny z Merlotem czy Reslingiem to nie dziwmy się,że nam to nie dojrzewa. Po co sadzić tak późne odmiany i potem narzekać,że badziewie z Rosji nie dojrzewa?
Ja sadzę odmiany wczesne i się o dojrzewanie nie martwię, jeżeli ktoś chce na siłe późniejsze to zostaje jedno rozwiązanie-tunel . Najpóźniejsze jakie mam to Lancelot oraz FVR-8-2 ( okolo 120-125 dni dojrzewania) i są to odmiany, które w tak słabym roku jak ten ledwo co dojrzały u mnie na poludniu Lubelszczyzny. Dlatego, żeby nie było problemu z dojrzewaniem odmian w takim roku jak ten, dla linii Lublin - Warszawa - Toruń - Szczecin proponuje sadzic odmiany maksymalnie do 115-120 dni dojrzewania - takich odmian jest cała masa. Po co przechodzić przez rzekę o nieznaniej głębokości jak można bezpiecznie przedostać się na drugi brzeg mostem ?

Czwarta sprawa: " Moim zdaniem, na 100 nowości jakąś szansę u nas ma z 5% (pięć sztuk z setki) " - myślę, że to gruba przesada, 30% a może nawet wiecej - kwestia tego ile jesteśmy w stanie poświęcić czasu i opieki krzewom.
Pamiętać również należy, że każdy z nas ma inne siedlisko i może się tak zdarzyć, że taki Prim u 9 osób bedzię sprawował się wzorowo a u jednej coś bedzie nie tak i bedzie kapryśny, to tylko roślina.
Z odmian na chwilę obecną u mnie niezawodnych:
Prim, Garold, Rumba, Łora, Muscat Bleu, Lancelot, Prieobrażenie, Gałahad.
Po tym roku do tego grona kandydatami zostali: Produsier, Rusłan, Bogatianowskij,Super Ekstra.
Z tego natomiast co wymienił kolega w pierwszym poście myśle ze do pewniaków można zaliczyć:
Zaria Nieswitaja, Waliok, Jupiter, Nowyj Podarok Zaporoża, Furor, Monarch, Senator (Burdaka) oraz jeśli potrafi się zapanować nad rzekomym to: Liwia Podarok Nieswitaja, Atos.