Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 15:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2007, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3947
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Kilka osób ma ES 6-16-30 a zatem informuję, że odmiana ta otrzymała oficjalną nazwę: ADALMIINA (nie mylić z Aldemina ES 9-7-46). Nazwa została nadana przez Meeri Saario z Finlandii który otrzymał ją od Swensona w połowie lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia, z prawem nadania nazwy.

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2008, 08:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3947
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
post usunięty

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Ostatnio edytowano niedziela, 28 grudnia 2008, 23:28 przez DW, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 13:43 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 października 2007, 01:00
Posty: 23
Lokalizacja: Niedzica
Czy jest możliwość kupienia tej odmiany w naszym kraju ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 października 2016, 11:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
dziadek2 napisał(a):
Dostałem od Janka (Jano) butelkę (dosyć pokaźną) wina z tej odmiany - jeśli Ktoś z okolic ma ochotę zdegustować to mogę poczekać z otwarciem jeszcze z miesiąc.

Ktoś chętny?


Witam - chęć zgłaszam. Ale jeszcze potwierdzę.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 października 2016, 09:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Gratulacje Romanie!
spotkania/spotkanie-degustacyjne-i-ocena-win-z-odmiany-market-t10719-30.html#p185224

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 11:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Jak na pancerniaka to Adalmiina pod względem wina może śmiało konkurować z Seyvalem. Przy czym nie mam tej odmiany i zupełnie nie wiem jak wypowiada w uprawie w porównaniu z ww.
Wino w pierwszym nosie uderzyło nadmiarem SO2 i przez to było mocno stłumione. Dopiero po dłuższym przewietrzeniu zaczęło się otwierać - aromaty głównie jabłkowo-cytrusowe, ale nie nachalne :wink: Wino w odbiorze czyste, bez lisich absmaków. Kwasowość podwyższona, mogła by być niższa. Ciała trochę brakuje - nie wiem czy to wynika z przeciążenia czy ta odmiana tak ma. W opisie odmiany wino ma mieć jeszcze aromaty morelowe i gruszkowe - ja ich nie wyczuwałem, może przy bardziej dojrzałych owocach się pojawiają. Generalnie wino dość neutralne i przyjemne w odbiorze do łącznia z kwaśnymi potrawami.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 11:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Dzięki za wrażenia z degustacji.

Prosimy jeszcze twórcę (Jano) o wszelkie informacje o tym winie.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 13:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Misza napisał(a):
Jak na pancerniaka to Adalmiina pod względem wina może śmiało konkurować z Seyvalem. Przy czym nie mam tej odmiany i zupełnie nie wiem jak wypowiada w uprawie w porównaniu z ww.
Wino w pierwszym nosie uderzyło nadmiarem SO2 i przez to było mocno stłumione. Dopiero po dłuższym przewietrzeniu zaczęło się otwierać - aromaty głównie jabłkowo-cytrusowe, ale nie nachalne :wink: Wino w odbiorze czyste, bez lisich absmaków. Kwasowość podwyższona, mogła by być niższa. Ciała trochę brakuje - nie wiem czy to wynika z przeciążenia czy ta odmiana tak ma. W opisie odmiany wino ma mieć jeszcze aromaty morelowe i gruszkowe - ja ich nie wyczuwałem, może przy bardziej dojrzałych owocach się pojawiają. Generalnie wino dość neutralne i przyjemne w odbiorze do łącznia z kwaśnymi potrawami.

Ja również posiadam tę odmianę i robię wino. Fakt, ogólnie brakuje jej ciała, intensywności. Opisują, że jest to odmiana wczesna, myślę że tu jest jej błąd. Na wino to raczej koniec września. Owoce wtedy są bardziej wyraziste w smaku i kwasy spadają. Na przyszły rok pokuszę się o macerację 24 godzinną. Poza tym wino lekkie, owocowe, łatwe do cuve z innymi odmianami.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 14:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
jawormcz11 napisał(a):
.....Opisują, że jest to odmiana wczesna, myślę że tu jest jej błąd. Na wino to raczej koniec września. Owoce wtedy są bardziej wyraziste w smaku i kwasy spadają. Na przyszły rok pokuszę się o macerację 24 godzinną. Poza tym wino lekkie, owocowe, łatwe do cuve z innymi odmianami.
W opisie http://www.winogrona.org/index.php?title=Adalmiina
ma smak labruski, więc zaskoczony jestem, że nie uwydatnia się w winie.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2016, 17:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Wino o którym mowa było wlane do butelki na zakrętkę do szybkiej degustacji,przed wlaniem jeszcze lekko zasiarkowane. W trakcie zlotu i wielości trunków i mojego niemałego zapasu ostało się w bagażniku samochodu poddawane ekstremalnym temp.
Podarowałem tę butelkę Romanowi dla wzbogacenia jego i tak bardzo dużej kolekcji z której przez kilka dni korzystałem ku uciesze całego organizmu :lol:

Jeśli po tak długiej wędrówce dało się to wino konsumować to dobrze świadczy o odmianie i o ostatnim właścicielu,który dobrze zabezpieczył zawartość tej butelki. :thumbup:

Wino z Adalmiiny nie ma w sobie cech mieszańcowych a tym bardziej posmaku labruski.
Zrobienia wina z odmian hybrydowych sprowadza się do zbioru w odpowiednim terminie a więc nie przetrzymywać owoców zbyt długo dla nieznacznego powiększenia cukru w owocach ponieważ to może finalnie pogorszyć czystość wina,jeśli nie zaraz po otwarciu butelki to po napowietrzeniu można w zależności od odmiany odczuć niepożądane smaki.
Myśliwiec pisze:
Adalmiina
" Zapach wina świeży, zielone jabłko, cytrusy, melon. W smaku wino średnio ekstraktywne, orzeźwiające, lekko mineralne, grejpfrut, limonka, po pewnym czasie rozwija się w stronę dojrzałego jabłka i gruszek. Jak na tak odporną odmianę wino w przyzwoitej średniej klasie, w typie vinifera, czyste, bez wyczuwalnych mieszańcowych posmaków. W relacjach odporności i łatwości w uprawie do jakości wina, aktualnie jest to jedna z najbardziej obiecujących odmian."

Omawiane wino zrobiłem z owoców nie w pełni dojrzałych więc jak słusznie zauważył @Misza to mogło spowodować brak uwydatnienia się dodatkowych aromatów jak również podwyższoną kwasowość.
Na zlocie w Wysowej wino degustował @Maciej i również potwierdził czystość tego wina. Podczas krótkiej wymianie zdań na moje tłumaczenie podwyższonej kwasowości związane z nieco wczesnym zbiorem owoców stwierdził,że odmiany hybrydowe nie należy zbyt długo przetrzymywać na krzewie ponieważ to może dać niechciane posmaki.
W końcowej konkluzji namawiał mnie aby spróbować zrobić z Adalmiiny wino musujące co może być pewną alternatywą którą należy brać pod uwagę.
Warto jednak trafić ze zbiorem w optimum dla tej odmiany
Wina białe winifikuję w obniżonej temp. ok.10C. głównie na drożdżach Lalvin 7B i UCLM S 325.
_________________
Pozdrawiam - Janek


Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 listopada 2016, 23:01 przez jano, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2016, 22:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
To optymistyczne co piszecie o tej odmianie!!! Sprowadziłem sadzonki z Kanady i czekam co będzie!
Ciekaw jestem cuvee z solarisem???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 11:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Mam zrobiony próbny nastaw właśnie z udziałem Solarisa,ale bez wstępnej degustacji.
Czekam cierpliwie aby wino nieco dojrzało. :shh:
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2018, 22:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jano napisał(a):
Mam zrobiony próbny nastaw właśnie z udziałem Solarisa,ale bez wstępnej degustacji.
Czekam cierpliwie aby wino nieco dojrzało. :shh:
_________________
Pozdrawiam - Janek

I jak wypadł w degustacji ten próbny nastaw z udziałem Solarisa ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2018, 22:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
jano napisał(a):
Mam zrobiony próbny nastaw właśnie z udziałem Solarisa,ale bez wstępnej degustacji.
Czekam cierpliwie aby wino nieco dojrzało. :shh:
_________________
Pozdrawiam - Janek

I jak wypadł w degustacji ten próbny nastaw z udziałem Solarisa ?


Chyba dobrze. O ile pamiętam to piliśmy go w Wysowej w 2017.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 października 2018, 00:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
chyba nie ma na swiecie osoby ktora by tak poznla ta odmiane jak ja ,znam jej wszystkie slabosci i opracowana techonolgie prawie do perfekcji .
obawiam sie ze moze techhnologie bede musial ja zdradzic .Najwieksze problemy to trwalosc wina i zbyt owocowy aromat czyli labruska ktory daje sie ujarzmic,ale nie jest to latwe .Jakbym mial winice nastawiona na produkcje masowa moglbym ta odmiane rozwazyc .Mam przeczucie ,ze bardzo dobrze komponuje sie z Seyval Blanc.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO