Teraz jest poniedziałek, 9 czerwca 2025, 10:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2009, 17:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Poniżej opisy odmian wyhodowanych przez V. Blattnera.


Odmiany jasne

„Cabernet blanc“ (VB 91-26-1)

Pochodzenie:Odmiana Cabernet Blanc (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w Pfalz, Niemcy, przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera. Prawnie chroniona od 2004 roku.

Grona: Luźne, składające się z jagód różnej wielkości.

Jagody: Małe, kuliste, niekiedy beznasienne, pokryte woskowym nalotem.

Dojrzewanie: 05-15 października, zależnie od lokalizacji. W pełni dojrzałe jagody mają żółte zabarwienie.

Wzrost: Silny, pionowy wzrost, brak tendencji do zagęszczania, dobra wentylacja krzewów.

Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.

Wino: Aromaty przypominają eleganckie Sauvignon Blanc. Smak wina jest często porównywany do Rieslinga lub Sauvignon Blanc.


VB 11-11-89-12

Pochodzenie: Odmiana VB 11-11-89-12 (Riesling x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1989 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.

Grona: Cylindryczne, zwarte, bez skrzydełek.

Jagody: Kuliste, małe, jasnożółte.

Dojrzewanie: 10-20 września, zależnie od lokalizacji; bez problemu osiąga cukier powyżej 90 Oe.

Wzrost: Silny, pionowy.

Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. Zbite grona są podatne na szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.


Odmiany ciemne

„Cabernet Jura (VB 5-02)“


Pochodzenie: Odmiana Cabernet Jura (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera .

Grona: Cylindryczne z kilkoma skrzydełkami.

Jagody: Średniej wielkości, pokryte warstewką wosku. Skórka gruba i elastyczna, zapewniająca dobrą ochronę przed szarą pleśnią (botrytis).

Dojrzewanie: Około tygodnia przed Merlot (05-15 października, zależnie od lokalizacji).

Wzrost: Silny, pionowy wzrost pędów ułatwia prowadzenie krzewów.

Odporność: Wysoka odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.

Wino: Ciemne, rubinowoczerwone, o przyjemnym odmianowym charakterze.


„Cabertin“ (VB 91-26-17)


Pochodzenie: Odmiana Cabertin (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.

Grona: Luźne, stożkowate, z kilkoma skrzydełkami.

Jagody: Małe, pokryte woskiem. Skórka gruba, jak u Cabernet Sauvignon, dająca dobrą odporność na szarą pleśń.

Dojrzewanie: 10-14 dni przed Cabernet Sauvignon (05-15 października, zależnie od lokalizacji).

Wzrost: Silny, pionowy wzrost pędów ułatwia prowadzenie krzewów.

Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.

Wino: Ciemne, o rubinowoczerwonej barwie, aromatach leśnych owoców, mocnych lecz dojrzałych taninach, w smaku przypominające południowe Syrah czy Cabernet Sauvignon. Dojrzewanie w dębowych beczkach nadaje mu styl i charakter win z Nowego Świata.

„Pinotin (VB 91-26-19)“

Informacja: Odmiana Pinotin (Pinot noir x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera. Prawnie chroniona od 2002 roku.

Grona: Wąskie, długie i luźne, czasem ze skrzydełkami.

Jagody: Kuliste, średniej wielkości, o grubej skórce.

Dojrzewanie: Ok. 1 tygodnia po Regencie (01-10 października, zależnie od lokalizacji).

Wzrost: Wzrost średni, podobny do Pinot noir choć nieco bardziej pionowy.
Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.

Wino: Rubinowoczerwone o łagodnym smaku i owocowych, lekko wiśniowych aromatach.

„VB 91-26-4“

Pochodzenie: Odmiana o symbolu hodowlanym VB 91-26-4 (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.
Grona: Bardzo krótkie, luźne, z małymi skrzydełkami.

Jagody: Kuliste, małe, pokryte woskowym nalotem. Skórka gruba jak u Cabernet Sauvignon, odporna na szarą pleśń.

Dojrzewanie: 15-25 września, zależnie od lokalizacji.

Wzrost: Średnio silny, pionowy. Krótkie międzywęźla, grona najczęściej w pozycji poziomej.

Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.

Wino: Atrakcyjne aromaty przypominające Cabernet franc; dojrzałe, miękkie taniny.

„VB 91-26-5“ (Cabernet Colonjes)


Pochodzenie: Odmiana VB 91-26-5 (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.

Grona: Średniej wielkości, przypominające grona Cabernet Sauvignon, niekiedy dość zbite.

Jagody: Kuliste, pokryte cienką warstewką wosku.

Dojrzewanie: Jak Regent (25 września – 05 października, zależnie od lokalizacji).

Wzrost: Silny, pionowy, jak u Cabernet Sauvignon.

Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. W niekorzystnych warunkach grona mogą być atakowane przez szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.

Wino: Ciemnoczerwone, o typowo kabernetowych aromatach, przyjemne, w międzynarodowym stylu.


„VB 91-26-29“

Pochodzenie: Odmiana o symbolu hodowlanym VB 91-26-29 (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.

Grona: Krótkie, luźne, ze skrzydełkami.

Jagody: Kuliste, tej samej wielkości co jagody Cabernet Sauvignon. Skórka gruba, odporna na szarą pleśń.

Dojrzewanie: 10-14 dni przed Cabernet Sauvignon (05-15 października, zależnie od lokalizacji).

Wzrost: Słaby, pionowy, zapewniający dobrą wentylację krzewów.

Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.

Wino: Wino o wyjątkowo ciemnej barwie, smaku i charakterze dojrzałego, południowego Cabernet Sauvignon.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2009, 22:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Cytuj:
Podstawowe mankamenty to niepełna informacja o selekcjach Blattnera. Brak jest takich podstawowych informacji jak średnie: cukier, kwasy, wydajność z ha, czy mrozoodporność. Wiem, że Blattner pracuje nad stroną gdzie te wszystkie informacje mają być zamieszczone, jednak na dzisiaj mam tu duży niedosyt

To fakt niewiele tego i bardzo tajemniczo jeśli chodzi o to z czym te Cabernety i Pinoty skrzyżowane, ale trudno się dziwić bo prace nad krzyżówkami nadal są kontynuowane.
Cytuj:
PS. Myślę o poproszenie adminów aby zamieścili opisy Blattnerów w forumowch "Odmianach". Muszę tylko załatwić zgodę na publikację zdjęć.

Zanim uzyskasz zgodę to bardziej niecierpliwi mogą obejrzeć(i poczytać :lol: )
Pinotin
I można spróbować wina z Domaine Chenoy
PINOTIN
- czerwone 2006 i różowe 2007 - Butelka: 7,80 € za pudełko z 6 butelek: 45 €
VB 91-26-4
VB 91-26-4 20km od Oslo
Opisy kilku innych

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Pino 10
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 15:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Pino10 i jemu podobne Cabernety ?

Drzewo genealogiczne : Cabernet Sauvignon x [x Silvaner (vinifera Riesling x) x (x JS 12417 S 7053)].

Dla : Cabertin VB, VB 91-26-29, VB VB 91-26-5 i 91-26-4, Pinotin - Wszystkie te gatunki Cabernetów tak praktycznie to siostry – siewki z których wyselekcjonowane zostały w/w odmiany. Indywidualne różnice w obrębie tej samej odmiany rozmnażane osobno . Następnie: Nasiona z najbardziej charakterystycznych egzemplarzy zbierane oddzielnie, wysiewane i selekcjonowane
w grupach gatunków: Cabertin, Pinotin i trzech innych programów VB. W rzeczywistości, jest to bardziej skomplikowane niż ten opis, ale taka jest zasada.

Wg. artykułu holenderskiego winogrodnika. (październik 2008)
Ale nie jest to źródło naukowe. !!
PS
Smak jagód odmiany Pinotin przypomina smak jagód Pinot Noir ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Pino 10
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 22:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Valentin Blattner
http://www.weinbruderschaft.ch:80/semin ... lentin.htm

Czy może ktoś się wybiera wiosną 2009 na zachód Europy po sadzonki VB ?
Kupił bym kilka szt Pinotin, ale wysyłka pocztą droga.
To ostatnio największy hit w Europie, USA i Kanadzie.
Większy nawet niż 2 lata temu wschodnie deserówki i niemieckie przerobówki w Polsce !
Niektórych odmian VB już na początku marca zabrako podobno w Kanadzie.(wg.forum)
Pinotin to ostatnio najbardziej komercyjna odmiana !

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pino 10
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 23:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="zbyszekB"]Valentin Blattner
Kupił bym kilka szt Pinotin, ale wysyłka pocztą droga.!


Specjalnie to robisz ? Czy może forum czytasz tylko wybiórczo zamiast wszystko :cry:

Poczytaj wszystkie wątki a wszystko będzie Ci jasne.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pino 10
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 23:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="posy"][quote="zbyszekB"]Valentin Blattner
Kupił bym kilka szt Pinotin, ale wysyłka pocztą droga.!


Specjalnie to robisz ? Czy może forum czytasz tylko wybiórczo zamiast wszystko :cry:

Poczytaj wszystkie wątki a wszystko będzie Ci jasne.
Czy chodzi o ten wątek ?
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... mp;p=40764

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2009, 00:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... amp;t=4755

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 17:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Daniel, napisaleś w innym poście
[quote="DW"]Otóż, kilka z nich na 100% nadaje się do uprawy (dojrzeje) w całej Polsce
[quote="DW"]Podstawowe mankamenty to niepełna informacja o selekcjach Blattnera. Brak jest takich podstawowych informacji jak średnie: cukier, kwasy, wydajność z ha, czy mrozoodporność.
Jak rozumiem podstawowe zalety to odporność na choroby i wcześniejszy termin dojrzewania, ale mam wątpliwości co do mrozoodporności.
W internecie :wink: nie przekracza -20oC. Co proponujesz w Suwałkach?

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 00:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="terroir_pl"]Daniel, napisaleś w innym poście
[quote="DW"]Otóż, kilka z nich na 100% nadaje się do uprawy (dojrzeje) w całej Polsce
[quote="DW"]Podstawowe mankamenty to niepełna informacja o selekcjach Blattnera. Brak jest takich podstawowych informacji jak średnie: cukier, kwasy, wydajność z ha, czy mrozoodporność.
Jak rozumiem podstawowe zalety to odporność na choroby i wcześniejszy termin dojrzewania, ale mam wątpliwości co do mrozoodporności.
W internecie :wink: nie przekracza -20oC. Co proponujesz w Suwałkach?

Podstawowym problemem uprawy winorośli w Suwałkach są same Suwałki oraz Unia Europejska. Gdyby było normalnie, powiedziałbym: (1 ha St. Croix w gruncie + 0,1 ha vinifery pod folią) x n. Ale normalnie nie jest więc nie powiem.

Co do mrozoodporności Blattnerów to faktycznie niewiele wiadomo na ten temat. Skandynawia niezbyt nadaje się do takich testów bo mrozy przychodzą tam tak wcześnie, że nawet najwczesniejsze odmiany nie nadążają w pełni zdrewnienieć, i tym samym osiągnąć własciwej dla siebie mrozoodporności. Dużo odmian Blattnera testowanych jest w Kanadzie, jednak w całym okresie testów temperatura nie spadła tam poniżej -17stC. D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 23:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 358
Lokalizacja: Ozorków
Daniel a co sądzisz o takiej odmianie jak Marsylski czarny wczesny?

_________________
Sprzedam sadzonki winorośli tel.:+48 603 463 818 WINNICAOZ


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2009, 14:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DW"] Podstawowym problemem uprawy winorośli w Suwałkach są same Suwałki oraz Unia Europejska.

W Suwałkach, co prawda przy dużym wysiłku, da się z sukcesem uprawiać nie tylko Rondo czy Solaris, ale również wczesne vinifery, Siegerrebe choćby.
Swoją drogą aż dziwi złośliwość Unii Europejskiej, której nota bene członkiem jesteśmy sami, a która zabrania wszystkiego, co dobre, nakazując w zamian wszystko, co parszywe. Zaskakuje również fakt, że wszędzie gdzie to możliwe, w tym w USA, a nawet na południu Kanady uprawia się vinifery, a nie doskonałe hybrydy.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2009, 16:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="Maciej"] W Suwałkach, co prawda przy dużym wysiłku, da się z sukcesem uprawiać nie tylko Rondo czy Solaris, ale również wczesne vinifery, Siegerrebe choćby.
Swoją drogą aż dziwi złośliwość Unii Europejskiej, której nota bene członkiem jesteśmy sami, a która zabrania wszystkiego, co dobre, nakazując w zamian wszystko, co parszywe. Zaskakuje również fakt, że wszędzie gdzie to możliwe, w tym w USA, a nawet na południu Kanady uprawia się vinifery, a nie doskonałe hybrydy.


Po co przywoływać daleką Kanadę ? Wystarczy sięgnąć do wyników konkursu win z 22 listopada 2008 roku we Wrocławiu.
Pierwsze miejsce w dwóch kategoriach (na cztery) zajął mieszaniec Solaris, a Twoje wino z mieszańca Regent zajęło raz pierwsze a raz trzecie miejsce ! O tym, że wino z vinifery Pinot gris dostało baty od mieszańca Solaris wspominać chyba nie muszę bo dobrze o tym wiesz.

Co do Suwałk to zarówno pod Rondo, jak i pod Solaris, czy też nawet pod Siegerrebe, pan Siemaszko musi kopać transzeje. Jak nie wierzysz to go zapytaj. A Unia, złośliwa nie dla wszystkich, dla Suwałk złośliwa jest na 100%.

PS. Znam gościa który w Kanadzie, z sukcesem, uprawia bananowce. Pod szkłem. Tylko czego to dowodzi ?

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2009, 22:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 358
Lokalizacja: Ozorków
Musiałem chyba coś pominąć.Ale nie znalazłem w wypowiedziach ceny za jaką chcecie sprzedawać wytworzone przez siebie wino.

_________________
Sprzedam sadzonki winorośli tel.:+48 603 463 818 WINNICAOZ


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 marca 2009, 23:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="J_cek"]Musiałem chyba coś pominąć.Ale nie znalazłem w wypowiedziach ceny za jaką chcecie sprzedawać wytworzone przez siebie wino.

:lol: :lol: Ja też uprawiam arbuzy w foliaku, ale jedynie dla siebie.
Nie będę produkował na sprzedaż - i nie będę dokładał do interesu, nawet gdyby UE mnie do tego zachęcała.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 marca 2009, 08:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 420
Lokalizacja: Podkarpacie
[quote="DW"]Poniżej opisy odmian wyhodowanych przez V. Blattnera.
„Cabertin“ (VB 91-26-17)
Pochodzenie: Odmiana Cabertin (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.

Grona: Luźne, stożkowate, z kilkoma skrzydełkami.

Jagody: Małe, pokryte woskiem. Skórka gruba, jak u Cabernet Sauvignon, dająca dobrą odporność na szarą pleśń.

Dojrzewanie: 10-14 dni przed Cabernet Sauvignon (05-15 października, zależnie od lokalizacji).

Wzrost: Silny, pionowy wzrost pędów ułatwia prowadzenie krzewów.

Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.

Wino: Ciemne, o rubinowoczerwonej barwie, aromatach leśnych owoców, mocnych lecz dojrzałych taninach, w smaku przypominające południowe Syrah czy Cabernet Sauvignon. Dojrzewanie w dębowych beczkach nadaje mu styl i charakter win z Nowego Świata.

Danielu
Czy masz jakieś, choćby przybliżone liczby opisujące mrozoodporność tej odmiany? Ta zainteresowała mnie najbardziej.

_________________
Pozdrawiam Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO