Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 18:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1003 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 kwietnia 2017, 20:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
... Gdyby się udało wyselekcjonować jakąś siewkę = Fateasca Neagra x Gołubok o parametrach wina zbliżonych do FN i parametrach odporności na polskie warunki ...

Kusząca perspektywa.
Doceniam zalety Gołuboka o których pisał Zbyszek, wciąż trzymam kilka krzaków jako farbiarkę
Nie przekonują mnie aromaty - ale w tym roku popełniłem odmianowe, więc przy najbliższej okazji (Majówka?) podsunę ekspertom do degustacji i zweryfikujemy czy się nadaje na ojca.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 kwietnia 2017, 20:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
terroirPL napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
... Gdyby się udało wyselekcjonować jakąś siewkę = Fateasca Neagra x Gołubok o parametrach wina zbliżonych do FN i parametrach odporności na polskie warunki ...

Kusząca perspektywa.
Doceniam zalety Gołuboka o których pisał Zbyszek, wciąż trzymam kilka krzaków jako farbiarkę
Nie przekonują mnie aromaty - ale w tym roku popełniłem odmianowe, więc przy najbliższej okazji (Majówka?) podsunę ekspertom do degustacji i zweryfikujemy czy się nadaje na ojca.

Tadeuszu,
kusząca propozycja degustacji w ciemno wina odmianowego z "farbiarki" :!:
Może to być takie jedyne wino jeżeli nikt nie przywiezie win z : Aliberneta. Neroneta lub Rubineta ?!

Aromaty makowe z gołuboka mogą nie każdemu przypasować, ale w krzyżówkach z winiferami niekoniecznie muszą być dominujące :idea: Ważne będą pozostałe cechy tej odmiany, o ile da się je zachować w krzyżówkach?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 kwietnia 2017, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Ciekawe czy dodatek v. amurensis daje w tej odmianie posmaki, które wyczuwam w winie z innych odmian ze skojarzenia v. vinifera x v. amurensis (na szczęście w miarę leżakowania stają się mało wyczuwalne).
Aromaty makowe wynikają z obecności tych samych związków które występują w bliskim kuzynie tej odmiany Alibernecie(Alicante Bouchet x CS - Odesskij Ciornyj)

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 kwietnia 2017, 22:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Ja mam ze wszytkimi odmianami klopot na czerwone wino,zawsze jest jakis kompromis .Dlatego jesli czerwone to trudno jest zrobic aksamitne, o niskiej kwasowosci aromatyczne i ekstraktywne wino -niewykonalne.
Dosc dobre wyniki daje Triumf Alzacki ,ale jego zbyt niska kwasowosc daje nietrwale kolory przy dluzszym przechowywaniu, dlatego moze byc lepszy Regent o wyzszej kwasowosci lub do mieszania razem . A te z domieszka Amurensis jak odkwasisz maja jakby fioletowe refleksy i takze nietrwale barwy (tylko Golubok w mniejszym stopniu).
Warto go wziasc pod lupe jeszcze raz,tym bardziej ze jego aromat jest intrygujacy. Sprobuje zrobic z dwoch krzewow odmianowe w tym roku.
Jest jeszcze jedna zaleta tej odmiany przepieknie sie przebarwia jesienia nawet lozy sa intensywnie czerwone.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2017, 09:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
J. Lisek wystawił mu dobre noty: http://www.inhort.pl/files/journal_pdf/journal_2010_2/full26%202010(2).pdf
Dojrzewa pewnie z miesiąc przed Villard Noir więc nie będę kopał się z koniem i poszukam kilku sadzonek.

-- So kwi 29, 2017 9:04 am --

zbyszekB napisał(a):
Jako drugi rodzic 'Gołubok' : wczesny,sok barwiący,odporny w miarę na mączniaka rzekomego i filokserę,mrozoodporność pąków -26 deg, duży udział genów V.vinifera(prawie 88%)

Zbyszku,
Czy Gołubok nie ma tylko 75% genów vinifery: (amurensis x vinifera) x vinifera (mieszanka pyłków)?

Ps. Wiem że już trochę późno, ale może ktoś wspomógłby mnie kilkoma patykami tej odmiany? Zostało mi po tegorocznym szczepieniu trochę podkładek i zdążyłbym go jeszcze zaszczepić. Potrzebuje grubą łozę (1cm lub więcej) - pąki mogą być nabrzmiałe. W zamian zrewanżuję się jakąś ciekawą odmianą do kolekcji.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2017, 20:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Tomku,
faktycznie Gołubok ma statystycznie 75% genów V.vinifera !? Dzięki,już poprawiłem na WIKI
Sadzonek nie mam, krzewy już przycięte a ewentualnie teraz ucięte sztobry nie nadają się do szczepień (po huraganie i gradzie 17/06/2016 cienizna i słabo dojrzałe pąki, dodatkowo kwietniowe przymrozki)
Ale jeżeli coś zakwitnie nazbieram pyłku.
Mogę też zrobić jakieś tam sadzonki zielne z kawałkiem starego drewna.
PS
Może ktoś się jeszcze zgłosi z porządnymi sztobrami lub sadzonkami ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 kwietnia 2017, 16:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
zbyszekB napisał(a):
faktycznie Gołubok ma statystycznie 75% genów V.vinifera
Czyli krzyżówka Gołubok x vinifera będzie miała 87,5% genów vinifery i 12,5% amurskiej - całkiem przyzwoicie.
Szczególnie duża podatność gron na mp. to wystarczający powód żeby nie uprawiać Gołuboka na większą skalę na wino więc rozumiem dlaczego nie zdobyła popularności i większość ją wykopała. Sam pewnie zrobiłbym to samo.

zbyszekB napisał(a):
Ale jeżeli coś zakwitnie nazbieram pyłku. Mogę też zrobić jakieś tam sadzonki zielne z kawałkiem starego drewna.
Dzięki - najbardziej zależy mi na pyłku żeby nie stracić tego roku. Sadzonki doniczkowe (knotki :)) na pewno uda mi się zdobyć na dniach bo odmiana jest dosyć popularna w internecie i w szkółkach. Chciałem przyspieszyć owocowanie o rok szczepiąc na porządnych podkładkach gołokorzeniowych ale właśnie skojarzyłem że mogę też spróbować szczepienia zielonym w zielone już w tym sezonie - to chyba najlepszy pomysł na maksymalne przyspieszenie owocowania.

Ps. Bardzo ciekawy artykuł traktujący o badaniach genetycznych popularnych hybryd w celu określenia procentowegu udziału genomu v.vinifera. Wyniki zaskakujące i często bardzo różne od tego co podane jest w naszej Wiki - vide Swenson Red (35% vs 50%), Marquette (37% vs 60%), Regent (68% vs 80%).
https://bmcgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12864-016-2834-8

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 05:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Budzik napisał(a):
Ps. Bardzo ciekawy artykuł traktujący o badaniach genetycznych popularnych hybryd w celu określenia procentowegu udziału genomu v.vinifera. Wyniki zaskakujące i często bardzo różne od tego co podane jest w naszej Wiki - vide Swenson Red (35% vs 50%), Marquette (37% vs 60%), Regent (68% vs 80%).
https://bmcgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12864-016-2834-8


Ja bym chciała zobaczyć badanie kontrolne jakiejkolwiek vinifery - ile to vinifery jest w 100% winiferze. Tak dla zobrazowania jakości tych badań. ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 11:02 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Najwiekszy szok to ze Seyval Blanc z Novej szkocji ma tylko 39% ,a Seyval Blanc Germany 45%. Ciekawe skad maga wynikac takie roznice .

Tomek masz ciekawe wyzwanie bo ja z czerwonymi to bym sobie dal spokoj bo ,duzo trudniej w naszym klimacie o dobre czerwnone niz rozowe ,czy biale. Z tego co wiem na zimy klimat najbardziej polecane jest rozowe. O ile jak w rozowym czy bialym jakies minimalne akcenty hybryd nie przeszkadzaja w czerwonym juz jest inaczej. Zgode sie z idea ze jezeli hybryda to lepiej z domieszka amurensis, jednakze nie zawsze jak zauwazylem riparia gdy dobrze dojrzeje jej taniny przypominaja winifere. Wedlug moich wstepnych obserwacji Amurensis moze miec problemy z trwaloscia kolorow przy dluzszym przechowywaniu. Najlepiej by to bylo sprawdzic i posadzic winorosl Amurska i zrobic z niej wino .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 15:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
WinnicaUdziejek napisał(a):
Najwiekszy szok to ze Seyval Blanc z Novej szkocji ma tylko 39% ,a Seyval Blanc Germany 45%. Ciekawe skad maga wynikac takie roznice .

...... .

Może to mutacja genów ? na dalekiej północy ! :lol:
Nowsze odmiany jak Marquette i Frontenac jeszcze nie zdążyły :mrgreen: się zdegenerować :!:

Może ktoś silny z angielskiego pokusi się o przetłumaczenie tego artykułu i umieszczenie go na WIKI.
Artykuł nie podlega żadnej ochronie, można go powielać kopiować, zmieniać itp
Wtedy więcej osób mogło by zabrać głos w dyskusji nad jego treścią

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 16:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
WinnicaUdziejek napisał(a):
ja z czerwonymi to bym sobie dal spokoj bo ,duzo trudniej w naszym klimacie o dobre czerwnone niz rozowe ,czy biale.
Dla mnie liczy się tylko odmiana na czerwone wino. Na białe mam już wystarczająco dobre odmiany (Fuszeres, Ehrenfelser, Pecorino) ale planuję też popełnić jedną nietypową krzyżówkę - Rkatsiteli x Narancsizu (obie mam w szklarni). Może uda się zachować ten znakomity pomarańczowo-muszkatowy aromat, nie tracąc znacząco mrozoodporności Rkatsiteli.

WinnicaUdziejek napisał(a):
Zgode sie z idea ze jezeli hybryda to lepiej z domieszka amurensis, jednakze nie zawsze jak zauwazylem riparia gdy dobrze dojrzeje jej taniny przypominaja winifere. Wedlug moich wstepnych obserwacji Amurensis moze miec problemy z trwaloscia kolorow przy dluzszym przechowywaniu. Najlepiej by to bylo sprawdzic i posadzic winorosl Amurska i zrobic z niej wino .
Tak daleko nie będę się cofał z braku czasu. Sadzę w tym roku Gołuboka niejako w ciemno, tylko na podstawie opinii z forum i internetu. Przypasowało mi bardzo to że dojrzewa 3-4 tygodnie wcześniej od mojego poprzedniego, odpornego typu (Villard Noir), przy podobnej mrozoodporności, a to daje mi znacznie większe pole do manewru w wyborze vinifery - partnera (termin dojrzewania). Na razie pierwszy etap planu zrealizowany - kolekcja zgromadzona - dziesięć "kopalnych" vinifer i dwie najlepiej rokujące hybrydy. Teraz czekam tylko na kwitnienie. Mam nadzieję że nie zabraknie mi zapału przy obrywaniu kołpaczków :-)

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 18:00 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
Budzik napisał(a):
Jak we wszystkim i tu potrzebny jest jakiś plan - mój jest taki:
1. Nie ma sensu w krzyżówkach używać odmian z ochroną prawną chyba, że licencja wygasa za mniej niż 5 lat. Bo a nuż uda się wyprowadzić jakąś super odmianę, a nie będzie jej można zgłosić do ochrony i być może co nieco na niej zarobić.

Nie do końca jest tak jak piszesz, poczytaj hasła PBR, CPVO, UPOV. W skrócie wygląda to tak, że osoba bez licencji nie ma prawa rozmnażać odmiany wegetatywnie i generatywnie jeżeli odmiana taka powtarza cechy rodzicielskie (samozapylenie niektórych roślin). Do krzyżowania wolno używać materiału pochodzącego z chronionych odmian, ma to zapewnić jak największą "pulę dostępnych genów" dla breederów. Wszyscy znani mi breederzy (nie winorośli) korzystają z komercyjnych krzyżówek.

"There is also a breeders' exemption (research exemption in the 1991 Act) that allows breeders to use protected varieties as sources of initial variation to create new varieties of plants (1978 Act), or for other experimental purposes (1991 Act). There is also a provision for compulsory licensing to assure public access to protected varieties if the national interest requires it and the breeder is unable to meet the demand."
Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Plant_breeders%27_rights

Znam kilku breederów (nie winorośli) i wierz mi, że każdy z nich używa chronionych odmian do tworzenia nowych :wink:

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 20:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
KonradB napisał(a):
Nie do końca jest tak jak piszesz, poczytaj hasła PBR, CPVO, UPOV. W skrócie wygląda to tak, że osoba bez licencji nie ma prawa rozmnażać odmiany wegetatywnie i generatywnie jeżeli odmiana taka powtarza cechy rodzicielskie (samozapylenie niektórych roślin). Do krzyżowania wolno używać materiału pochodzącego z chronionych odmian, ma to zapewnić jak największą "pulę dostępnych genów" dla breederów. Wszyscy znani mi breederzy (nie winorośli) korzystają z komercyjnych krzyżówek.
Masz racje - można legalnie używać odmian chronionych do własnych krzyżówek.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 maja 2017, 20:22 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2012, 20:28
Posty: 228
Lokalizacja: Szczecin/Goleniów
Po II WŚ wprowadzono pierwsze regulacje po to by nie ograniczać możliwości breedingu roślin uprawnych. By wyżywić rosnącą i zmęczoną głodem populację trzeba było usprawniać odmiany. Wiadomo, od tego czasu prawo się trochę pozmieniało ale Breeders exceptions (odstępstwa hodowców?) obowiązują nadal. Mówią one, że każdy może krzyżować każdą odmianę celem stworzenia krzyżówek i następnie może ją zacząć chronić prawnie, jeżeli nie jest ona zbytnio zbliżona do rośliny matecznej- ten zapis chroni przed pomysłem żeby np dokonać samozapylenia i opatentowania odmiany bardzo zbliżonej do matecznej ( w niektórych przypadkach). Jeżeli ktoś chce komercjalizować swoje odmiany to oczywiście samo stworzenie krzyżówki i nawet wprowadzenie ochrony nie gwarantuje nam sukcesu w razie odmiany winiarskiej. Musi ona zostać jeszcze wpisana do rejestru odmian przeznaczonych do produkcji wina na terenie UE. Trochę łatwiej jest w przypadku odmian deserowych ale tu raczej rzadko patentuje się odmiany ponieważ zyski z ewentualnej sprzedaży mogłyby przewyższyć dochody ze sprzedaży tych roślin, mało kto sadzi hektary jednej deserówki :wink:

WinnicaUdziejek napisał(a):
... nasza Jutrzenka nie moze byc uzyta, bo nie jest opatentowana....

Jutrzenka może być użyta, w poprzednim poście chodziło mi o podkreślenie tego, że każda CHRONIONA odmiana może być użyta, te nie chronione również :) Często w planie hodowcy jest uzyskanie jakiejś cechy, nie zawsze da się to uzyskać w pokoleniu F1 bo cecha jest recesywna. Dlatego hoduje się heterozygoty lub homozygoty recesywne i je ze sobą znowu krzyżuje by w pokoleniu F2 otrzymać homozygotę recesywną która posiada tą cechę, a przecież nikt nie będzie rejestrował wszystkich odmian po kolei których potrzebuje do krzyżówek.

_________________
Szkółka winorośli Jutrzenka nr 32/04/4182
https://szkolkajutrzenka.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Szkółka-Jutrzenka-340179123371843/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 1 września 2017, 23:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Dziś zakończyłem zabawę w krzyżowanie winorośli na ten rok. Zrobione krzyżówki:

Feteasca Neagra x Malbec Precoce
Feteasca Neagra x Cserszegi Fuszeres
Abouriou x Feteasca Neagra
Abouriou x Cserszegi Fuszeres
Cserszegi Fuszeres x Malbec Precoce
Noir Hatif de Marseille x Feteasca Neagra
Noir Hatif de Marseille x Cserszegi Fuszeres

Z jakim skutkiem to się okaże za tydzień-dwa. Robiłem to pierwszy raz więc cudów nie oczekuję. Krzyżówki są dobrane tak, że przynajmniej jedna odmiana jest przyzwoicie mrozoodporna (Feteasca, Fuszeres) i również pod tym kątem będzie selekcja naturalna siewek. Z użycia hybryd na razie zrezygnowałem choć Villard Noir i Gołubok posadziłem w wystarczających ilościach na wszelki wypadek.

-- Pt wrz 01, 2017 4:24 pm --

Zapylone grona powoli dojrzewają, zabezpieczone siatką przeciw ptakom.
Kilka obserwacji odnośnie odmian użytych/planowanych do krzyżówek:
Villard Noir - będzie jednak zbyt późny na nasze warunki, dopiero się przebarwia. Chyba zrezygnuję z tej odmiany.
Noir Hatif de Marseille - dobry typ, jest już w pełni dojrzałości konsumpcyjnej, bardzo smaczny, lekki muskat, słaby wzrost, odporny na mp.
Abouriou - zaczęło przebarwiać się w połowie sierpnia, bardzo gruba skórka potwierdzałaby odporność odmiany na szp. i osy, liście odporne na mp., owoce nieco podatne ale bez problemu do opanowania - wystarczył węglan potasu.
Feteasca Neagra - zaczęła się przebarwiać dopiero po 22 sierpnia i nie wiem czy zdąży dojrzeć ale odporna na mp. i dobrze drewnieje.
Rkatsiteli - niestety dosyć podatna na mp. i nawet nie myśli zacząć drewnieć.

Mączniaka rzekomego w tym roku nie miałem więc nie było okazji do przetestowania odporności poszczególnych odmian.

Mam też w szklarni bardzo ciekawą, tegoroczną siewkę Dunaja, która ma dużo barwnika w koronce (ciemno-brązowa), nerwach liści a nawet w korzeniach. Zapewne doszły do głosu geny Muscat Bouschet. Zaszczepiłem kilka pąków na dorosłych krzewach - może zaowocuje w 2018. Liczę na odmianę z zabarwionym sokiem.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1003 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: grzesio764 i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO