Teraz jest piątek, 5 grudnia 2025, 09:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cabernet Noir
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 21:43 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 października 2016, 19:21
Posty: 71
Lokalizacja: Zubrzyca Górna pod Babią Górą 770m n.p.m.
A cóż nam to e-sadzonka proponuje...

za tłumaczem google z języka duńskiego troche kwadratowo ale idzie kontekst wylapać:
https://www.vinmager.dk/rode-sorter/889 ... -noir.html
"Winogrona: winogrono jest okrągłe, małe i pokryte jednolitą warstwą wosku. Skóra jest bardzo gruba, podobnie jak Cabernet Sauvignon i dlatego jest bardzo odporna na szara pleśń.
Dojrzałość: Dojrzewanie prawie jak Rondo (wczesne), koniec września, a więc odpowiednie dla północnych regionów winiarskich.
Wzrost: wzrost jest umiarkowany i pionowy. Krótkie międzywęźle, winogrona są w jednolitej wysokości, co znacznie ułatwia pracę z strippingiem i zbieraniem
Odporność: Dobra odporność na pleśń, Botrytis i Peronospora.
Bardzo dobra mrozoodporność zimowego mrozu.
Smak: Wino charakteryzuje się subtelnym aromatem Cabernet, przypominającym Cabernet Franc. Dojrzałe taniny są okrągłe z delikatnym profilem smakowym

a tu link z Niemiec:
https://www.traubenshow.de/informatione ... ernet-noir

Może być ciekawa dla nas odmiana


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 22:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7077
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Obecnie to 'Cabaret Noir', bo pod taką nazwą jest chroniona w UE post200093.html#p200093
Niektórzy już ją sprawdzili i wykopali post209201.html#p209201
Z bardzo dużym prawdopodobieństwem jest krzyżówka CS z MF :?: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 22:31 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
DW napisał(a):

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 lutego 2024, 19:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7077
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
27/03/2019
Wg ocen Duńczyków:

‘Cabaret Noir’ is an interspecific grape variety created in Switzerland by the breeder V. Blattner in 1991 by crossing ‘Cabernet Sauvignon’ with an interspecific resistant cultivar. Clusters and berries are small. Produces a wine with cabernet character.
Wino; 12,26% vol (rocznik 2016); pH 4,0; glycerol 7,71 g/L; kwas mlekowy 1,81 g/L ( jeden z najmniejszych kwasów mlekowych wśród czerwonych hybryd, co oznacza najbardziej zblliżoną hybrydę do vinifer :?: :?: :!: ) :?: :?:

-- Śr, 28.02.2024 19:37 --

Upłynęło już prawie 5 lat od ostatniego wpisu o tej odmianie i nie widać zainteresowania odmianą.
Pojawiło się w Internecie więcej informacji i powstało już dużo win.
Dojrzewa w tym czasie co odmiana Rondo (wcześnie). Odmiana na chłodny klimat i odporna na choroby.
Mało jednak informacji co do jakości wina.
W Polsce natrafiłem jedynie na info,że uprawiana jest we Winnica Gierowa w Małopolsce.
Czy koś posiada więcej informacji na temat jakości wina z odmiany Cabaret Noir ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 września 2024, 19:46 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 11 września 2024, 19:25
Posty: 2
Lokalizacja: Germany, Alpine Foothills
Most likely this variety is a crossing between 'Cabernet Sauvignon' x 'Regent' as the two other classified grapes 'Satin Noir' (VB 91-26-29) and 'Pinotin' (VB 91-26-19) are from the same row and both are confirmed to be 'Cabernet Sauvignon' x 'Regent'.
I planted in 2020 but have not had much experience making wine from it, these are my experiences:

Strength of growth: medium
Berry size: small
Cluster size: small

Resistance against powdery mildew and downy mildew is similar to Johanniter, not the best of restistance so you will probably not grow this one without treatments
Ripening: 3-5 days after Cabernet Cortis; ~ SAT 2650-2700
Growth: Medium upright
Growth strength: medium

Wine Quality: I have tasted a few wines of producer Alois Metz, Herxheim, Germany and the 2018 (warm year) was very good whereas the later ones (2019, 2020) seemed to be lacking.
The grapes have much less of the bell-pepper notes compared to Cabernet Cortis and are more in the style of Cabernet Franc rather than Cabernet Sauvignon.

My experiences summarized: Resistance is not as good if you dont do any treatments, quality is good, yield is low.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], suszi i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO