iskamer napisał(a):
Mam pytanie, jaka odmiana z ciemnych przerobowych osiąga najwyższy poziom cukru w polskich warunkach. Z białymi wiadomo prym wiedzie Solaris.
Zauważyłem jeszcze to że z większości polskich winnic wina pół słodkie i słodkie praktycznie oferowane są tylko z białych. Czy przyczyna leży w tym że czerwone osiągają zbyt niski cukier?
Dziękuję za wyjaśnienie
Marcin
To nie jest przypadek,że tak się dzieje.
Z każdej odmiany uprawianej w Polsce można zrobić półsłodkie czy słodkie czerwone wino.
Wystarczy zatrzymać fermentację na odpowiednim poziomie,kosztem poziomu alkoholu oczywiście.
Jednak w czerwonych nie o to chodzi.Tu liczy się finezja,struktura,tanina.Dlatego czerwone fermentuje się ze skórkami.
Zatrzymując takie wino na słodko pozbawiamy się tego co w nim najważniejsze.
Inna historia to podsuszanie takich gron i wino w typie Amarone.Powstają już takie w Polsce,choćby w winnicy Saganum.
Czy nawet ze zbotrytyzowanych jagód jak niemieckie czerwone TBA.(Trockenbeerenauslase).
Oczywiście wszystko to kwestia gustu.