Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 11:44 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Pawel napisał(a):
.....Wracam do tego wątku utlenienia przy maceracji (za niskie naczynie). Może w tym jest problem? W tym roku już sobie obiecałem, że maceruję w dużej beczce....
Jak ważna jest poduszka CO2 i moment wyciskania miazgi przekonałem się nie raz. Od tego czasu miazgę fermentuję w beczkach wypełnionych tylko do połowy, a wyciskanie przeprowadzam przy nie całkowitej odfermentowaniu miazgi. Nie dochodzi do zrzutu barwnika w dalszej fermentacji w butli, czego nie ustrzegłem się w poprzednich nastawach. W zeszłym roku użyłem po raz pierwszy drożdży https://www.vignevin.com/outils/fiches- ... mivin-vr5/ które miały wyraźny wpływ na ekstrakcję polifenoli i barwnika.

Pozdrawiam
Zdzisław

PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 12:58 
mistrz
mistrz

Kupowałeś je w Polsce od Biowinu/Browinu: https://browin.pl/sklep/produkt/400350/drozdze-suszone-fermivin-vr5? Poprzednio, sprzedawane przez nich także jako Fermicru VR5.

PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 13:25 
Ekspert
Ekspert

Jeśli tak, to z marketem też sobie dobrze poradziły spotkania/spotkanie-degustacyjne-i-ocena-win-z-odmiany-market-t10719-30.html#p185304

PostNapisane: sobota, 22 lutego 2020, 22:56 
Ekspert
Ekspert

hybryda napisał(a):
Jak ważna jest poduszka CO2 i moment wyciskania miazgi przekonałem się nie raz. Od tego czasu miazgę fermentuję w beczkach wypełnionych tylko do połowy, a wyciskanie przeprowadzam przy nie całkowitej odfermentowaniu miazgi. Nie dochodzi do zrzutu barwnika w dalszej fermentacji w butli, czego nie ustrzegłem się w poprzednich nastawach. W zeszłym roku użyłem po raz pierwszy drożdży https://www.vignevin.com/outils/fiches- ... mivin-vr5/ które miały wyraźny wpływ na ekstrakcję polifenoli i barwnika.

Pozdrawiam
Zdzisław

Rozumiem, że ten wpływ na ekstrakcję był pozytywny:)
Niecałkowite odfermentowanie miazgi? To znaczy ile dni macerujesz? Jak znaleźć ten cudowny moment? Z jednej strony chcemy mieć dużo tanin i barwnika, z drugiej chcemy mieć CO2 z nieodfermentowanego moszczu. Może zostawić sobie ze jakąś ilość moszczu odcedzonego po tłoczeniu, do lodówki i dodać do gąsiora po tłoczeniu? Albo brutalnie garść cukru.

@dziadek2 - chipsy zawsze daje i to też nie pomaga.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 10:29 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Pawel napisał(a):
Rozumiem, że ten wpływ na ekstrakcję był pozytywny:)
Niecałkowite odfermentowanie miazgi? To znaczy ile dni macerujesz? Jak znaleźć ten cudowny moment? Z jednej strony chcemy mieć dużo tanin i barwnika, z drugiej chcemy mieć CO2 z nieodfermentowanego moszczu. Może zostawić sobie ze jakąś ilość moszczu odcedzonego po tłoczeniu, do lodówki i dodać do gąsiora po tłoczeniu? Albo brutalnie garść cukru.,
Paweł
Fermentacja miazgi przeprowadzam od 6 do 10 dni. Rozbieżność czasu trwania zależy od temperatury miazgi, otoczenia i siły zastosowanych drożdży. Nie używam pożywek. Większa i szybsza fermentacja i ekstrakcja następuje przy temperaturze miazgi powyżej 25 stopni ( Triomphe d'Alsace i hybryda z Karpicka, wina są ciemnoczerwone, średnio taniczne) ale nie wiem jak jest w przypadku innych odmian.
Wyciskam miazgę, kiedy spada jej temperatura, a pomiar gębowy informuję, że cukier został prawie przerobiony. Pulpa ma jeszcze w sobie dużo CO2, co jak zauważyłem chroni przed utlenieniem podczas wyciskania.

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 10:41 
Ekspert
Ekspert

hybryda napisał(a):
wyciskanie przeprowadzam przy nie całkowitej odfermentowaniu miazgi

Też fermentuję w beczkach - CO lepiej się trzyma niż w kadziach. Korzystam też z takiego zatapianego sita i część płynną odciągam pompą bez kontaktu z powietrzem. Na prasę daję tylko owoce.

PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2020, 10:55 
Kiper
Kiper

Szanowni,
wszystkie moje wpisy o tej odmianie są nieaktualne. Mam inną odmianę pod tą nazwą.

PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2020, 11:11 
Ekspert
Ekspert

:shock:
Tzn, że miałeś inna odmianę a myślałeś, że to Marquette czy masz inną odmianę też o nazwie Marquette? :mrgreen:

PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2020, 15:21 
mistrz
mistrz

SilwMaliniarz napisał(a):
Szanowni,
wszystkie moje wpisy o tej odmianie są nieaktualne. Mam inną odmianę pod tą nazwą.

Na jakiej podstawie takie radykalne stanowisko i jaka to zatem odmiana mogłaby tak dobrze podszywać się pod Marquette?

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 12:24 
Ekspert
Ekspert

W zeszłym sezonie nastawiłem marketa na drożdżach LALVIN 71B i po dzisiejszym obciągu jestem bardzo zadowolony - jeśli to wino po roku zachowa chociaż połowę aromatu i smaku to na moje potrzeby i ambicje lepszej odmiany nie potrzebuję i zakończę dalsze poszukiwania.
Jedynym problemem pozostanie szalona siła wzrostu krzewów i cięcie.
Robiłem niedawno też obciąg nastawu z 2018 roku market + marszałek + Frontenac i też ujdzie, ale do zeszłorocznego marketa nie podskoczy :)

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 17:06 
Ekspert
Ekspert

Moje markety:
2018 - -2,2Blg;6,1g/l;pH 3,55 - Maurevin B
2019 - -2,4Blg; 6,5g/l;pH 3,65 - Lalvin 71B - jeszcze w balonie z rurką fermentacyjną
pomiary z grudnia 2019
Też jestem ciekaw porównania.
PS
A może ktoś próbował na jeszcze innych drożdżach :?:

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 19:06 
Ekspert
Ekspert

Zbyszek, a próbowałeś już tego na Lalvinach organoleptycznie?

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 20:53 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Moje markety:
2018 - -2,2Blg;6,1g/l;pH 3,55 - Maurevin B
2019 - -2,4Blg; 6,5g/l;pH 3,65 - Lalvin 71B - jeszcze w balonie z rurką fermentacyjną
pomiary z grudnia 2019
Też jestem ciekaw porównania.
PS
A może ktoś próbował na jeszcze innych drożdżach :?:

Mam w notatkach, że drożdże UCLM s377 do win czerwonych potrafią metabolizować około 32% kwasu jabłkowego - nie testowałem, może Ktoś testował i może potwierdzić?

PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2020, 17:32 
Kiper
Kiper

Jak tam wasze Marquetty? Redukujecie coś? Bo się zastanawiam czy wydoli w tym kiepskim sezonie. Mam po 10 łuz na krzew i 3-4 grona na każdej w wysokim prowadzeniu, na kurtynę, i tak myślę czy zostawić tylko po dwa grona czy zostawić tak jak jest. Zapyliły się ładnie.

PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2020, 18:18 
Ekspert
Ekspert

arki4 napisał(a):
Jak tam wasze Marquetty? Redukujecie coś? Bo się zastanawiam czy wydoli w tym kiepskim sezonie. Mam po 10 łuz na krzew i 3-4 grona na każdej w wysokim prowadzeniu, na kurtynę, i tak myślę czy zostawić tylko po dwa grona czy zostawić tak jak jest. Zapyliły się ładnie.

Mam podobnie i nie tylko na Marquette ale także na :Frontenac,LM,MF,Triumf Alzacki,Oberlin Noir,Lucie Kuhlmann i Chancellor,
Miałem już też tak w 2018. Rocznik był bardzo ciepły i zaryzykowałem bez redukcji plonu.
Owoce dojrzały ale nie byłem zadowolony z parametrów.
Rocznik 2020 jest jak do tej pory bardzo zimny u mnie, więc już zacząłem redukcję plonu (zielone zbiory)
Na w/w odmianach jagody już wielkości zielonego groszku.
Miektóre winifery dopiero zawiązały owowce więc tymbardziej będą wymagały redukcji plonu :idea:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1