Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 16:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2020, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
krisu09 napisał(a):
Przypominam wpis autora postu
(...) mega odporne na choroby (...)
Widzę tutaj bardzo dobry kierunek.
Winogrona, a z nich sok to wspaniała rzecz.
Nie muszę nikomu przypominać o walorach prozdrowotnych. Sądzę, że autor postu ma ochotę skorzystać z tego daru matki ziemi.

- Czysty, zdrowy sok z winogron to bardzo niedoceniany płyn.
Zastanówmy się zatem i pomóżmy autorowi w wybiorze odmian.
Frontenac jak najbardziej w punkt!


Grona Frontenac np.w porównaniu do M.F. u mnie nie ulegają Sz.p. ,czy mączniakowi pr. co widać na fotce. Zdrowotność tej odmiany na choroby jest jej cechą,ale warto jednak stosować profilaktykę ochronna jak przy wszystkich odmianach tzw. "pancernych". :wink:

______________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2020, 09:49 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
dziadek2 napisał(a):
Myślę, że Frontenac też powinien spełniać "parametry sokowe" http://www.winogrona.org/index.php?title=Frontenac
- odporny, luźne grona, wydajny, smakowo OK itd

Obrazek

Popieram!
Sok z Frontenaca jest bardzo "owocowoaromatyczny" dlatego wszystkim polecam do wyrobu przetworów.
FRONTENACA dodaję również do wina z MF, LM , Marquette.
W okolicach Ełku dla lepszego dojrzewania konieczna jest redukcja gron (1 na łozie )
usuwanie skrzydełek oraz przycięcie grona od dołu. Luźny pokrój grona temu sprzyja.
Pozdrawiam z mazur
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2020, 11:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1692
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Na sok to zdecydowanie Solaris. Na sok można go zbierać bardzo wcześnie lekko niedojrzały (kiedy aromaty agrestu). Po sokowniku potrzeba przefiltrować żeby wytrzymał dłużej niż pół roku (bo nie klarowny). Dzieci uwielbiają.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2020, 17:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Frontenaca nie mam, ale jeszcze mam (niedługo) Frontenac Gris, mogę potwierdzić powyższe cechy Frontenaca u tej bliźniaczej odmiany.
Soki robiłem z LM i MF, oraz białe St.Pepin i Adalminia. Sok z tych odmian razem miał smak przypominający kiwi, bardzo smaczny.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2020, 19:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
suszi napisał(a):
Na sok to zdecydowanie Solaris.

Zobacz pierwszy post. Gość mieszka w okolicy Ełku i Augustowa. Tam Solaris nie będzie rósł bez okrywania na zimę. Obecne "tropiki" to chwilowy wybryk natury.
Chociaż przyznaję rację, że sok z solarisa super. Tylko nie tam.

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 lutego 2020, 22:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Solarisa wyciska moja siostra - taką wyciskarką do ziemniaków na kluchy, po czym zalewa to wrzącą wodą i pije. W tym wydaniu smakuje. Sok z parownika jest natomiast mdły i bez smaku, nie polecam.
Mongolczycy uprawiają winogrona w a mają jeszcze ostrzejsze zimy. Okryć na zimę lub zbudować tunel i da radę.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2020, 20:39 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 marca 2017, 12:05
Posty: 122
Lokalizacja: Ropa
A sok s frontenac gris? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

_________________
Winnica Dolina Ropy
#HybridVeto


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2020, 09:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 8 czerwca 2020, 12:52
Posty: 98
Lokalizacja: z pustyni (Chechło)
A co sądzicie Państwo o soku z sokownika (nazywanego tu parownikiem?) w stosunku do wyciskanego na zimno?
Robię taki od lat, potem pasteryzuję i wytrzymuje wiele, wiele miesięcy (dłużej nie da rady, bo wypijamy), ale teraz zacząłem się zastanawiać, czy aby nie tracimy w ten sposób właściwości?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2020, 09:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Robimy tak sam jedynie z odmiany Concord. Smaku i zapach zachowane. Natomiast próbowałem zrobić tak sok z innych odmian, m. in. z Aldena. Wyszła słodka lura bez smaku i zapachu.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2020, 10:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 10 kwietnia 2013, 09:51
Posty: 620
Lokalizacja: Okolice Skały 440m npm
Tracisz, wiele składników się rozkłada w wyższej temperaturze.
Z tym że sok surowy też trzeba jakoś zakonserwować, witamina C, siarkowanie, pasteryzacja, mrożenie?
Przewaga surowego soku to na pewno większa zawartość aromatów, bo te uciekają szybko.
Temperatura za to ułatwia ekstrakcję ze skórek, ale co jest lepsze to nie wiem :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 17:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 marca 2017, 12:05
Posty: 122
Lokalizacja: Ropa
Gdyby pod uwagę wziąć wysoką odporność na choroby (brak konieczności stosowania duzej ilości fungicydow etc.) oraz wysoką zawartość polifenoli i resweratrolu, na jakie odmiany należy postawić? Przeznaczenie: sok.

_________________
Winnica Dolina Ropy
#HybridVeto


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 18:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
krisu09 napisał(a):
Gdyby pod uwagę wziąć wysoką odporność na choroby (brak konieczności stosowania duzej ilości fungicydow etc.) oraz wysoką zawartość polifenoli i resweratrolu, na jakie odmiany należy postawić? Przeznaczenie: sok.

Przy takich kryteriach to Regent :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 października 2020, 19:34 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
zbyszekB napisał(a):
krisu09 napisał(a):
Gdyby pod uwagę wziąć wysoką odporność na choroby (brak konieczności stosowania duzej ilości fungicydow etc.) oraz wysoką zawartość polifenoli i resweratrolu, na jakie odmiany należy postawić? Przeznaczenie: sok.

Przy takich kryteriach to Regent :!:

A na poważnie to może Vintinto, zobacz ile gromadzi antocyjanów. Odporny, nie wymarznie zimą i teoretycznie powinien dojrzeć.
http://www.winogrona.org/index.php?title=Vintinto

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO