U mnie na winnicy w tym sezonie mała rewolucja, po kilku latach uprawy pod szpadel poszły:
Einset Seedless ? silny wzrost, mały plon z przestrzelonymi gronami, do tego dość podatny na rzekomego, zdarzało mu się łapać prawdziwka na gronach.
Canadice ? trochę szkoda było go wykopywać bo plenny i niezawodny o średnim wzroście, ale nie wytrzymał konkurencji z nowymi kiszmiszami.
Agat Doński ? efektowne grona, plenny i niezawodny, ale prosty smak nie powalał, chociaż raz, tj. w ubiegłym sezonie bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smakiem, czasami pękał i był łakomym kąskiem dla os, mimo profilaktyki lekko podatny na rzekomego co uwidoczniło się pod koniec tego sezonu.
V 68-021 ? od samego początku nie byłem zadowolony z tej odmiany, mała plenność ? kilka przestrzelonych gronek na krzewie, nie odpowiadał mi także specyficzny aromat jagód.
Arocznyj ? silny wzrost i mała plenność, pod koniec dojrzewania czasami na szypułkach pojawiał się mączniak prawdziwy i powodował pękanie jagód w okolicy szypułki.
Ajwaz - silny wzrost i mała plenność, ale dobry smak ? szkoda miejsca dla kilku małych gronek.
Cyca ? efektowny krzew i bardzo efektowne duże i piękne grona, ale dla mnie ?kiepski? smak, tj. sama woda i cukier, krzew bardzo zdrowo rósł, ale pod koniec dojrzewania jagody mogły pękać i pleśnieć.
Iliczewskij Rannij ? trochę szkoda, ale ? dość podatny na mączniaka rzekomego.
Wiktoria 5 ? dziwna odmiana, zazwyczaj co roku pękała w jakimś niewielkim stopniu, a w ubiegłym sezonie nie pękła ani jedna jagoda, natomiast w tym sezonie pękanie nadrobiła z nawiązką bo już na początku sierpnia zaczęły pękać jeszcze zielone jagody, które ściągały wszystkie muchy, osy i muszki.
Timur ? bardzo dobry smak, ale ta mała plenność i nie zawsze dobrze się zapylał, do tego lekko podatny na mączniaka prawdziwego, który uwidaczniał się na szypułkach i doprowadzał do pękania jagód w okolicy szypułki, w tym mokrym roku także miałem okazję zobaczyć czym jest goryczka na Timurze, we wcześniejszych latach tego nie miałem pomimo że krzew rósł na glebie gliniasto-piaszczystej.
Eszter ? wczesny i smaczny, ale ?. nowe może będą lepsze.
Rusboł ? słodziutki, ale bardzo drobne jagódki, które pod koniec dojrzewania mogły pleśnieć.
Kostia ? zwolnił miejsce innym.
Pionierem dla szpadla w poprzednim sezonie był
King Rubi, który przez kilka lat uprawy w ogóle nie chciał owocować.
Przyszedł czas na ?nowe inspiracje?

.