Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 22:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 01:25 
Ekspert
Ekspert

Thomasl napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Jak Wam zazdroszczę. U mnie drugi rok i przyrosty 20 cm. Parametry gleby idealne. Nie wiem co jest grane.

Krzyśku Romek gleby jakiejś idealnej tez nie miał spójrz str. 12 piach i raczej pod borówki,czyli tak jak u mnie :-).
W tym roku kilka sztuk wyskoczyło do 1m ,ale czytam ze niektorym z tego samego sortu już owocują.
Mirku (Zodiak) ja tam u ciebie.

Przemek moje jeśli dobrze pamiętam są od Ciebie czyli z tego samego sortu. W tym roku miałem ładne grona kontrolne jak pisałem wcześniej. Posadzone mam w miejscu warzywniaka który zmniejszyłem i przyrosty w tym roku miałem grubo ponad dwa metry.

Tak Tomku piszac że u niektórych owocują już z tego samego sortu mialem na mysli ciebie ,bo przeczytałem teojego posta.
Ogólnie u mnie sadzonki sadzonki sadzonek jako golokorzeniowe które robiłem sam,bądź mam od kogoś z kopyta ruszają a 3-cim roku.
Także te swoje mialem komuś oddać nie pamiętam ,a pw wyczyszczone bo było przepełnione ,ale jednak je zostawię przepraszam jak coś i zobaczymy od wiosny.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 12:42 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Ale wygląda na to, że winie z NN wyczuł labruskę (zakładając, że nie zna jej smaku).

Nie labruskę tylko gnojówkę. :mrgreen:
Zdzisławie jak Ty odniesiesz się do wynurzeń tego pseudo sommeliera?

PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 13:10 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Czy ktoś w ostatnich 3 ch latach zrobił odmianowe wino z tej odmiany ?
Ostatnie pijalne to było wino zrobione przez Mariusza....a tyle zachwytów nad tą odmianą :shock: i nikt nie robi wina :?: :wink:
Zachwytów czy nie zachwytów, zwolenników czy przeciwników wina na dzisiaj jest pewnie niewielu. O jakości nie będę się wypowiadał, zostawiam to innym. W przyszłym roku jedną butelkę wysyłam do Ciebie.
Basti napisał(a):
......zostawiłem po pół gronka....(musze zweryfikować posmak bo mi trąci labruską jak powisi....)
Odmiana nie ma w sobie nic z labruski. Bardzo dojrzałe jagody mają delikatny smak borówki, maliny i jak zauważył podkarpacki w smaku są bardzo podobne do Triomphe d'Alsace.

-- Śr lis 08, 2017 10:10 pm --

vanKlomp napisał(a):
.....Zdzisławie jak Ty odniesiesz się do wynurzeń tego pseudo sommeliera?
Każdy ma inne kubki smakowe i prawo do swojej oceny. Mnie ta ocena wcale nie zraziła do odmiany. Ktoś przyzwyczajony do konsumpcji win typu Pinot Noir, Tempranillo ma ciężki orzech do zgryzienia. Wino z NN wymyka się mocno usadowionym standardom.

PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 13:15 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Nie labruskę tylko gnojówkę. :mrgreen:
Właśnie trzeba się trochę wsłuchać: wyraźnie nie pasowała mu kwasowość, ciągle przeplata, że jest coś z nią nie tak, "że jakaś octowa, a jednocześnie raczej nie wada" a na końcu dodaje, że pozostaje zaskakujący posmak malin i jeżyn. To razem z tą wspomnianą gnojówką sugeruje początek zaoctowania wina, czyli zapach octanu etylu, ale równie dobrze może to być większa dawka niż typowo Antranilanu metylu!?

PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 14:11 
Ekspert
Ekspert

Nie tłumacz go. Facet był ewidentnie w stanie wskazującym. Jak w takim stanie można prawidłowo ocenić wino? Słownictwo jego było bardzo nie profesjonalne.
Kardynalna zasada! Ocenianego wina się nie pije tylko wypluwa. On wypił cały kielich.

PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 17:40 
mistrz
mistrz

Sadząc po lekturze licznych wpisów, wiele z udzielających się tutaj osób jest mocno negatywnie ustosunkowanych, wprost uczulonych na labruski i wszystko co z nimi związane, jednakże uchwycić (a tym bardziej udokumentować) jakiekolwiek tony labruskowe w "Forum" to będzie doprawdy nie lada wyznanie. Gwoli ścisłości, nie piszę tego odnośnie wina, bo nie miałem jeszcze okazji go zrobić, ale samych owoców, świeżo wyciśniętego moszczu i ok. tygodniowego burczaku, bo tylko do takiego etapu w przypadku tej odmiany póki co doszedłem. Nigdzie nie wyczułem jakiegokolwiek akcentu labruski, gdy dla porównania w takim np. St. Croix czuć ją wyraźnie już dobrze dojrzałych owocach.
Jakim zatem sposobem miałaby przeniknąć do odmianowego wina?

PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 21:30 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Czy ktoś w ostatnich 3 ch latach zrobił odmianowe wino z tej odmiany ?
Ostatnie pijalne to było wino zrobione przez Mariusza....a tyle zachwytów nad tą odmianą :shock: i nikt nie robi wina :?: :wink:
Zachwytów czy nie zachwytów, zwolenników czy przeciwników wina na dzisiaj jest pewnie niewielu. O jakości nie będę się wypowiadał, zostawiam to innym. W przyszłym roku jedną butelkę wysyłam do Ciebie. ........

Z góry już dziękuję :D
Forumowi koledzy z Małopolski organizują spotkanie 18go listopada spotkania/jesienne-spotkanie-winoogrodnikow-w-skansenie-w-wygie-zowie-t11482.html
Jeżeli masz jeszcze jakąś butelkę(małą próbkę) tego ubiegłorocznego wina to mógłbyś go tam zaprezentować osobiście lub wysyłkowo.
Będzie tam kilka osób które rzetelnie i na trzeźwo ocenią wina :!: :wink:

@ROMEK też mógłby tam zaprezentować wino z tej interesującej nas odmiany :!:
A może jeszcze ktoś inny .... :?:

PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 21:33 
Ekspert
Ekspert

Zbyszek jak dostaniesz mógłbyś jakąś małpkę do mnie wysłać. :wink:

PostNapisane: środa, 8 listopada 2017, 23:05 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
...Jeżeli masz jeszcze jakąś butelkę(małą próbkę) tego ubiegłorocznego wina to mógłbyś go tam zaprezentować osobiście lub wysyłkowo.
Niestety, już nie mam. Degustacja i konsumpcja pochłonęły zapasy. Od siebie mogę dodać, że młode wino miało smaki i aromaty owocowe, ale z upływem czasu one zanikały. Było więcej gorzkiej czekolady, trochę tytoniu, wiśni i delikatnie owoców czarnego bzu. Mnie i innym w drugiej wersji smakowało bardziej. Miało też długi finisz. Dzisiaj już wiem, jakich drożdży unikać, a którym powierzyć fermentację.

PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2017, 18:36 
Kiper
Kiper

gronkowiec napisał(a):
Dzisiaj już wiem, jakich drożdży unikać, a którym powierzyć fermentację.

Zdzisławie podziel się tą informacją proszę, jak dobrze pójdzie w przyszłym roku jakiś mały nastawik ze sztobrów od Ciebie może u mnie być :)

PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2017, 23:07 
Kiper
Kiper

gzeho napisał(a):
Zdzisławie podziel się tą informacją proszę, jak dobrze pójdzie w przyszłym roku jakiś mały nastawik ze sztobrów od Ciebie może u mnie być :)
Przy kwasowości 6-7 g/l Enovini https://www.winodomowe.pl/product-pol-9 ... na-B1.html Przy kwasowości 8-9g/l Mycoferm Art http://www.janlubera.pl/produkt/79,droz ... t_001.html lub http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... -s101.html (Saint Georges S101) Pełnej informacji nie w temacie Enovini, które również redukują kwas jabłkowy.

PostNapisane: piątek, 10 listopada 2017, 20:34 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Nie tłumacz go. Facet był ewidentnie w stanie wskazującym. Jak w takim stanie można prawidłowo ocenić wino? Słownictwo jego było bardzo nie profesjonalne.
Kardynalna zasada! Ocenianego wina się nie pije tylko wypluwa. On wypił cały kielich.

No a jakie wino wypił?
Przecież wypił wino od Zdzisława!
Zrobił to za karę, czy dlatego że mu smakowało?
Myślę że pomiędzy ocenianymi winami jest różnica technologiczna. Podstawą dla trwałości i stabilności wina jest jego odfiltrowanie na przykład filtrem płytowym, co jest wydaje się konieczne w winach profesjonalnych, a czy wino Zdzisława było tak odfiltrowane?
Wino żyjące nie powinno być zestawiane z takimi sterylnymi, bo to inne kategorie.

PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 18:59 
Ekspert
Ekspert

Przyszły mi wyniki analizy gleby.
Nie jest tak tragicznie jeśli chodzi o tę część gdzie rośnie ta NN Gronkowiec.
Mianowicie odczyn wynosi 6,3. Jeśli chodzi o pierwiastki to braki są cynku i miedzi.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 23:09 
Kiper
Kiper

poszukiwacz napisał(a):
vanKlomp napisał(a):

No a jakie wino wypił?
Przecież wypił wino od Zdzisława!
Zrobił to za karę, czy dlatego że mu smakowało?
Myślę że pomiędzy ocenianymi winami jest różnica technologiczna. Podstawą dla trwałości i stabilności wina jest jego odfiltrowanie na przykład filtrem płytowym, co jest wydaje się konieczne w winach profesjonalnych, a czy wino Zdzisława było tak odfiltrowane?
Wino żyjące nie powinno być zestawiane z takimi sterylnymi, bo to inne kategorie.

z tym się tak do konca nie zgodze.
ja nie zabijam drozdzy nie dodaje zadnej chemii ani nie filtruje bo to widze nie warto.
Drozdze same opadają na dno i gina co pol roku przelewam do innego naczynia,ja przepraszam ale profesjonalne wino to nie te z supermarketu idące na latwizne ale tylko domowej roboty . Mi te z supermarketu coraz mniej smakują ,jestem tak wyczulony na chemie,opryski ,rozpoznaje dużo lepiej wszystkie wady wina, niz kiedykolwiek .Wino nie jest sterylne .
Jako analog mogę zasugerować ,ze wysterelizowana woda stojaca tydzień w pomieszczeniu ma więcej mikrobow niż ta biezaca.

PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 20:16 
Ekspert
Ekspert

Na VIVC ukazały się zdjęcia liścia i grona odmiany Courdec 4401.
Podałem linki do tych zdjęć na Wiki
Na VIVC jest też podatność odmiany C.4401 na choroby : http://www.vivc.de/index.php?r=passport ... t&id=14304
Do posiadaczy odmiany 'NN od Gronkowca' - Jak ma się ta odmiana do tej na VIVC ?!

NN od Gronkowca opisana jest na Wiki jako Hybryda z Karpicka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1