Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 03:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2016, 21:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A ja stawiam na CC!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2016, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Canin napisał(a):
Misza, zbyszekB - to jak nie macie co zrobić w wykopanymi krzakami to ja przygarnę z 5 sztuk :mrgreen:

Szkoda mi 6-letniego korzenia - będę przeszczepiał.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 stycznia 2016, 00:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Też będe próbował przeszczepiać. Dodatkowo posadzę obol sadzonki innej odmiany (gdyby przeszczep się nie udał).

Dla tych co przymierzają się do posadzenia Cabernet Cortis na Mazowszu załączyłem na WIKI tabelkę dojrzewania tej odmiany u mnie na pół. Mazowszu.
Krótki komentarz do tej tabelki :
Na 4 sezony owocowania tylko raz (2012) ta odmiana w miarę dobrze dojrzała przy obciążeniu ok.1 kg/krzew

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 10:44 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Dopadło i mnie, jeszcze nie ma tragedii, ale pojedyncze jagody, nie raz po kilka, marszczą się a szypułka zasycha.
Zapowiadał się nie zle, cukier waha się 22-24 brx, ale sok jeszcze nie barwi.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 10:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
A jak w smaku? bo u mnie tylko parę grona ale taniny ścinają język. To co lepsze ptaki zjadły, ale to jakieś kontrolne grona.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 15:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
W moich warunkach nie spełnia oczekiwań i do wykarczowania

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 19:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
kilis napisał(a):
A jak w smaku? bo u mnie tylko parę grona ale taniny ścinają język. To co lepsze ptaki zjadły, ale to jakieś kontrolne grona.

U mnie też grona kontrolne średnio 4-6 krzew. W smaku bardzo słodkie, ale jak pogryzę skórę to taniny tak jak piszesz, z tym że od północy dodatkowo posmak trawiasty i zero barwnika, no może jak pogniotę mocno to taki szary się robi. Tak że musi jeszcze swoje powisieć.
Dla porównania Regent jak wyciskam jedną kroplę to już barwi

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
U mnie sprawdza się! W tej chwili ok 19-22Brix. Jeszcze ze 2-3 tyg powiszą!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Cortis nie wybacza niedojrzałości. Ta trawiastość musi zniknąć przed zbiorem inaczej wino będzie takie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 20:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kilis napisał(a):
Cortis nie wybacza niedojrzałości. Ta trawiastość musi zniknąć przed zbiorem inaczej wino będzie takie.


Prawda!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 września 2016, 10:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 13 lutego 2015, 20:23
Posty: 30
Lokalizacja: Michałowice k/Krakowa
zbieracie już cortisa? obecnie (w środę) cukru było 22 kwasy 8. w smaku słodkie, nie wyczuwam żadnych dziwnych "trawiastych" smaków. Jedyne co to skórka po rozgryzieniu robi się taka cierpko - gorzka, a pestki po rozgryzieniu cierpkie i na języku zostaje ta cierpkość. od poniedziałku załamanie pogody prognozują.

_________________
Bartek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 września 2016, 14:43 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
Ja zdecydowałem się na zbiór przedwczoraj.
24Bx, 9g/l, 3kg/krzew
Rósł zdrowo, pisałem już o tym w innym wątku:
uprawa/parametry-i-zbiory-odmian-przerobowych-2016-t10661-150.html#p183809

kilis napisał(a):
Cortis nie wybacza niedojrzałości. Ta trawiastość musi zniknąć przed zbiorem inaczej wino będzie takie.

Był smaczny i słodki ale posmaki trawiaste niestety wyczuwałem, pestki słabo wybarwione.
Postanowiłem zrobić eksperyment i robię dwa wina do porównania: jeden cuvee pół na pół z Regentem a drugi sam Regent, drożdże i warunki identyczne,
dam znać co z tego wyjdzie.

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 09:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Zebrałem wczoraj Cortisa, nie chciałem zostawiać go na te deszcze co mają nadejść, a i szpaki w końcu nadleciały, a przecież nie będę zakładał siatek w pazdzierniku, nie było tego dużo, może ze 100kg.
Parametry moszczu niezłe ponad 24 BRX, pH 3,5 , kwas 6,6
Zmartwił mnie tylko kolor, po odmłynkowaniu sok był biały, dopiero po jakimś czasie robił się różowy. Pierwszy raz robię wino z tej odmiany i nie wiem czy tak ma być ?
Przyzwyczajony do Regenta co farba leci, jestem zaniepokojony. Ewentualnie mogę wytłoczyć na różowe.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 12:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
AMELIE napisał(a):
Zebrałem wczoraj Cortisa, nie chciałem zostawiać go na te deszcze co mają nadejść, a i szpaki w końcu nadleciały, a przecież nie będę zakładał siatek w pazdzierniku, nie było tego dużo, może ze 100kg.
Parametry moszczu niezłe ponad 24 BRX, pH 3,5 , kwas 6,6
Zmartwił mnie tylko kolor, po odmłynkowaniu sok był biały, dopiero po jakimś czasie robił się różowy. Pierwszy raz robię wino z tej odmiany i nie wiem czy tak ma być ?
Przyzwyczajony do Regenta co farba leci, jestem zaniepokojony. Ewentualnie mogę wytłoczyć na różowe.

Kolor soku zaraz po młynku jest jasny, to normalne, bez obaw.
Masz bardzo dobre parametry, a kolor pestek i aromat ? Wyczuwasz zieleninę ?
Mój CC z Regentem kończy już fermentacje w miazdze, dzisiaj próbowałem i zapowiada się najlepszym winem jakie zrobiłem kiedykolwiek.
Zobaczymy poźniej czy te zielone aromaty jeszcze nie wyjdą.

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 19:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
mdusz napisał(a):
AMELIE napisał(a):
Zebrałem wczoraj Cortisa, nie chciałem zostawiać go na te deszcze co mają nadejść, a i szpaki w końcu nadleciały, a przecież nie będę zakładał siatek w pazdzierniku, nie było tego dużo, może ze 100kg.
Parametry moszczu niezłe ponad 24 BRX, pH 3,5 , kwas 6,6
Zmartwił mnie tylko kolor, po odmłynkowaniu sok był biały, dopiero po jakimś czasie robił się różowy. Pierwszy raz robię wino z tej odmiany i nie wiem czy tak ma być ?
Przyzwyczajony do Regenta co farba leci, jestem zaniepokojony. Ewentualnie mogę wytłoczyć na różowe.

Kolor soku zaraz po młynku jest jasny, to normalne, bez obaw.
Masz bardzo dobre parametry, a kolor pestek i aromat ? Wyczuwasz zieleninę ?
Mój CC z Regentem kończy już fermentacje w miazdze, dzisiaj próbowałem i zapowiada się najlepszym winem jakie zrobiłem kiedykolwiek.
Zobaczymy poźniej czy te zielone aromaty jeszcze nie wyjdą.

Pestki brązowe, zieleniny już raczej nie było, no może niektóre jagody te z cienia troszkę leciały trawą.
Już zadałem drożdże NDA21, zobaczymy co wyjdzie.

-- piątek, 7 października 2016, 20:29 --

Jak długo fermentujecie C.C w miazdze?

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO