-- wtorek, 05 grudnia 2023, 11:52 --
Nas jednak najbardziej interesują obserwacje polskie. Dlatego istotne będą posty osób, które ją już uprawiają (szczególnie w konkretnej ilości krzewów), a nawet zrobiły może wino.
Mamy powyżej informację, że takie osoby są na Podkarpaciu. Skoro jak na razie nikt z nich się nie odezwał, bo może aktualnie nie zaglądają na forum lub im ten watek umknął uwadze, to wnoszę do osób mających jakikolwiek inny kontakt z nimi, aby zachęcili ich do podzielenia się z Nami swoimi obserwacjami dotyczącymi Moravy.
-- wtorek, 28 maja 2024, 14:15 --
Do tej pory prowadziłem Moravę na dwuramiennego Guyota, który po przemrożeniu w końcu kwietnia br. ma teraz martwe całe obie łozy. Nowe odrosty (vide poniższe zdjęcie) są ze starego drewna pnia (te wyłamywałem) i resztek ramion oraz węzłów z których wyprowadziłem obie łozy.
Jak się teraz okazało, Morava po kwietniowym wymrożeniu, wyróżnia się spośród wszystkich uprawianych odmian, nowymi latoroślami, które w 100% mają po 2 normalne kwiatostany. I to niezależnie, czy wyrosły z tzw. wilków, czy pąków zapasowych u nasady przemarzłych całkowicie łóz.
Wróży to dobrze na przyszłe sezony, szczególnie przy mieszanych formach Royat i Casenave.
-- niedziela, 13 października 2024, 09:15 --
W wątku "JESIEŃ 2024" jest ciekawy post z datą 12 października 2024 w którym zamieszczone jest ładne zdjęcie gron Moravy -
uprawa/jesie-2024-t16094-30.html RobertR napisał(a):
Morava 24 brix pierwszy raz tak dojrzała (w Serbii dojrzewa tydzień po Rieslingu) .......
Ja też zebrałem w tej dacie resztki gronek Moravy, które ostały mi się po gradzie z 14 lipca br. Ale cukry zmierzyłem na poziomie ubiegłego roku tj. 19.5 ÷ 20.0 Bx. Może jakiś wpływ na to miał kwietniowy mróz, który skrócił im wegetację?
Ponownie dal się wyróżnić charakterystyczny aromatyczno-orzeźwiający smak jagód.
-- czwartek, 20 lutego 2025, 13:24 --
Mając o tej porze trochę czasu, poszperałem w necie, aby sprawdzić, jaka jest w Serbii oferta win z odmiany Morawa. Na wstępie natknąłem się na ciekawy artykuł w vino.rs „Morava na sześć sposobów” z 21.07.2023
https://vino.rs/aktuelno/u-fokusu/item/ ... acina.html Przeskok na stronę tej w winiarni (
https://vinarijadespotika.rs/prodavnica ... despotika/ ) pokazał ich aktualną ofertę, w której ta odmiana w białych winach jest eksponowana na pierwszym miejscu.
Są też inni producenci – przykładowe linki poniżej:
https://www.barriquenis.rs/sorta-vina/morava/ https://www.cru.ru/wine/serbia/morava/ - 2020 13,5% inox
https://shop.vinarijadeuric.com/proizvo ... na-morava/ - 2023 14% inox
Widać u niektórych wysokie wartości alkoholu, co może świadczyć o uzyskiwaniu przez jagody sporych cukrów.