zbyszekB napisał(a):
Misza napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Moja hybryda z Karpicka już dojrzała .
Ma aktualnie 22Brix, pestki całkowicie wybarwione ,około 2kg/krzew.
Spróbuję po raz pierwszy zrobić wino
Koniecznie przyślij na zlot, bo te które piliśmy ostatnio było, hmmm niepijalne
Ciągle mnie wprawia w zdumienie, że tyle osób to jeszcze uprawia

Na zlot mogę przysłać najwcześniej za rok
Do tej pory piłem 2 wina z tej odmiany .
!) Mariusza (@manuns) - dobre
2) Zdzisława (@gronkowiec) - średnie
"Ciągle mnie wprawia w zdumienie, że tyle osób to jeszcze uprawia :crazy"Czy masz jeszcze inne wspomnienia o winie z tej odmiany , niż to na zlocie

Mietek,
co masz przeciwko tej odmianie

(konkretnie)
Mogę dosadzać ,czy likwidować

To ciekawe, że tyle lat już minęło a ciągle tyle rozbieżności

Próbowałem wino z NN u źródła, czyli w Krasnymstawie u osoby od której zaczęła się ta cała historia: @atom421, w 2015 roku. O winie Mariusza wypowiadalo się kilka osób, m.in. Robert, Mietek, Roman. Przeczytałem te opinie przed chwilą i wszystkie były relatywnie pozytywne: winno przyjemne, w typie VV.
Ja zdaje się nie pisałem do tej pory o mojej degustacji w Krasnymstawie ale chyba pora abym napisał co z niej pamiętam: był to bardzo ekstraktywny napój alkoholowy z silnymi klimatami tartacznymi, zdecydowanie niepijalny. Wyglądało mi to na przemacerowanie materiału ale nawet z tą poprawką potencjału w odmianie nie znalazłem. Z tego powodu zaskoczyły mnie pozytywne recenzje wina od Mariusza.
Wydaje mi się, że wino z NN była na zlocie w Żarkach (Mietek, to wino masz na myśli ?). Jedyne co z niego pamiętam, to ta sama deska co w Krasnymstawie, choć nie tak nachalna.
Chiałbym podkreślić, że nie zamierzam moim wpisem dyskredytować NN. Jasne jest dla mnie, że sporo zależy od tego jak ją się zrobi a wprawny winarz może zapewne wykręcić z tego NN coś całkiem fajnego, co zdaje się udowodnił Mariusz w 2013 (?) roku.