Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 07:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 17:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
kuneg napisał(a):

W tym roku zrobiłam trzy rzeczy inaczej, niż zwykle i ciekawa jestem, czy u Ciebie jest podobnie. Jednak jak nie chcesz publicznie zdradzać tajemnic, to się nie pogniewam ;)


To po co w ogóle jest to forum :shock:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 18:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Rondo - 21 Brix - kwas 9 g/l - z pąków zapasowych
Seyval - 21 Brix - kwas 11 g/l
Hibernal - 21 Brix - kwas 11 g/l
No nic, czekam jak najdłużej się da...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 19:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Frank1 napisał(a):
...Pomyłka wykluczona! Sprawdzałem cukromierz na czystej wodzie o temp.20 stopni. Kwasy mierzyłem po dwa razy zestawem biowinowskim i tym z browamatora.
Nie tak cukier mnie zdziwił jak kwas przy takim cukrze.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 10:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Parametry z losowo wybranych gron.


Załączniki:
Dojrzewanie2016.png
Dojrzewanie2016.png [ 48.3 KiB | Przeglądane 825 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 11:25 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 491
Lokalizacja: Biłgoraj
kuneg napisał(a):
Frank1 napisał(a):
Frank1 napisał(a):
Zebrałem dzisiaj Regenta.
Cukier - 24 Blg
Kwasy - 7,5g/l
Obciążenie - 1,25kg/krzew

Pomyłka wykluczona! Sprawdzałem cukromierz na czystej wodzie o temp.20 stopni. Kwasy mierzyłem po dwa razy zestawem biowinowskim i tym z browamatora.

Mam do Ciebie kilka pytań o Regenta. Szukam pewnych prawidłowości, bo w tym roku spadłam ze stołka, jak 2 tygodnie temu zobaczyłam ponad 20 brix na moim Regencie. Były jagody, które miały 24 brix 14.09.2016. Zbiór w połowie września - pomiar parametrów organoleptyczny. Dopiero w domu wzięłam refraktometr.

Czy masz matę szkółkarską w międzyrzędziach, ugór, czy krótko koszoną zieleninę?
Czy pryskałeś czymś od połowy sierpnia? Czym?
Czy obrywałeś liście wokół gron?
Na jaką długość zostały ogłowione latorośle i kiedy? Czy w ogóle ogławiałeś?
I ostatnie - na jakiej wysokości były grona?

W tym roku zrobiłam trzy rzeczy inaczej, niż zwykle i ciekawa jestem, czy u Ciebie jest podobnie. Jednak jak nie chcesz publicznie zdradzać tajemnic, to się nie pogniewam ;)


1.Między rzędami koszona trawa. Wokół krzewów stale spulchniana i pozbawiona chwastów gleba.
2.Pod koniec sierpnia raz siarczan potasu (1%)
3.Liście obrywałem pod koniec sierpnia.
4.Ogławiałem na wysokości 2m.Pierwszy raz pod koniec lipca.
5.Krzewy prowadzę sznurem skośnym na wysokości 0,5m, grona na wysokości około 0,7m nad ziemią.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 12:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Rondo średnio 20 Brix i więcej u mnie nie wyciąga do końca września. Dla ciekawości Festwee (wysoki Guyot, cięcie na 6 oczek, 12 gron przy średniej masie grona 0,7 kg 21Brix. Rekordzistą jest Century przy 28 Brix :shock:

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 12:19 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Czy to możliwe że Isabella zrzuciła kwasy poniżej 3g? Obecnie ponad 23Bx, pomiar z całego grona.
To bardzo stary krzew. W ubiegłym roku praktycznie zrównany z ziemią, miał być do likwidaci, w zeszłym roku wyprowadziłem jedno ramię, a w tym roku, miała trochę owoców, z 10 gron.
Odczynniki bardzo świeże, dzisiaj przyszły od Jana Lubery. BBT + 0,1 molowe NaOH.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 12:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
U mnie w tej chwili:
Johanniter 19 brix
Bianca 22 brix
Seyval 20 brix
Dorsa 21 brix
Regent 22 brix
Rondo 22,5 brix
Zweigelt 19,5 brix
Czekam dalej.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Frank1 napisał(a):
1.Między rzędami koszona trawa. Wokół krzewów stale spulchniana i pozbawiona chwastów gleba.
2.Pod koniec sierpnia raz siarczan potasu (1%)
3.Liście obrywałem pod koniec sierpnia.
4.Ogławiałem na wysokości 2m.Pierwszy raz pod koniec lipca.
5.Krzewy prowadzę sznurem skośnym na wysokości 0,5m, grona na wysokości około 0,7m nad ziemią.

U mnie było tak:
1. Mata szkółkarska na całej powierzchni, czarna, ale tą mam już od wielu lat.
2. W połowie sierpnia oprysk sodą - jak zwykle o tej porze roku, ale powinien być min. jeszcze jeden przeciw m.p., tylko nie zdążyłam.
3. Liście oberwane tylko koło gron w połowie sierpnia - po raz pierwszy
4. Ogłowienie na wys. 2 m przed połową lipca i w połowie sierpnia tuż przed opryskami. We wcześniejszych latach więcej skracałam, ale nie obrywałam liści wokół gron.
5. Guyot na skośnym pniu. Grona na wys. 0,5-0,7 m.

Pewne zbieżności są, ale to w końcu winorośl w obu przypadkach. Będę eksperymentować w kolejnych latach.

Dzięki za info :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 20:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 marca 2013, 15:51
Posty: 76
Lokalizacja: Wieluń (woj. łódzkie)
U mnie Regent 23-24 Blg, kwasy 8-9g/l

_________________
Pozdrawiam

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 20:43 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 31 lipca 2015, 13:09
Posty: 373
Lokalizacja: lubelskie/Zamość
Tak czytam każdy wpis od dłuższego czasu...I jak to jest że ta sama odmiana a ma całkiem inne parametry..u jednego cukier wysoki i kwas wysoki...cukier niski i kwas jak u kolegi..mało kto napisze.."Mam tak samo jak Ty.."Czy to tylko i wyłącznie sprawa siedliska??Czy może być "zbyt dobra" lokalizacja dla danej odmiany?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 20:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 marca 2013, 15:51
Posty: 76
Lokalizacja: Wieluń (woj. łódzkie)
Mam 2 odmiany, Regent i Solaris, cukry zdobywają bardzo przyzwoite, tylko te kwasy...

_________________
Pozdrawiam

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 września 2016, 08:12 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
Wczoraj zebrałem czerwone odmiany.
Chciałem jeszcze kilka dni potrzymać ale doświadczyłem nalotu szpaków i tylko przypadkowo to zauważyłem przez okno domu.
Pomiary z miazgi:
Regent 21.5Bx, 6.75g/l, 3kg/krzew
C. Cortis 24, 9g/l, 3kg/krzew

To pierwszy rok bez zamierania szypułek na Cortisie - skracałem grona i na wiosnę sypnąłem MgSO4.
Zaskakuje mnie niski poziom cukru Regenta jak na taki rok, w zeszłym roku miał 23Bx, podejrzewam większy udział młodych, 3-letnich krzewów w tym sezonie.

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 września 2016, 10:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Dzisiaj mierzona Marquette;
Cukry 24,80 Brx, kwasy 9,5

Znacznie spadły kwasy- 18.09.- wynosiły 13,6
cukier poszedł trochę w górę bo był 23 Brx

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 października 2016, 19:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
W dn. 28.09. zebrałem z konieczności C. Cantor i niektóre "et consortes".
Nastaw: 48 l C. Cantor, 9 l Medina(super dojrzała, rewelacyjne parametry), 6l Rubinet 200% dojrzałości, 5 l Dunaj (wybór jagód z niektórych jeszcze nie zgnitych gron) i 2 kg dobrze dojrzałego Regenta, oraz kilka kg super zdrowej Małogorzatki od RP.
Po tak mokrym lecie cukry w tym roku katastrofa, pomiar łączny 20 brix, ale w nastawie kwasy niskie 6,5. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], larix i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO