27/03/2019
Wg ocen Duńczyków:
‘Cabaret Noir’ is an interspecific grape variety created in Switzerland by the breeder V. Blattner in 1991 by crossing ‘Cabernet Sauvignon’ with an interspecific resistant cultivar. Clusters and berries are small. Produces a wine with cabernet character.
Wino; 12,26% vol (rocznik 2016); pH 4,0; glycerol 7,71 g/L; kwas mlekowy 1,81 g/L ( jeden z najmniejszych kwasów mlekowych wśród czerwonych hybryd, co oznacza najbardziej zblliżoną hybrydę do vinifer

)

-- Śr, 28.02.2024 19:37 --
Upłynęło już prawie 5 lat od ostatniego wpisu o tej odmianie i nie widać zainteresowania odmianą.
Pojawiło się w Internecie więcej informacji i powstało już dużo win.
Dojrzewa w tym czasie co odmiana Rondo (wcześnie). Odmiana na chłodny klimat i odporna na choroby.
Mało jednak informacji co do jakości wina.
W Polsce natrafiłem jedynie na info,że uprawiana jest we Winnica Gierowa w Małopolsce.
Czy koś posiada więcej informacji na temat jakości wina z odmiany Cabaret Noir ?