Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 07:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2021, 16:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 943
Lokalizacja: małopolska
Dolnoslonzok napisał(a):
Miałbym do Ciebie w tej sprawie prośbę odnośnie sprawdzenia mrozoodporności lokalnego klonu Chasselas. Mógłbym Ci wysłać sztobry?
OK. W drugiej połowie stycznia zapowiadają duże ochłodzenie i pod jego koniec będzie dobry czas na pobranie sztobrów do testów. Założę nowy wątek w dziale "Uprawa" i tam proszę się zgłaszać w tej sprawie.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 04:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W porządku. Bardzo Ci dziękuję. Będę zobowiązany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2021, 21:28 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
W tym sezonie ukorzeniłem 10 sztobrów HzK (dziękuję bardzo koledze Zdzisławowi!). Ukorzeniło się 10 na 10 :thumbup:
Warunki totalnie amatorskie: wiadro z perlitem w temp. pokojowej a nawet ciut niższej, dopiero ostatnio, jak ciepło się zrobiło, to dostały ciepełka.

Tak dobrze poszło jeszcze z TA. Inne odmiany gorzej.


Załączniki:
Komentarz: Sztobry po 51 dniach w perlicie.
HzK ukorzenione sztobry małe.jpg
HzK ukorzenione sztobry małe.jpg [ 164.02 KiB | Przeglądane 1261 razy ]

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 maja 2021, 23:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Z racji przygotowań do budowy domu, duża część kolekcji została wykopana i oddana, część wprost na stertę do palenia - winne i niewinne, licencjonowane i chronione. Hybryda zostaje.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 września 2021, 20:56 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
Co tu tak cicho? :lol:
U mnie Karpicka sprawuje się super :D Krzaki uprawiam bez chemii, wszystko zdrowe i zaczęły owocować. Smak jagód jest wyborny, ma wiele owocowych nut. Pierwsze wino już się robi, oczywiście na dzikusach, przyprawione matką od znajomego winiarza. Nie mogę się doczekać smaku wina :Yahoo!:

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 września 2021, 11:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Jagoda napisał(a):
....Pierwsze wino już się robi, oczywiście na dzikusach, przyprawione matką od znajomego winiarza. Nie mogę się doczekać smaku wina :Yahoo!:
Na dzikusach z tej samej odmiany, czy innej ? Pierwszego zbioru dokonałem 25.09. Pomiar cukru w moszczu 20 brix. Fermentacja miazgi w temperaturze 16-18 stopni. Na dzisiaj prawie cały cukier przerobiony. Jutro wyciskanie miazgi. Następny zbiór w sobotę.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 września 2021, 13:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Moja hybryda z Karpicka już dojrzała .
Ma aktualnie 22Brix, pestki całkowicie wybarwione ,około 2kg/krzew.
Spróbuję po raz pierwszy zrobić wino odmianowe (z niewielkim dodatkiem Oberlin Noir i Triumf Alzacki)
Grona całkowicie zdrowe.
PS
Idę zbierać :wave:


Załączniki:
30092021-HzK.JPG
30092021-HzK.JPG [ 141.38 KiB | Przeglądane 788 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 września 2021, 14:49 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
Moja hybryda z Karpicka już dojrzała .
Ma aktualnie 22Brix, pestki całkowicie wybarwione ,około 2kg/krzew.
Spróbuję po raz pierwszy zrobić wino

Koniecznie przyślij na zlot, bo te które piliśmy ostatnio było, hmmm niepijalne :wink:
Ciągle mnie wprawia w zdumienie, że tyle osób to jeszcze uprawia :crazy:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 września 2021, 16:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Misza napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Moja hybryda z Karpicka już dojrzała .
Ma aktualnie 22Brix, pestki całkowicie wybarwione ,około 2kg/krzew.
Spróbuję po raz pierwszy zrobić wino

Koniecznie przyślij na zlot, bo te które piliśmy ostatnio było, hmmm niepijalne :wink:
Ciągle mnie wprawia w zdumienie, że tyle osób to jeszcze uprawia :crazy:

Na zlot mogę przysłać najwcześniej za rok :?: :idea:
Do tej pory piłem 2 wina z tej odmiany .
!) Mariusza (@manuns) - dobre
2) Zdzisława (@gronkowiec) - średnie

"Ciągle mnie wprawia w zdumienie, że tyle osób to jeszcze uprawia :crazy"
Czy masz jeszcze inne wspomnienia o winie z tej odmiany , niż to na zlocie :?:
Mietek,
co masz przeciwko tej odmianie :?: (konkretnie)
Mogę dosadzać ,czy likwidować :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 września 2021, 18:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Jagoda napisał(a):
......Pierwsze wino już się robi, oczywiście na dzikusach, przyprawione matką od znajomego winiarza. Nie mogę się doczekać smaku wina :Yahoo!:

zbyszekB napisał(a):
Moja hybryda z Karpicka już dojrzała .....Spróbuję po raz pierwszy zrobić wino

Misza napisał(a):
Koniecznie przyślij na zlot, bo te które piliśmy ostatnio było, hmmm niepijalne :wink:
Ciągle mnie wprawia w zdumienie, że tyle osób to jeszcze uprawia :crazy:
Mietek, zapomniałeś o mnie. Zebrałem już 9 misek średnio 15-16 kg, a jeszcze na oko będzie co najmniej 4.
https://naforum.zapodaj.net/0c394dff962c.jpg.html

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 września 2021, 19:11 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Na zdjęciu widać że pancerna ta schladzarke zmiana nie jest. Radzę to przebrać przed fermentacją bo nie będzie wiadomo czy paskudne same z siebie czy przez te zgniłki i m.p. :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 września 2021, 19:26 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
No, niestety na osy i muchy octówki nie jest pancerna :P Co roku z nimi walczę. Po uszkodzeniach i wilgotnych dniach delikatnie wkracza pleśń nieszlachetna. Przed fermentacją dokonuję bardzo dokładnej selekcji gron i jagód. Delikatny MP w ostatniej fazie pojawił się tylko na wiechach i szypułach. Zapomniałem dodać, że tylko w 2 rzędach chronionych wodorowęglanem potasu.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 września 2021, 22:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
zbyszekB napisał(a):
Misza napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Moja hybryda z Karpicka już dojrzała .
Ma aktualnie 22Brix, pestki całkowicie wybarwione ,około 2kg/krzew.
Spróbuję po raz pierwszy zrobić wino

Koniecznie przyślij na zlot, bo te które piliśmy ostatnio było, hmmm niepijalne :wink:
Ciągle mnie wprawia w zdumienie, że tyle osób to jeszcze uprawia :crazy:

Na zlot mogę przysłać najwcześniej za rok :?: :idea:
Do tej pory piłem 2 wina z tej odmiany .
!) Mariusza (@manuns) - dobre
2) Zdzisława (@gronkowiec) - średnie

"Ciągle mnie wprawia w zdumienie, że tyle osób to jeszcze uprawia :crazy"
Czy masz jeszcze inne wspomnienia o winie z tej odmiany , niż to na zlocie :?:
Mietek,
co masz przeciwko tej odmianie :?: (konkretnie)
Mogę dosadzać ,czy likwidować :?:

To ciekawe, że tyle lat już minęło a ciągle tyle rozbieżności :roll: Próbowałem wino z NN u źródła, czyli w Krasnymstawie u osoby od której zaczęła się ta cała historia: @atom421, w 2015 roku. O winie Mariusza wypowiadalo się kilka osób, m.in. Robert, Mietek, Roman. Przeczytałem te opinie przed chwilą i wszystkie były relatywnie pozytywne: winno przyjemne, w typie VV.
Ja zdaje się nie pisałem do tej pory o mojej degustacji w Krasnymstawie ale chyba pora abym napisał co z niej pamiętam: był to bardzo ekstraktywny napój alkoholowy z silnymi klimatami tartacznymi, zdecydowanie niepijalny. Wyglądało mi to na przemacerowanie materiału ale nawet z tą poprawką potencjału w odmianie nie znalazłem. Z tego powodu zaskoczyły mnie pozytywne recenzje wina od Mariusza.
Wydaje mi się, że wino z NN była na zlocie w Żarkach (Mietek, to wino masz na myśli ?). Jedyne co z niego pamiętam, to ta sama deska co w Krasnymstawie, choć nie tak nachalna.
Chiałbym podkreślić, że nie zamierzam moim wpisem dyskredytować NN. Jasne jest dla mnie, że sporo zależy od tego jak ją się zrobi a wprawny winarz może zapewne wykręcić z tego NN coś całkiem fajnego, co zdaje się udowodnił Mariusz w 2013 (?) roku.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 07:04 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Daniel, mam w pamięci tę degustację: spotkania/przedwiosenne-spotkanie-w-ojcowie-t12437-135.html

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 21:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
hybryda napisał(a):
Jagoda napisał(a):
....Pierwsze wino już się robi, oczywiście na dzikusach, przyprawione matką od znajomego winiarza. Nie mogę się doczekać smaku wina :Yahoo!:
Na dzikusach z tej samej odmiany, czy innej ? Pierwszego zbioru dokonałem 25.09. Pomiar cukru w moszczu 20 brix. Fermentacja miazgi w temperaturze 16-18 stopni. Na dzisiaj prawie cały cukier przerobiony. Jutro wyciskanie miazgi. Następny zbiór w sobotę.


Na dzikusach z tej samej odmiany.
U mnie winogrona dojrzały wcześniej. Zostawiłam kilka gron i do niczego się już nie nadają. Obsiadły je osy i szerszenie, są już podeschnięte, pozbawione aromatu i sfermentowane.

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO