Teraz jest piątek, 12 grudnia 2025, 02:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 26 maja 2018, 06:29 
Ekspert
Ekspert

Napisz proszę dokładniej w której wsi,może się skuszę na jesienną wyprawę :)

Wysłane z mojego anchi_wet_i_l przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 26 maja 2018, 07:10 
mistrz
mistrz

U mojej ciotki rośnie taki ok 60 letni ( może starszy) krzew. Niestety planowane jest jego usunięcie. Jeżeli będzie usuwany przed zimą postaram się przenieść go z bryła korzeniową. Jednak wolał bym pobrać wcześniej sztobry.

PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 06:45 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Ratuj ten krzew lub pobierz materiał. Szkoda pozwolić na zniszczenie cennego kultywaru.

piotr85 napisał(a):
Napisz proszę dokładniej w której wsi,może się skuszę na jesienną wyprawę :)

Wysłane z mojego anchi_wet_i_l przy użyciu Tapatalka

Piotrze, u nas w każdej wsi jest przynajmniej jedna winorośl, którą można określić jako klon Chasselas (kształt i smak gron, koronka, liście, termin dojrzewania). W swojej uprawie mam 15 szt. tej cennej odmiany pochodzących z zielonogórskiej winnicy "Julia". Staram się ciągle pozyskiwać jednak materiał z naszych starych krzewów.

PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2018, 19:14 
mistrz
mistrz

Chrupka rosnąca u mojej ciotki już zjedzona. Smak pomimo zbyt wczesnego zbioru hmmm. .... te marketowe to do pięt nie sięgają. Udało mi się zaszczepić tą odmianę, niestety dość późno, ale mam nadzieję na końcowy sukces. Obecnie latorośl ma długość ok 15 cm, zaszczepiona na ukorzenionym w tym roku agacie dońskim. No i cały czas liczę że uda mi się pobrać jesienią sztobry.

PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 06:46 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mam nadzieję, że uda Ci się pozyskać sztobry. Jeżeli nie, mogę przesłać Ci sztobry lokalnego klonu Chasselas spod Brzegu. Będę ciął w lutym lub z początkiem marca. Mamy blisko do siebie, zatem mogę podrzucić je Tobie po cięciu lub spotkamy się we Wro, gdzie pracuję w szkole. Koleżanka z pracy mieszka w pobliżu Ciebie, w Dobrzykowicach, zatem mogę ewentualnie zostawić sztobry u niej. Zdecudujesz, jak Tobie będzie najłatwiej i czy reflektujesz na te sztobry, rzecz jasna. :)

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 20:54 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich
Ponieważ szukałem w mojej okolicy chrupki złotej ale znalazłem cała masę różnych odmian ale chrupki jakoś nie znalazłem. Chciałem posadzić kilka krzaków przy ścianie domu od południowego zachodu to czy znalazłby się ktoś kto podesłał by mi kilka patyków? Oczywiście koszty pokryję

PostNapisane: piątek, 26 października 2018, 16:30 
mistrz
mistrz

Mógłby ktoś napisać coś o chrupce różowej?
Czy różni się jakoś od chrupki złotej?

PostNapisane: sobota, 27 października 2018, 18:24 
Ekspert
Ekspert

Chrupka różowa to podobno mutant Chupki Złotej ?
Podstawowa różnica to kolor skórki jagód.
Aktualnie mam po jednym egzemplarzu kolekcyjnie.
Miałem po kilka krzewów ale słabo owocowały w moim siedlisku :?: :!:
PS
Na WIKI nie widzę innych zdjęć chrupki różowej oprócz moich :shock: . Czyżby nikt inny nie uprawiał tej odmiany ?!

PostNapisane: sobota, 27 października 2018, 20:13 
mistrz
mistrz

Dzięki Zbyszku za post, napisałem do Ciebie pw w tym temacie.
Czytałem że może być tak że to chrupka złota jest mutantem różowej.
Robiłeś z niej wino i chciałbym zapytać jak z jej wydajnością (moszczu)?
Napisałeś że słabo owocuje, mógłbyś napisać ile owoców było w kg?

PostNapisane: wtorek, 30 października 2018, 04:36 
Ekspert
Ekspert

W swojej kolekcji posiadam jeden krzew, którego owocowania będe spodziewał się w przyszłym sezonie. W Badenii, która jest małą ojczyzną Chasselas na terenie Niemiec winiarze produkują wino. Warto pokusić się o różowe wino w naszych warunkach.

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2019, 17:33 
Kiper
Kiper

Ale na co uważać bo na zdjęciu nie widzę.

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2019, 18:03 
Kiper
Kiper

Knotki?

PostNapisane: środa, 30 października 2019, 21:42 
Ekspert
Ekspert

W tym sezonie moja kolekcja Chasselas to Chasselas Blanc w ilości 20 szt. i 3 szt. Chasselas Rose, jak ładnie nazywają Chrupkę Różową Francuzi. Ponadto mam również kilkanaście krzewów pochodzących z kultywarów rosnących w moim podbrzeskim rejonie od ponad 80 lat. Co już mogę napisać o tej szlachetnej odmianie. Z moich obserwacji w rozwoju Chasselas na piachu i glinie zauważam brak chorób u Chasselas na piachu. Owocowanie, jak u tych na glinie lub glebie piaszczysto-gliniastej. Zimą nie przemarza (kopczykowane na wys. 15 cm, aby chronić miejsce szczepienia i korzenie). Z niekopczykowanych ramion wypuszcza łozy z każdego pąka. W formie wysokiego kordonu na dwa ramiona (1,80m) pąki wystawione zimą na działanie zimnych wiatrów startują bez strat, wypuszczając wiosną latorośle. W tym sezonie jedna winorośl Chasselas Blanc kończy swoje prowadzenie w stronę niskiego kordonu, a 16 szt. Ch. B. i 1 szt. Ch. R. wyprowadzam w formę gobelet. Luźne grona Chasselas są tym bardziej wskazane w uprawie o zwiększonej wilgotności, gdzie wrześniowe mgły to już codzienność, jak w moich widłach dużych dolin rzecznych. Do owocowania na wino muszę poczekać do przyszłego sezonu ( w ubiegłych latach lokalne klony, jak i owoce krzewów ze szkółek niemieckich, nie przekroczyły odmianowej wartości 20-21 Brix), a w tym roku mam możliwość pozyskania owoców z naszego regionalnego kultywaru liczącego ca. 100 lat, ale o tym innym razem.
P.S.
Na francusko-niemieckich stronach można poczytać, że Chasselas pojawiła się we Francji w XVI w. w Niemczech w wieku XVII. Dotychczas myślałem, że ta odmiana znana była w Europie od czasów wypraw krzyżowych. Upadła zatem moja teoria, że joannici z pobliskiego Łosiowa, którzy mieli swoją winnicę na wzniesieniach za wsią (do których należały m.in. Oldrzyszowice nadane im w XIII w. przez biskupa wrocławskiego, a w której mieszkam obecnie), mogli uprawiać Chasselas. Hm... w wiekach średnich, na ziemiach zachodnich sąsiadów (u Flamandów, Walonów i nad Renem), stosowano na określenie winorośli dwie nazwy: heunisch i franken lub weiss i rot.

Flamandowie i Walonowie, zachęcani przez książąt śląskich, stanowili trzon kolonizacji na Śląsku od XIII w. i wraz z zakonnikami przynieśli u nas metody uprawy winorośli. Przepraszam, winorośl to historia, zatem nie da się mówić i pisać o nich osobno.

-- środa, 30 października 2019, 22:17 --

zbyszekB napisał(a):
Chr.Z lekko przeciążona nie dojrzała i będzie pewnie lodowe, bo nawet ptaki jej nie ruszają :shock: :?:

Zbyszku, ile masz gron na krzewie, że jest przeciążony? Chasselas dość łatwo zbiera 20 Brix na początku września (w Szwajcarii zbierają przy 18, a we Francji nawet przy 17 Brix). Pytam tu, by nie zaśmiecać działu o jesieni.

PostNapisane: środa, 30 października 2019, 22:55 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
.........
-- środa, 30 października 2019, 22:17 --

zbyszekB napisał(a):
Chr.Z lekko przeciążona nie dojrzała i będzie pewnie lodowe, bo nawet ptaki jej nie ruszają :shock: :?:

Zbyszku, ile masz gron na krzewie, że jest przeciążony? Chasselas dość łatwo zbiera 20 Brix na początku września (w Szwajcarii zbierają przy 18, a we Francji nawet przy 17 Brix). Pytam tu, by nie zaśmiecać działu o jesieni.

Gron nie liczyłem, ale pewnie będzie ze 20szt :?:
Przy takiej ilości gron to powinno być ok.2,5-3kg
Różowa miała 17Bx - zebrałem
Złota ma 16Bx i nie wybarwione do końca pestki :shock: :?:
Coś im nie pasuje w moim siedlisku.
B0 np :Sieger, Pinot Szare, Goecseji Zamatos, Seyval itd przy podobnym obciążeniu bez problemu uzyskują po 20Bx albo i więcej :!:

PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2019, 06:05 
Ekspert
Ekspert

W literaturze podają, że najlepsza wydajność to obciążenie 1-2 kg na krzew (choć przy dobrych warunkach ekstremalne obciążenie to nawet 3-5 kg).
Jeden z moich lokalnych klonów Chasselas prowadzony na wysokim kordonie (1,80 -1,90 m) na dwa ramion, a posadzony w roku 2016, miał w tym sezonie 16 Brix już 18 sierpnia przy rekordowym obciążeniu ca. 10-12 gronami na krzew (26 sierpnia pestki były wybarwione w całości, a w części jagód w 3/4). 22 sierpnia 2018 r. lokalny klon Chasselas przy obciążeniu wysokiego kordonu na czterech ramionach ca. 16 gronami, jak pamiętam uzyskał 19 Brix.
W jakiej formie prowadzisz swoje krzewy?

-- piątek, 1 listopada 2019, 06:47 --

Zalecana forma prowadzenia dla Chasselas to guyot, kordon i gobelet.

-- sobota, 2 listopada 2019, 08:57 --

Czytając w ostatnim czasie strony o Chasselas dowiedziałem się jednego. To bardzo tajemnicza odmiana, której śladów dopatrują się amapelografowie wszędzie (Ambasador króla francuskiego miał przywieźć Chasselas z Konstantynopola w pierwszej połowie XVI w. jako dar sułtana. Poważna teoria bierze za ojczyznę Szwajcarię lub Burgundię). Badania genetyczne kilkuset kultywarów, klonów francuskich nie dają jasnej odpowiedzi. Uważa się, że ojca Chasselas odnajdzie się w niedalekiej przyszłości, a jej pochodzenie nadal nie jest jasne.
Hm...We Francji , co region, co miasto to nazwa klonu Chasselas: Thomery, Fontainebleau, Moissac. Może kiedyś klony z mojej Ziemi Brzeskiej będą nosić nazwę Chasselas Bregensis ? ;)

Poniżej moja największa przygoda winiarska z najstarszym kultywarem Chasselas w moim regionie (w lutym jadę po kolejne sztobry):
https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-W ... #pid391764

-- niedziela, 10 listopada 2019, 07:05 --

Dwa razy miałem okazję pić niemieckie Gutedel, ale wczoraj w Auchan widziałem Fendant z samej Doliny Valaise w cenie 54 zł za butelkę. Hm...może prezent mikołajowy sobie zrobię?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1