Teraz jest poniedziałek, 4 sierpnia 2025, 07:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2025, 10:22 
Kiper
Kiper

No to załóżmy, że te nowe badania dadzą dokładnie taki sam wynik jak poprzednie czyli, że Jutrzenka z Golesza to Severnyi x Muscat Blanc.
Pasujący w 100% profil w VIVC ma Cvetochnyi ale tylko dla 9 markerów i dodatkowo przy założeniu obliczonej przez nas poprawki. Wciąż więc nie będzie 100% pewności czy Jutrzenka to ta sama odmiana co Cvetochnyi.

PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2025, 10:30 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
No to załóżmy, że te nowe badania dadzą dokładnie taki sam wynik jak poprzednie czyli, że Jutrzenka z Golesza to Severnyi x Muscat Blanc.
Pasujący w 100% profil w VIVC ma Cvetochnyi ale tylko dla 9 markerów i dodatkowo przy założeniu obliczonej przez nas poprawki. Wciąż więc nie będzie 100% pewności czy Jutrzenka to ta sama odmiana co Cvetochnyi.

Tomku, to co staramy się ustalić to jest profil genetyczny oraz rodziców odmiany Jutrzenka co do której hodowca wydał oświadczenie odnośnie zarówno pochodzenia jak i odmian rodzicielskich. Sprawdzamy po prostu czy jest j jakaś zgodność w tym zakresie. Aby jednak stwierdzić 100% korelację genetyczną z Cvetochnym trzeba by mieć oryginalnego Cvetochnego z instytutu z Rosji lub przynajmniej kontakt z kimś kto go badał. A badanie Blutenmuskatellera, niewątpliwie ciekawe, nie zbliży nas do 100% rozwiązania zagadki.

-- N, 16.02.2025 11:26 --

Może po prostu wystąpić do instytutu w Austrii z zapytaniem na jakiej podstawie uznano, że Blutenmuskateller to synonim Cvetochnego, skąd pochodzi austriacki Cvetochnyi i czy była robiona genetyka w tym zakresie. W drugim kroku, jeśli mają jakieś badania, można by im wysłać nasze profile do porównanie. Jestem poeien że z korelacją markerów by sobie poradzili w ramach współpracy międzyinstytutowej.

-- Pn, 17.02.2025 10:30 --

Co do Cevtochnego to VIVC informuje, że jest trzymany w kilku kolekcjach europejskich. Co ciekawe, nie ma go w Austrii (albo po prostu jest to luka informacyjna). Trzeba by teraz, zająć się ściągnięciem takiego instytutowego Cvetochnego i przebadaniem go na te 22 markery. To by chyba całkowicie zamknęło sprawę.

PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:09 
Ekspert
Ekspert

Jutrzenka ma też swoje charakterystyczne (niepowtarzalne ?) aromaty :
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... odmian.JPG
PS
Bez pał litra nie razbieriosz - jak mawiali starożytni Rosjanie :wink:
Dalsza badania wymagają nakładów finansowych. Jestem gotów dorzucić się do ściepy

PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:36 
Kiper
Kiper

też mogę się dorzucić

PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2025, 19:51 
Ekspert
Ekspert

Co do Blutenmuskateller to karta odmiany jest pod tym linkiem: https://www.weinobst.at/dam/jcr:f206585 ... teller.pdf Czy to się jakoś ma do Jutrzenki to niech sobie odpowiedzą koledzy którzy Jutrzenkę mają u siebie. Bardzo ciekawe są te liście, szczególnie pierwszy bo on niejako uzupełnia zdjęcia które są na VIVC przy Cwetochnym.

PostNapisane: wtorek, 18 lutego 2025, 14:01 
Kiper
Kiper

Zakupiłem austriackie wytrawne wino odmianowe z Blutenmuskareller, bo akurat było dostępne lokalnie:
https://www.vivino.com/US/en/weingut-beyer-blutenmuskareller-ried-mitterberg/w/12837653
Wino jest wysokiej jakości, ciekawe ale bardzo specyficzne i bardziej do degustacji niż do picia.
W aromacie jest muszkat ale przykryty bardzo, intensywnym, ziołowym aromatem liści porzeczki/mięty, może również z lekką, drugoplanową nutą liczi i agrestu.
Drugą butelkę zachowam do szerszej degustacji na kolejny jesienny zlot forumowy.

PostNapisane: wtorek, 18 lutego 2025, 17:59 
Ekspert
Ekspert

Dobra wiadomość otrzymana z Julius Kühn Institute, Geilweilerhof, Niemcy, jest taka, że potwierdzili nasze przypuszczenie, że rodzicami odmiany Cvetochnyi są odmiany Severnyi x Muscat a petits grains blanc i że mają to udkumentowane zgodnością genetyczną na 25 markerach. Badanie wykonali kilka lat temu i z nieznanych powodów informacja ta nie znalazła się w VIVC. Poinformowali, że uzupełnią to jak najszybciej, a może nawet już to zrobili. Oczywiście przesłali nam wszystkie 3 profile z ich bazy danych na potwierdzenie tego co nam napisali.
Czyli wiemy już na pewno, że moja Jutrzenka to Cvetochnyi ponieważ mamy udokumentowane na 22 markerach te same odmiany rodzicielskie.
Zatem nie pozostaje nic innego jak tylko oczekwianie na wynik badań tych dodatkowych 2 próbek. Bardzo jestem ciekaw co to wyjdzie.

PostNapisane: środa, 19 lutego 2025, 08:44 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):
Dobra wiadomość otrzymana z Julius Kühn Institute, Geilweilerhof, Niemcy, jest taka, że potwierdzili nasze przypuszczenie, że rodzicami odmiany Cvetochnyi są odmiany Severnyi x Muscat a petits grains blanc i że mają to udkumentowane zgodnością genetyczną na 25 markerach. Badanie wykonali kilka lat temu i z nieznanych powodów informacja ta nie znalazła się w VIVC. Poinformowali, że uzupełnią to jak najszybciej, a może nawet już to zrobili.
Już jest wprowadzone pochodzenie TSVETOCHNYI w VIVC, potwierdzone markerami.

PostNapisane: sobota, 22 lutego 2025, 18:06 
Ekspert
Ekspert

Jutrzenka - krzew
wg katalogu Odmian Winorośli 2014 [Instytut w Skierniewicach]

PostNapisane: sobota, 22 lutego 2025, 19:19 
Kiper
Kiper

W przyszłym tygodniu spodziewamy się z Danielem wyników dla kolejnych 2 próbek Jutrzenki oraz próbki Cserszegi Fuszeres. W ramach akcji forumowej warto by było również podjąć próbę identyfikacji HzK i Dublańskiego i ich rodziców.

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2025, 08:32 
Ekspert
Ekspert

Obudziłem się z taką oto myślą przewodnią: jeśli potwierdzi się Cvetochnyi na tych 2 kolejnych próbkach to jakie byłyby "plusy dodatnie i plusy ujemne" całej sytuacji ?
1. "Plusem ujemnym" byłyby na pewno straty wizerunkowe.
2. "Plusem dodatnim" byłoby wprowadzenie Jutrzenki na salony europejskiego winiarstwa w jednym prostym ruchu. Czyli coś co Myśliwcowi i jego ekipie mimo starań nigdy się udało.

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2025, 10:45 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):

:lol:
zbyszekB napisał(a):
Dalsze badania wymagają nakładów finansowych. Jestem gotów dorzucić się do ściepy

Ja też. Dajcie jakieś namiary na forum, może więcej ludzi się zrzuci. Takie badania pewnie kosztują a nie robicie tego tylko dla siebie więc wydaje mi się że powinniśmy je sfinansować wspólnie.

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 14:04 
Ekspert
Ekspert

McGr3gor napisał(a):
zbyszekB napisał(a):

:lol:
zbyszekB napisał(a):
Dalsze badania wymagają nakładów finansowych. Jestem gotów dorzucić się do ściepy

Ja też. Dajcie jakieś namiary na forum, może więcej ludzi się zrzuci. Takie badania pewnie kosztują a nie robicie tego tylko dla siebie więc wydaje mi się że powinniśmy je sfinansować wspólnie.

To bardzo fajnie że jest gotowość :) Jednak o tym czy będzie konieczność dalszego finansowania badań Jutrzenki dowiemy się w ciągu kilku dni.
Na pewno jednak takie społeczne badanie byłoby fajne dla hzk i Dublańskiego. I tu gotów jestem się tym zająć ale dopiero po zamknięciu tematu Jutrzenki.

-- Cz, 27.02.2025 13:46 --

Jest wynik z Francji co do badania dodatkowych 2 próbek:

Please find attached the analysis report. The 2 samples have the same profile as J-01. - Przesyłamy raport z analizy. Obie oróbki mają ten sam profil co próbka J-01.

Wyniki naszych badań:
1. Rodzicami Jutrzenki są odmiany Severnyi i Muscat a petits grains blanc.
2. Jutrzenka to rosyjska odmiana Cvetochnyi (Tsvetochnyi, nr odmiany w VIVC : 12714).

Sekwencjonowanie 3 próbek: J-01, JGO-01, JA-01 wykonało laboratorium CIRAD - UMR AGAP, IFV-UMT Géno-Vigne w Montpellier we Francji. Identyfikacja odmian rodzicielskich została zrobiona przez to samo laboratorium.

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 14:59 
Kiper
Kiper

Ciekawy trop z przeszłości: http://www.winogrona.org/forum/odmiany/cwietocznyj-i-likiernyj-t3643.html#p46620

Jak sądzicie - czy trzy zbadane przez Daniela próbki Jutrzenki, z trzech różnych lokalizacji, które finalnie okazały się być odmianą Tsvetochnyi, uprawniają już teraz do stwierdzenia, że Jutrzenka to nie jest niezależna, polska odmiana tylko kolejny (po Blütenmuskateller) synonim odmiany Tsvetochnyi?

Według mnie niestety wszystko wskazuje na to że tak właśnie jest... :(

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2025, 15:53 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
Ciekawy trop z przeszłości: http://www.winogrona.org/forum/odmiany/cwietocznyj-i-likiernyj-t3643.html#p46620

Jak sądzicie - czy trzy zbadane przez Daniela próbki Jutrzenki, z trzech różnych lokalizacji, które finalnie okazały się być odmianą Tsvetochnyi, uprawniają już teraz do stwierdzenia, że Jutrzenka to nie jest niezależna, polska odmiana tylko kolejny (po Blütenmuskateller) synonim odmiany Tsvetochnyi?

Według mnie niestety wszystko wskazuje na to że tak właśnie jest... :(

Tomku, mleko się niestety rozlało i nic już nie można z tym zrobić.
Moim zdaniem najważniejszym wnioskiem z naszych badań jest ten, że Cvetochnyi (pod nazwą Blutenmuskateller) jest w Austrii wpisany na listę odmian z których można produkować wina gatunkowe. Zatem, i w Polsce będzie można zaliczyć Jutrzenkę do legalnych odmian jeśli tylko ktoś przeprowadzi dalszy, oficjalny już dowód, że Jutrzenka = Cvetochnyi = Blutenmuskateller. Chyba najbardziej byłyby tym zainteresowane profesjonalne winnice uprawiające Jutrzenkę a które w tej chwili nie mogą produkować z niej odmianowego wina. Poza tym, wraz z ewidentną poprawą warunków termicznych w Polsce, należy oczekiwać, że w końcu będą z niej produkowane świetne wina odmianowe, podobnie jak w Austrii. Niestety, nie wiem kto miałby zająć się przeprowadzeniem całego procesu legalizacji. Sądzę, że nic nie stoi na przeszkodzie aby winnice same robiły badania dla swoich nasadzeń. Jestem pewien, że nie wyjdzie im nic innego jak nam na tych 3 próbkach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1