Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 22:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 01:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Thomasl napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Jak Wam zazdroszczę. U mnie drugi rok i przyrosty 20 cm. Parametry gleby idealne. Nie wiem co jest grane.

Krzyśku Romek gleby jakiejś idealnej tez nie miał spójrz str. 12 piach i raczej pod borówki,czyli tak jak u mnie :-).
W tym roku kilka sztuk wyskoczyło do 1m ,ale czytam ze niektorym z tego samego sortu już owocują.
Mirku (Zodiak) ja tam u ciebie.

Przemek moje jeśli dobrze pamiętam są od Ciebie czyli z tego samego sortu. W tym roku miałem ładne grona kontrolne jak pisałem wcześniej. Posadzone mam w miejscu warzywniaka który zmniejszyłem i przyrosty w tym roku miałem grubo ponad dwa metry.


Tak Tomku piszac że u niektórych owocują już z tego samego sortu mialem na mysli ciebie ,bo przeczytałem teojego posta.
Ogólnie u mnie sadzonki sadzonki sadzonek jako golokorzeniowe które robiłem sam,bądź mam od kogoś z kopyta ruszają a 3-cim roku.
Także te swoje mialem komuś oddać nie pamiętam ,a pw wyczyszczone bo było przepełnione ,ale jednak je zostawię przepraszam jak coś i zobaczymy od wiosny.

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 12:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5469
Lokalizacja: Łódź i okolice
suszi napisał(a):
Ale wygląda na to, że winie z NN wyczuł labruskę (zakładając, że nie zna jej smaku).

Nie labruskę tylko gnojówkę. :mrgreen:
Zdzisławie jak Ty odniesiesz się do wynurzeń tego pseudo sommeliera?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 13:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
zbyszekB napisał(a):
Czy ktoś w ostatnich 3 ch latach zrobił odmianowe wino z tej odmiany ?
Ostatnie pijalne to było wino zrobione przez Mariusza....a tyle zachwytów nad tą odmianą :shock: i nikt nie robi wina :?: :wink:
Zachwytów czy nie zachwytów, zwolenników czy przeciwników wina na dzisiaj jest pewnie niewielu. O jakości nie będę się wypowiadał, zostawiam to innym. W przyszłym roku jedną butelkę wysyłam do Ciebie.
Basti napisał(a):
......zostawiłem po pół gronka....(musze zweryfikować posmak bo mi trąci labruską jak powisi....)
Odmiana nie ma w sobie nic z labruski. Bardzo dojrzałe jagody mają delikatny smak borówki, maliny i jak zauważył podkarpacki w smaku są bardzo podobne do Triomphe d'Alsace.

-- Śr lis 08, 2017 10:10 pm --

vanKlomp napisał(a):
.....Zdzisławie jak Ty odniesiesz się do wynurzeń tego pseudo sommeliera?
Każdy ma inne kubki smakowe i prawo do swojej oceny. Mnie ta ocena wcale nie zraziła do odmiany. Ktoś przyzwyczajony do konsumpcji win typu Pinot Noir, Tempranillo ma ciężki orzech do zgryzienia. Wino z NN wymyka się mocno usadowionym standardom.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 13:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
vanKlomp napisał(a):
Nie labruskę tylko gnojówkę. :mrgreen:
Właśnie trzeba się trochę wsłuchać: wyraźnie nie pasowała mu kwasowość, ciągle przeplata, że jest coś z nią nie tak, "że jakaś octowa, a jednocześnie raczej nie wada" a na końcu dodaje, że pozostaje zaskakujący posmak malin i jeżyn. To razem z tą wspomnianą gnojówką sugeruje początek zaoctowania wina, czyli zapach octanu etylu, ale równie dobrze może to być większa dawka niż typowo Antranilanu metylu!?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 14:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5469
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie tłumacz go. Facet był ewidentnie w stanie wskazującym. Jak w takim stanie można prawidłowo ocenić wino? Słownictwo jego było bardzo nie profesjonalne.
Kardynalna zasada! Ocenianego wina się nie pije tylko wypluwa. On wypił cały kielich.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 17:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Sadząc po lekturze licznych wpisów, wiele z udzielających się tutaj osób jest mocno negatywnie ustosunkowanych, wprost uczulonych na labruski i wszystko co z nimi związane, jednakże uchwycić (a tym bardziej udokumentować) jakiekolwiek tony labruskowe w "Forum" to będzie doprawdy nie lada wyznanie. Gwoli ścisłości, nie piszę tego odnośnie wina, bo nie miałem jeszcze okazji go zrobić, ale samych owoców, świeżo wyciśniętego moszczu i ok. tygodniowego burczaku, bo tylko do takiego etapu w przypadku tej odmiany póki co doszedłem. Nigdzie nie wyczułem jakiegokolwiek akcentu labruski, gdy dla porównania w takim np. St. Croix czuć ją wyraźnie już dobrze dojrzałych owocach.
Jakim zatem sposobem miałaby przeniknąć do odmianowego wina?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gronkowiec napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Czy ktoś w ostatnich 3 ch latach zrobił odmianowe wino z tej odmiany ?
Ostatnie pijalne to było wino zrobione przez Mariusza....a tyle zachwytów nad tą odmianą :shock: i nikt nie robi wina :?: :wink:
Zachwytów czy nie zachwytów, zwolenników czy przeciwników wina na dzisiaj jest pewnie niewielu. O jakości nie będę się wypowiadał, zostawiam to innym. W przyszłym roku jedną butelkę wysyłam do Ciebie. ........

Z góry już dziękuję :D
Forumowi koledzy z Małopolski organizują spotkanie 18go listopada spotkania/jesienne-spotkanie-winoogrodnikow-w-skansenie-w-wygie-zowie-t11482.html
Jeżeli masz jeszcze jakąś butelkę(małą próbkę) tego ubiegłorocznego wina to mógłbyś go tam zaprezentować osobiście lub wysyłkowo.
Będzie tam kilka osób które rzetelnie i na trzeźwo ocenią wina :!: :wink:

@ROMEK też mógłby tam zaprezentować wino z tej interesującej nas odmiany :!:
A może jeszcze ktoś inny .... :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 21:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5469
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszek jak dostaniesz mógłbyś jakąś małpkę do mnie wysłać. :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 23:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
zbyszekB napisał(a):
...Jeżeli masz jeszcze jakąś butelkę(małą próbkę) tego ubiegłorocznego wina to mógłbyś go tam zaprezentować osobiście lub wysyłkowo.
Niestety, już nie mam. Degustacja i konsumpcja pochłonęły zapasy. Od siebie mogę dodać, że młode wino miało smaki i aromaty owocowe, ale z upływem czasu one zanikały. Było więcej gorzkiej czekolady, trochę tytoniu, wiśni i delikatnie owoców czarnego bzu. Mnie i innym w drugiej wersji smakowało bardziej. Miało też długi finisz. Dzisiaj już wiem, jakich drożdży unikać, a którym powierzyć fermentację.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2017, 18:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
gronkowiec napisał(a):
Dzisiaj już wiem, jakich drożdży unikać, a którym powierzyć fermentację.

Zdzisławie podziel się tą informacją proszę, jak dobrze pójdzie w przyszłym roku jakiś mały nastawik ze sztobrów od Ciebie może u mnie być :)

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2017, 23:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
gzeho napisał(a):
Zdzisławie podziel się tą informacją proszę, jak dobrze pójdzie w przyszłym roku jakiś mały nastawik ze sztobrów od Ciebie może u mnie być :)
Przy kwasowości 6-7 g/l Enovini https://www.winodomowe.pl/product-pol-9 ... na-B1.html Przy kwasowości 8-9g/l Mycoferm Art http://www.janlubera.pl/produkt/79,droz ... t_001.html lub http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... -s101.html (Saint Georges S101) Pełnej informacji nie w temacie Enovini, które również redukują kwas jabłkowy.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 listopada 2017, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
vanKlomp napisał(a):
Nie tłumacz go. Facet był ewidentnie w stanie wskazującym. Jak w takim stanie można prawidłowo ocenić wino? Słownictwo jego było bardzo nie profesjonalne.
Kardynalna zasada! Ocenianego wina się nie pije tylko wypluwa. On wypił cały kielich.

No a jakie wino wypił?
Przecież wypił wino od Zdzisława!
Zrobił to za karę, czy dlatego że mu smakowało?
Myślę że pomiędzy ocenianymi winami jest różnica technologiczna. Podstawą dla trwałości i stabilności wina jest jego odfiltrowanie na przykład filtrem płytowym, co jest wydaje się konieczne w winach profesjonalnych, a czy wino Zdzisława było tak odfiltrowane?
Wino żyjące nie powinno być zestawiane z takimi sterylnymi, bo to inne kategorie.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 18:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2864
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Przyszły mi wyniki analizy gleby.
Nie jest tak tragicznie jeśli chodzi o tę część gdzie rośnie ta NN Gronkowiec.
Mianowicie odczyn wynosi 6,3. Jeśli chodzi o pierwiastki to braki są cynku i miedzi.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 23:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
poszukiwacz napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Nie tłumacz go. Facet był ewidentnie w stanie wskazującym. Jak w takim stanie można prawidłowo ocenić wino? Słownictwo jego było bardzo nie profesjonalne.
Kardynalna zasada! Ocenianego wina się nie pije tylko wypluwa. On wypił cały kielich.

No a jakie wino wypił?
Przecież wypił wino od Zdzisława!
Zrobił to za karę, czy dlatego że mu smakowało?
Myślę że pomiędzy ocenianymi winami jest różnica technologiczna. Podstawą dla trwałości i stabilności wina jest jego odfiltrowanie na przykład filtrem płytowym, co jest wydaje się konieczne w winach profesjonalnych, a czy wino Zdzisława było tak odfiltrowane?
Wino żyjące nie powinno być zestawiane z takimi sterylnymi, bo to inne kategorie.


z tym się tak do konca nie zgodze.
ja nie zabijam drozdzy nie dodaje zadnej chemii ani nie filtruje bo to widze nie warto.
Drozdze same opadają na dno i gina co pol roku przelewam do innego naczynia,ja przepraszam ale profesjonalne wino to nie te z supermarketu idące na latwizne ale tylko domowej roboty . Mi te z supermarketu coraz mniej smakują ,jestem tak wyczulony na chemie,opryski ,rozpoznaje dużo lepiej wszystkie wady wina, niz kiedykolwiek .Wino nie jest sterylne .
Jako analog mogę zasugerować ,ze wysterelizowana woda stojaca tydzień w pomieszczeniu ma więcej mikrobow niż ta biezaca.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 20:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Na VIVC ukazały się zdjęcia liścia i grona odmiany Courdec 4401.
Podałem linki do tych zdjęć na Wiki
Na VIVC jest też podatność odmiany C.4401 na choroby : http://www.vivc.de/index.php?r=passport ... t&id=14304
Do posiadaczy odmiany 'NN od Gronkowca' - Jak ma się ta odmiana do tej na VIVC ?!

NN od Gronkowca opisana jest na Wiki jako Hybryda z Karpicka

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO