Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 16:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 11:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="PawelL"] Miazga 25 Brix , kwas 12,75 g/L. Myślę, że z taką kwasowością można sobie poradzić, zobaczymy.


No to trochę zabawy będziesz miał, szczególnie jeżeli ma to być wino wytrawne :roll: Najpierw częściowe odkwaszenie chemiczne moszczu, następnie użycie drożdzy redukujących kwasy i jak pH pozwoli - FJM.
Sprawdzisz przynajmniej, czy gra warta świeczki :wink:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2009, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Marquette po pierwszym obciągu (nastawione po dwudniowej maceracji, bez fermentacji miazgi)

Obrazek Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2009, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="dziadek2"]Marquette po pierwszym obciągu (nastawione po dwudniowej maceracji, bez fermentacji miazgi)

Obrazek Obrazek


Ciekawe czy załapię się na degustację :D
Pozdrawiam

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2009, 22:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="dziadek2"]Marquette po pierwszym obciągu (nastawione po dwudniowej maceracji, bez fermentacji miazgi)

Obrazek Obrazek


Tylko tyle-dwa łyki?????? :lol:
Warto było???????????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 listopada 2009, 17:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
[quote="heavy"]

Tylko tyle-dwa łyki?????? :lol:
Warto było???????????


Pewnie, że warto - dopiero dzisiaj zaczynam trochę kontaktować po takiej dawce :lol:
Co do smaku i zapachu na razie nie ma sensu pisać czy zgadywać, nic niepokojącego nie wyczułem. Zapowiada się ciekawiej od marszałka i Ronda (mojego Ronda i marszałka).

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2010, 22:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
"Marquette" United States Patent PP19579
Dokładny opis patentowy

tłumaczenie google

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2010, 20:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Może ktoś ma ochotę dopisać Marquette do odmian - ja nie potrafię :oops:

Moje fotki z linka można wykorzystać http://romanl.fotosik.pl/albumy/625948.html

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2010, 20:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
już dodaje...

edit:
prosze uzupełnić brakujące dane
http://www.winogrona.org/index.php?title=Marquette

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2010, 21:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Dodałem mrozoodporność i kilka słów z literatury

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 21:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Reszta marquette została zdegustowana, wino było pijalne bo nadal żyję

Obrazek

Obrazek

Na mój gust było zbyt mocne, ale to moja wina bo nie przerwałem fermentacji.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2010, 23:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Roman, jak tam zapylenie w tym roku ? U mnie ok.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 15:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
DW napisał(a):
Roman, jak tam zapylenie w tym roku ? U mnie ok.


Ogólnie tak średnio, masz coś konkretnego na myśli?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2010, 21:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
MIałem na myśli Marquette

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 14:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
DW napisał(a):
MIałem na myśli Marquette

Marquette zapyliło się bezproblemowo, chociaż parę latorośli bez podwiązania wyłamało
się w czasie burzy.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 15:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Roman, zdaje się, że odmianowe z Marquette robiłeś jako jedyny, ponieważ Paweł mieszał go z Frontenacem i chyba czymś jeszcze. Mógłbyś w związku z tym dokładniej opisać to wino ( aromaty, ekstraktywność , taniny). Rozumiem , że wysoki alkohol trochę całą resztę mógł zamaskować, ale spróbuj. Może określisz jakie wino swoim charakterem najbardziej przypomina ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: jonny i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO