korem napisał(a):
konsultowałem się z R.M-em i on oczywiście też mówi o całych gronach.
Mam pytanie do kompetentnych kolegów: w jakich proporcjach można kupażować Rondo i Regenta z MF, żeby wina posiadały jeszcze wyraźne cechy tych odmian ( R i R)?
korem
Hmmm? Nie chciałbym Ci za bardzo namieszać, ale jeśli chcesz mieć cechy w/w odmian to zrób wina 1-no odmianowe osobno każde, wówczas zobaczysz co w danej odmianie wg Ciebie jest zaletą, a co np chciałbyć przykryć łącząc z innymi odmianami, później będziesz się bawił w kupażowanie, tak na pewno odpowie Ci również i Roman Myśliwiec, który mi o tym tez mówił. Ja pisałem wcześniej o Leonie Millot, Regencie i Rondzie bo jakieś tam próby już mam za sobą i teraz bawię się w różne "kombinacje", które są już jako tako powtarzalne, a wracając do tematu:
Wino z odmiany Rondo będziesz miał gładkie, owocowe o wyraźnej kwasowości i zależnie od sposobu winifikacji nadające się do wcześniejszego spożycia niż pozostałe, Regent jest bardziej pikantny, i młody czasem wyraźnie taninowy, Z Marechal Foch nie mam dużych doświadczeń, ale z Leon Millot (jego brat), który jest od Marszałka mniej kwasowy, ma więcej cukru i bardzo wyraźne garbniki (tanina) nadajace sie do dłuższego starzenia, bardzo wyraźny aromat tytoniu i czarnego bzu. Jeśli weźmiesz te wskazówki pod uwagę to zrobisz świetne wino, ale to wymaga wielu prób no i jeszcze charakter siedliska czyli Terroir, które samo w sobie da jeszcze jakieś swoiste nuty.
Co do proporcji to musisz sam określić, ale jakiekolwiek proporcje dasz w kupażu to już nie będą cechy odmian ale nowego wina, które właśnie zrobisz.
Pozdrawiam - Darek