Poniżej opisy odmian wyhodowanych przez V. Blattnera.
Odmiany jasne
„Cabernet blanc“ (VB 91-26-1)
Pochodzenie:Odmiana Cabernet Blanc (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w Pfalz, Niemcy, przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera. Prawnie chroniona od 2004 roku.
Grona: Luźne, składające się z jagód różnej wielkości.
Jagody: Małe, kuliste, niekiedy beznasienne, pokryte woskowym nalotem.
Dojrzewanie: 05-15 października, zależnie od lokalizacji. W pełni dojrzałe jagody mają żółte zabarwienie.
Wzrost: Silny, pionowy wzrost, brak tendencji do zagęszczania, dobra wentylacja krzewów.
Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.
Wino: Aromaty przypominają eleganckie Sauvignon Blanc. Smak wina jest często porównywany do Rieslinga lub Sauvignon Blanc.
VB 11-11-89-12
Pochodzenie: Odmiana VB 11-11-89-12 (Riesling x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1989 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.
Grona: Cylindryczne, zwarte, bez skrzydełek.
Jagody: Kuliste, małe, jasnożółte.
Dojrzewanie: 10-20 września, zależnie od lokalizacji; bez problemu osiąga cukier powyżej 90 Oe.
Wzrost: Silny, pionowy.
Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. Zbite grona są podatne na szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.
Odmiany ciemne
„Cabernet Jura (VB 5-02)“
Pochodzenie: Odmiana Cabernet Jura (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera .
Grona: Cylindryczne z kilkoma skrzydełkami.
Jagody: Średniej wielkości, pokryte warstewką wosku. Skórka gruba i elastyczna, zapewniająca dobrą ochronę przed szarą pleśnią (botrytis).
Dojrzewanie: Około tygodnia przed Merlot (05-15 października, zależnie od lokalizacji).
Wzrost: Silny, pionowy wzrost pędów ułatwia prowadzenie krzewów.
Odporność: Wysoka odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.
Wino: Ciemne, rubinowoczerwone, o przyjemnym odmianowym charakterze.
„Cabertin“ (VB 91-26-17)
Pochodzenie: Odmiana Cabertin (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.
Grona: Luźne, stożkowate, z kilkoma skrzydełkami.
Jagody: Małe, pokryte woskiem. Skórka gruba, jak u Cabernet Sauvignon, dająca dobrą odporność na szarą pleśń.
Dojrzewanie: 10-14 dni przed Cabernet Sauvignon (05-15 października, zależnie od lokalizacji).
Wzrost: Silny, pionowy wzrost pędów ułatwia prowadzenie krzewów.
Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.
Wino: Ciemne, o rubinowoczerwonej barwie, aromatach leśnych owoców, mocnych lecz dojrzałych taninach, w smaku przypominające południowe Syrah czy Cabernet Sauvignon. Dojrzewanie w dębowych beczkach nadaje mu styl i charakter win z Nowego Świata.
„Pinotin (VB 91-26-19)“
Informacja: Odmiana Pinotin (Pinot noir x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera. Prawnie chroniona od 2002 roku.
Grona: Wąskie, długie i luźne, czasem ze skrzydełkami.
Jagody: Kuliste, średniej wielkości, o grubej skórce.
Dojrzewanie: Ok. 1 tygodnia po Regencie (01-10 października, zależnie od lokalizacji).
Wzrost: Wzrost średni, podobny do Pinot noir choć nieco bardziej pionowy.
Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.
Wino: Rubinowoczerwone o łagodnym smaku i owocowych, lekko wiśniowych aromatach.
„VB 91-26-4“
Pochodzenie: Odmiana o symbolu hodowlanym VB 91-26-4 (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.
Grona: Bardzo krótkie, luźne, z małymi skrzydełkami.
Jagody: Kuliste, małe, pokryte woskowym nalotem. Skórka gruba jak u Cabernet Sauvignon, odporna na szarą pleśń.
Dojrzewanie: 15-25 września, zależnie od lokalizacji.
Wzrost: Średnio silny, pionowy. Krótkie międzywęźla, grona najczęściej w pozycji poziomej.
Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.
Wino: Atrakcyjne aromaty przypominające Cabernet franc; dojrzałe, miękkie taniny.
„VB 91-26-5“ (Cabernet Colonjes)
Pochodzenie: Odmiana VB 91-26-5 (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.
Grona: Średniej wielkości, przypominające grona Cabernet Sauvignon, niekiedy dość zbite.
Jagody: Kuliste, pokryte cienką warstewką wosku.
Dojrzewanie: Jak Regent (25 września – 05 października, zależnie od lokalizacji).
Wzrost: Silny, pionowy, jak u Cabernet Sauvignon.
Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego. W niekorzystnych warunkach grona mogą być atakowane przez szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.
Wino: Ciemnoczerwone, o typowo kabernetowych aromatach, przyjemne, w międzynarodowym stylu.
„VB 91-26-29“
Pochodzenie: Odmiana o symbolu hodowlanym VB 91-26-29 (Cabernet Sauvignon x odmiana odporna) została wyselekcjonowana w 1991 roku przez szwajcarskiego hodowcę Valentina Blattnera.
Grona: Krótkie, luźne, ze skrzydełkami.
Jagody: Kuliste, tej samej wielkości co jagody Cabernet Sauvignon. Skórka gruba, odporna na szarą pleśń.
Dojrzewanie: 10-14 dni przed Cabernet Sauvignon (05-15 października, zależnie od lokalizacji).
Wzrost: Słaby, pionowy, zapewniający dobrą wentylację krzewów.
Odporność: Dobra odporność na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego i szarą pleśń. Podwyższona mrozoodporność.
Wino: Wino o wyjątkowo ciemnej barwie, smaku i charakterze dojrzałego, południowego Cabernet Sauvignon.
_________________ Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami. Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia. Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.
|