Teraz jest środa, 21 maja 2025, 15:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Arkadia
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 16:57 
Kiper
Kiper

Odświeżam wątek bo uważam, że Arkadia jest odmianą która zasługuje na zaszczytne miejsce w czołówce. Nawet w tym trudnym roku doskonale się sprawdza w porównaniu z innymi, niby łatwiejszymi w uprawie odmianami. Pisząc w ,,tym trudnym roku'' mam na myśli całokształt: przymrozek wiosną, deszcz i zimno w czasie kwitnienia, zimny czerwiec i lipiec (szczególnie noce), gradobicie oraz obecną suszę. I z takimi niedogodnościami na Mazowszu Arkadia sobie świetnie poradziła:
http://zapodaj.net/162b85d11df33.jpg.html
http://zapodaj.net/b4f6580f238ba.jpg.html
Dodatkowo była ona mocno przeciążona przez ostatnie 2 lata. Pisałam o niej tu:
odmiany/opis-odmian-atrybuty-znaczenie-t9625-15.html#p160995
W tym roku z plonowaniem poprawiła się i ta druga Arkadia. Tylko trzecia się jeszcze ociąga.

PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2016, 20:59 
przedszkolak
przedszkolak

Mam pytanie w temacie Arkadii - mam cztery krzaki - 5 - letnie. co roku dzieje się dziwna rzecz - prawie na każdym krzaku mam dwa rodzaje gron - oba wyglądają bardzo ładnie tylko jedne są słodkie o świetnym smaku, drugie natomiast maja smak fatalny i trafiają do wyrzucenia. Dodam tylko że obydwa są dojrzałe i przetrzymanie tego drugiego nic nie da. Czy ktoś zetknął się już z czymś takim ? Jak to wytłumaczyć ?
W przypadku innych odmian nigdy mi się to nie zdarza, a w przypadku Arkadii muszę wybierac grona, które mają fajny smak.

PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2016, 21:08 
Kiper
Kiper

grzegrzolka13 napisał(a):
...oba wyglądają bardzo ładnie tylko jedne są słodkie o świetnym smaku, drugie natomiast maja smak fatalny i trafiają do wyrzucenia. Dodam tylko że obydwa są dojrzałe i przetrzymanie tego drugiego nic nie da. Czy ktoś zetknął się już z czymś takim ?

Mam tak samo i wiem dlaczego. U mnie Arkadię uwielbiają ślimaki. Grona, po których łaziły ślimaki są nie do zjedzenia.

Teraz na poważnie. Za mało szczegółów. Jak prowadzisz krzewy? Może masz część owoców z podkładki, a część z naszczepionej Arkadii?
Czy różne grona występują na tej samej latorośli czy na różnych?

PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2016, 21:15 
przedszkolak
przedszkolak

Zastanawiam się czasami czy przyczyna tego smaku nie jest przeciążenie krzaku ...... ale to tylko moja teoria
Prowadzę na jednym wieloletnim ramieniu pozwalam na ok. 5-8 gron na krzaku. Zróżnicowanie smaku występuje na tym samym krzaku.

PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 18:50 
przedszkolak
przedszkolak

Prawdopodobnie winą kiepskiego smaku w Twoim przypadku jest przeciążenie. Arkadia jest na to bardzo wrażliwa. Co prawda krzaki są pięcioletnie ale jak co roku je przeciążałeś to mogą one nie być w dobrej kondycji. Wtedy niektóre grona lub część jagód na gronie może być taka wodnista bez smaku.

Krzysztof.

PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 21:03 
Kiper
Kiper

Jak by przeczytał tylko to co Grzegorz napisał to by się prawie domyślił.Nie przejmuj się mi doświadczonemu też to z Arkadią się udało,troszeczkę z lenistwa i ciekawości.
Stara zasada co rok jedno gronko więcej przy odpowiedniej masie liści,dlatego tam gdzie miałeś
więcej liści i mocniejszą łozę jagody lepiej smakowały.Arkadia sobie to zapamięta i ciebie i mnie ukarze.
Pozdrawiam serdecznie
Georg

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 14:17 
Kiper
Kiper

Podbijam.
Ile (wagowo- mniej więcej) owoców zostawialiście na swoich 4 letnich Arkadiach?

Mam krzewy sadzone wiosną 2015r. W 2016r. miały po jednym dużym gronie kontrolnym. Dojrzały i zdrewniały ładnie.
2017r. to dramat po osypaniu się wszystkich kwiatostanów (osypało mi prawie wszystko wiec na 99% nie była wina Arkadii tylko braku czegoś). Bez owocowania.

W tym roku kwiatostany się uchowały i nawet zakwitły.
Planuję 4-5 gron na krzew. Póki co latorośle rosną bardzo ładnie, grubo. Zostawione po 8-10 latorośli, z których niektóre przerosły już drut na 180cm.
Uniesie te 3kg?
Opinie dotyczące obciążenia Arkadii owocami są na forum różne, ale może od tamtego czasu ktoś ma nowe doświadczenia?

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 14:41 
Ekspert
Ekspert

Nie pamiętam ile obciążałem 4 latki. Moja Arkadia ma ok 20 lat. I nawet taki krzew źle reaguje na przeciążenie. Są problemy ze zdrewnieniem. Przy obciążeniu ok 8 gron już te problemy występują.
W tym roku zostawiłem 6 szt.

Załączniki:
DSC_0327.JPG
DSC_0327.JPG [ 119.27 KiB | Przeglądane 1170 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 14:55 
Kiper
Kiper

To grono ze zdjęcia to jakieś wielkie się wydaje.
6 takich to będzie z 7kg owoców :D

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 15:43 
Ekspert
Ekspert

Moje 2 sztuki to chyba akurat 4rolatki, jedna słabiej rośnie 1 grono zostawie druga silniej zostawie 2-3 grona, wolę skosztować, ale co roku.

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 18:14 
mistrz
mistrz

pionty napisał(a):
Podbijam.
Ile (wagowo- mniej więcej) owoców zostawialiście na swoich 4 letnich Arkadiach?

Mam krzewy sadzone wiosną 2015r. W 2016r. miały po jednym dużym gronie kontrolnym. Dojrzały i zdrewniały ładnie.
2017r. to dramat po osypaniu się wszystkich kwiatostanów (osypało mi prawie wszystko wiec na 99% nie była wina Arkadii tylko braku czegoś). Bez owocowania.

W tym roku kwiatostany się uchowały i nawet zakwitły.
Planuję 4-5 gron na krzew. Póki co latorośle rosną bardzo ładnie, grubo. Zostawione po 8-10 latorośli, z których niektóre przerosły już drut na 180cm.
Uniesie te 3kg?
Opinie dotyczące obciążenia Arkadii owocami są na forum różne, ale może od tamtego czasu ktoś ma nowe doświadczenia?

Latorośle po 180 cm, to ja śmiało daję 8 gron na ośmiu latoroślach i jestem spokojny o jakośc owoców i jakośc zdrewnienia, jak rónież o plony w następnym roku. Tak wychodzi z mojego doswiadczenia i praktyki, pod szkłęm dużo większe obciązenie.

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 18:39 
Ekspert
Ekspert

Ja mam po 10-12 gron na krzew. Co roku. Krzewy 7 czy 8 letnie. I dojrzewa, czasem gorzej drewnieje, ale zawsze co trzeba zdrewnieje.
Na zimę nie okrywam.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 14:34 
mistrz
mistrz

Różne tutaj są opinie o Arkadii -niektóre bez sprecyzowania gdzie rosną w gruncie czy pod folią. Ja mam 7-mio letnią Arkadię w namiocie. Co roku owocuje mi obficie, pozostawiam bardzo długą łozę, przede wszystkim na wiosnę wyłamuję słabe latorośle i redukuję kwiatostany (w tym roku było ich nawet 3 na jednej łozie). Pozostawiam tylko po jednym gronie na łozie. U mnie wykarmienie przez krzew 12 -18 grom prawie po 1 kg każda nie stanowi problemu. Latorośle rosną długie, grube, od wiosny bezwzględnie usuwam pasierby za 2 liściem. Za gronem pozostawiam 10-12 liści (nawet więcej) -nie licząc pasierbów -nigdy nie miałem problemów z przeciążeniem, czy drewnieniem łozy. Mam zawsze bardzo dużo gości oraz chętnych na sadzonki oraz sztobry. Wszyscy z zadowoleniem przyznają, że moje sztobry ukorzeniają im się prawie w 100%, podczas gdy z innych źródeł bywa różnie, stąd wnioskuję, że potencjał życiowy mojej Arkadii jest duży i nie budzi zastrzeżeń. Zauważyłem, że z wiekiem (i nabieraniem drewna) sprawuje się ona coraz lepiej, teraz ma kwiatostany nawet na czopkach zapasowych. Gdy krzew był młodszy to nieraz zdarzało się, że jagody pękały i atakowały je osy. Przez ostatnie 2 lata tego zjawiska nie zaobserwowałem. Życzę powodzenia w uprawie.

-- wtorek, 12 czerwca 2018, 14:34 --

Przepraszam za błąd.
Napisałem, że: było po 3 kwiatostany na jednej łozie.
Powinienem napisać, że: było nawet po 3 kwiatostany na jednej latorośli.

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2018, 07:44 
Kiper
Kiper

No i bądź tu mądry człowieku :think:

Tak wyglądają moje Arkadie:
Obrazek
Najsłabsze latorośle są na 180cm. Te mocniejsze już ponad 2 metry.

Wydaje mi się, że po 4 grona uniosą. Się mi wydaje :think:

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2018, 22:06 
przedszkolak
przedszkolak

Mam pytanie dotyczące terminu kwitnienia Arkadii. U mnie w tym roku będzie owocować po raz pierwszy, z opisów wynika że jest to odmiana stosunkowo wczesna a u mnie kwitnie jako jedna z ostatnich (razem z Rizausz), pierwsze, pojedyncze kwiaty w kwiatostanach. Wiem, że w mojej lokalizacji wszystko opóźnione jest ok 2 tygodnie ale Wiktoria 5 i V25/20 w pełni kwitnienia, Muskat bleu i Nero koniec kwitnienia, Primus kończy kwitnąć, a z przerobówek ostatni kończy kwitnąć Johanniter. Czy u was Arkadia też tak późno kwitnie względem innych odmian?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1