Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 19:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 13:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gbed napisał(a):
.....
-- środa, 26 września 2018, 22:30 --
Zmierzyłem i ja kwasy. Po pierwszym zlaniu. 6,5g/l. Zeszło z 10g/l czyli 35%.
Myślałem żeby część zostawić w domu na FJM (mam w dwóch balonach 34l i 10l) ale przy takich kwasach to chyba już lepiej zasiarkować i do piwnicy.
Jeszcze takich niskich kwasów nie miałem na Marquette.

Też nastawiłem w 2 pojemnikach, 2 tyg. temu na drożdżach Maurivin B
Wczoraj wyprasowałem ten mniejszy - 10L wina z ok.15L nastawu.
Parametry młodego wina : -2Blg, TA 6,8g/L;pH 3,5; z początkowego 22,5Blg powinno być ok.13%vol
Wystawiłem na zewnątrz coby nie zaszła fjm, albo zaprzestała jeżeli już zaszła :?: :!: :wink:
Część pójdzie do likierowego z frontenaca, a resztę spróbuję zmusić do samoistnej FJM
Jest sporo towaru to można poeksperymentować :wink:, coby moi następcy mieli gotowca i nie musieli już kombinować :idea: :lol:

Tą drugą, większą część wycisnę dzisiaj i zasiarkuję, do dalszego dojrzewania.
Trzymać dalej w fermentatorze nie ma już chyba sensu, bo czapa opada na dno a wino się klaruje :!: :?:
Obawiam się spontanicznej fjm :!: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 18:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
gbed napisał(a):
Zmierzyłem i ja kwasy. Po pierwszym zlaniu. 6,5g/l. Zeszło z 10g/l czyli 35%.
…….
Jeszcze takich niskich kwasów nie miałem na Marquette.

A któreż to "drozdy" (spodobało mi się to "przejęzyczenie" Kol(ki) w temacie "Winobranie....") zaprzągłeś do pracy :?:

...


Maurivin B - wspominałem o tym w poprzednim moim poście.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 18:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Ano masz racje. Niestety to już nie w tym roku ale na pewno w następnym.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 21:03 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 26 kwietnia 2017, 22:28
Posty: 119
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam
Przyszedłem podzielić się ogromną ilością materiałów o odmianie Marquette
i innych które również pochodzą z University of Minnesota (Frontenac , La Crescent , Swenson Red itd).
W materiałach jest ogromna ilość badań i statystyk.
Yankesi z rozmachem wydali miliony $ na badanie najlepszego sposobu prowadzenia i winifikacji tych odmian.
Aż żal nie skorzystać.
Opisane jest wszystko. Jakie drożdże , jakie temp. no wszystko...
Zachęcam do lektury tych publikacji - znacznie podniosą jakość win które robimy z tej odmiany.

http://northerngrapesproject.org/publications

http://northerngrapesproject.org/presen ... osium-2012

Pozostaje tylko sprowadzać drożdże z USA i robić ich sposobem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 21:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
To ja już wolę walczyć na winnicy niż w piwnicy. Może i nawet zdrowiej.
Chyba mam większą satysfakcję z tworzenia 90% wina na winnicy a w piwnicy to już tylko finisz a nie początek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
BladY82 napisał(a):
Witam
Przyszedłem podzielić się ogromną ilością materiałów o odmianie Marquette
i innych które również pochodzą z University of Minnesota (Frontenac , La Crescent , Swenson Red itd).
W materiałach jest ogromna ilość badań i statystyk.
Yankesi z rozmachem wydali miliony $ na badanie najlepszego sposobu prowadzenia i winifikacji tych odmian.
Aż żal nie skorzystać.
Opisane jest wszystko. Jakie drożdże , jakie temp. no wszystko...
Zachęcam do lektury tych publikacji - znacznie podniosą jakość win które robimy z tej odmiany.

http://northerngrapesproject.org/publications

http://northerngrapesproject.org/presen ... osium-2012

Pozostaje tylko sprowadzać drożdże z USA i robić ich sposobem.


Umieść te linki w naszej WIKI w odpowiednim miejscu.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 września 2018, 00:36 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 26 kwietnia 2017, 22:28
Posty: 119
Lokalizacja: Sosnowiec
Ale ja nie wiem jak nie wiem gdzie i czy to odpowiednie miejsce - prosił bym kogoś bardziej zaawansowanego o wyręczenie mnie bo nie chce bałaganu robić na wiki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 września 2018, 06:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
BladY82 napisał(a):
Ale ja nie wiem jak nie wiem gdzie i czy to odpowiednie miejsce - prosił bym kogoś bardziej zaawansowanego o wyręczenie mnie bo nie chce bałaganu robić na wiki.


Zrobione.
Tutaj:
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ette#Linki

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 września 2018, 06:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Przeglądnąłem - ciekawe.
Najlepiej by było zredagować krótki dokument po Polsku i podlinkować te strony. A następnie ten dokument dolinkować do fiszek tych amerykańskich odmian.

Choć inna rzecz że Marquette w tym roku nawet nie wymaga odkwaszania - jest bardzo dobre.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 14:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wstawiłem 10 L (-2Blg;TA 6,8) do ciepłego pomieszczenia (dzień 24 a noc 20 st.C); dzisiaj widać już samoistną fjm, tzn drobne ,lokalne, małe skupiska bąbelków na powierzchni. bulkanie raz na kilka minut.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 17:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 559
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Zebrałem dzisiaj Marquette jako ostatnią, 27 brix, 3,7 pH, 11,8 g/l kwasów. Wyszło z 13 krzewów 20 kg owoców, tj obciążenie 1,5 kg na krzew ale jeden krzew mam prowadzony próbnie w wysokiej formie i tam było 4 kg po małej redukcji trzecich kwiatostanów, natomiast pozostałe w podwójnym guyocie i na 12 krzewach 16 kg owoców, więc zmieniam prowadzenie. Chcę zastosować drożdże maurivin b, tylko zastanawiam się w jakie wino celować z takimi parametrami. Wytrawne będzie bardzo mocne, a żeby było półwytrawne muszę przerwać fermentację i nie zrobię fjm a kwasy dosyć wysokie no i sam nie wiem. Jakieś pomysły?

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
arki4 napisał(a):
......... Chcę zastosować drożdże maurivin b, tylko zastanawiam się w jakie wino celować z takimi parametrami. Wytrawne będzie bardzo mocne, a żeby było półwytrawne muszę przerwać fermentację i nie zrobię fjm a kwasy dosyć wysokie no i sam nie wiem. Jakieś pomysły?

Pomysły:
1.Wytrawne mocne ok.14,91%vol – wg http://enolab.pl/kalkulator-alkoholu/
2. Na granicy - półwytr/półsł. – odcisnąć na prasce gdy fermentacja osiągnie ok.1-2 Blg, zasiarkować i odstawić do chłodu.
3. Słodkie lub likierowe (ala porto z doprawieniem alkoholem)
Wybór duży :!: :mrgreen:
Albo podzielić na 3 części i zrobić wszystkie 3 wersje a potem mieszać (kupażować) w różnych proporcjach i sprawdzać preferencje smakowe :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 września 2018, 19:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 559
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
zbyszekB napisał(a):
arki4 napisał(a):
......... Chcę zastosować drożdże maurivin b, tylko zastanawiam się w jakie wino celować z takimi parametrami. Wytrawne będzie bardzo mocne, a żeby było półwytrawne muszę przerwać fermentację i nie zrobię fjm a kwasy dosyć wysokie no i sam nie wiem. Jakieś pomysły?

Pomysły:
1.Wytrawne mocne ok.14,91%vol – wg http://enolab.pl/kalkulator-alkoholu/
2. Na granicy - półwytr/półsł. – odcisnąć na prasce gdy fermentacja osiągnie ok.1-2 Blg, zasiarkować i odstawić do chłodu.
3. Słodkie lub likierowe (ala porto z doprawieniem alkoholem)
Wybór duży :!: :mrgreen:
Albo podzielić na 3 części i zrobić wszystkie 3 wersje a potem mieszać (kupażować) w różnych proporcjach i sprawdzać preferencje smakowe :wink:

Podoba mi się punkt 2, jednak zastanawiam się nad kwasami czy nie zostaną zbyt wysokie?

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 września 2018, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
, jednak zastanawiam się nad kwasami czy nie zostaną zbyt wysokie?

Wystarczy zrobić pomiar i wszystko się wyjaśni, albo zdać się na własne kubki smakowe.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 września 2018, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Tak jak napisał Roman - sprawdzić organoleptycznie lub pomierzyć kwasy , albo jedno i drugie.
Jeżeli przy półwytrawne/półsłodkie organoleptycznie będzie zbyt kwaśne ,to proponuję Bianco Neve 4g/10l i zlać z nad osadu po 3 ch dniach i znów pomiary.

U mnie na Maurevin B zjechało z kwasami z 9,1 na 6,8, przy całkowicie wytrawnym.
Część poddaje FJM aby zmniejszyć odczucie kwasów.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO