Teraz jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2018, 19:43 
Ekspert
Ekspert

Jak masz kogoś w sąsiedztwie, kto robi jakikolwiek ocet, to poproś o osad z dna butelki lub matkę octową (taka galaretka z kultur bakterii octowych i drożdży) i zaszczep wybrane wino. Przez okres fermentacji trzymaj w temperaturze pokojowej i daj dostęp powietrza (słoik przykryj gazą, lub codziennie odkręcaj i mieszaj. Po ok. 3 tygodniach zlej znad osadu, przelej do butelek pod korek i do chłodnej piwnicy.

Ja robię ocet jabłkowy. Pierwszy nastawiam z papierówek, a ostatni końcem września lub w październiku. Po zlaniu do butelek trzymam w szafce kuchennej, bo i tak nie mam chłodnej piwnicy. Nic się z nim nie dzieje, dopóki nie napocznę butelki. Potem już trzymam w lodówce.

Jak nie miałam czym zaszczepić nastawu, to zrobiłam 3 nastawy z jabłek w litrowych słoikach. 2 nie udały się, a 1 wyszedł. Ten posłużył mi do rozmnożenia octu.

Jak masz dostęp do niepryskanych jabłek, to możesz zrobić takie 2-3 próbne nastawy, a jak wyjdzie, to zaszczepić tym wino. Jednak o occie winnym lepiej pomyśleć przed zrobieniem wina, jeszcze na etapie sporządzania miazgi przed siarkowaniem.

W razie wątpliwości w necie jest pełno przepisów na ocet, choć u nas króluje ocet jabłkowy.

Znalazłam fajny link do bloga dziewczyny, która robi różne ciekawe rzeczy z roślin. Ocet winny też robi:
http://www.herbiness.com/ocet-winny-cz-1/

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2018, 20:22 
mistrz
mistrz

To po raz któryś z kolei omawiany ten sam temat. Popatrz np. tutaj: wytwarzanie-wina/jak-przerobi-wino-niesmaczne-t10288.html
kuneg też bardzo dobrze Ci radzi.

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2018, 20:27 
Ekspert
Ekspert

Ja kiedyś potrzebowałam niewielkich ilości octu z wina,
to zostawiałam niedokręconą butelkę w lodówce i po jakimś czasie robił się ocet, bo wino kwaśnieje.

Jak nastawiałam jabłka to nigdy mi taki dobry ocet nie wychodził jak z wina.
Kiedyś mi się wino jabłkowe skwasiło i miałam ok.50l :o octu jabłkowego o mocy prawie 12%

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2018, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Dzięki wszystkim za rady. Coś z tego skorzystam. Może podzielę te 5 litrów na mniejsze części i zrobię różnymi metodami.
Zaczyn octowy to już mam. Przed paru laty zaoctowało mi wino z głogu. Do dziś go nie wylałem bo znalazłem dla niego fajne zastosowanie - nie kulinarne.
Wlewam po lekkim rozcieńczeniu do pułapek na osy i wznawia fermentację.

Jednak do kulinariów się nie nadaje bo wino było mocne i słodkie a teraz jest lekko octowe i dalej słodkie. Może na zaczyn się nada.

Znalazłem w międzyczasie różne opisy tutaj i na bratnim forum. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wino jabłkowe też mam - może z niego lepiej?

A tak przy okazji - jak sprawdzić (wyliczyć, zmierzyć itp.) ile procentowy jest ocet jeśli wiemy, że wino było absolutnie wytrawne i miało 12% alc. Czy zawsze alkohol jest jest w całości przetwarzany przez bakterie na ocet? Czy może tylko część?

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 16:03 
Ekspert
Ekspert

Zasadniczo ile procentów to taka moc octu.
Jeśli nic nie wiemy, to można obliczyć jaką moc ma ocet wg tego sposobu :arrow: Jak zbadać stężenie swojego octu owocowego.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 14:50 
przedszkolak
przedszkolak

W warunkach domowych bardzo trudno jest zrobić dobry i mocny ocet winny.
Najlepiej zacząć od początku, tj. zebrane owoce umieścić w naczyniu zapewniając duży dostęp powietrza. Ja stosuję wielkie plastykowe kosze. Następnie zalać winogrona wodą do poziomu ok 15 cm od powierzchni owoców, dosłodzić ok 50g na litr wlanej wody w postaci syropu, i zaszczepić porwaną matką octową. Wymieszać i zostawić w spokoju na ok 2 tygodnie. Jak matka zacznie się rozrastać na wierzchu należy przecedzić i zlać do gąsiora z szeroką szyją, jeszcze raz dosłodzić i po kilku miesiącach powstanie świetny mocny ocet winny, dużo lepszy niż dostępne w sklepach. Powodzenia w produkcji :wave:

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 15:40 
przedszkolak
przedszkolak

Matka najłatwiej powstaje na occie jabłkowym. Do słoika włożyć parę garści posiekanych obierek, ogryzków, posłodzić trochę i postawić w cieple. Nie zawijać i nie mieszać. Czekać na pojawienie się szklistej białej warstwy na powierzchni. To jest matka octowa.
Moje matki ważą czasem po kilka kg, przechowuję je zalane ostatnim octem jaki robiły. Mają różne kolory w zależności co przerabiały. Nigdy ich nie wyrzucam, są zbyt cenne :lol:

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 16:02 
Ekspert
Ekspert

Ja i moja rodzina w ciągu roku wykorzystamy łącznie ok 10ml octu -słownie dziesięć mililitrów. Jak długo wytrzyma tak przygotowany ocet?

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 16:07 
przedszkolak
przedszkolak

Kilka lat, im starszy, tym lepszy. Ocet dojrzewa bardzo długo, wtedy dopiero ma odpowiedni smak. Oczywiście mówię o occie z ciemnych winogron :D

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 16:29 
Kiper
Kiper

Taki z ciemnych winogron dostałem od kumpla, miał jakieś 40 lat i był podobny do tych balsamicznych. Używam łyżkę rocznie.
Wolę delikatniejszy z jabłek, ale muszę sprawdzić czy z jasnych winogron nie byłoby równie świeżo.

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 16:56 
przedszkolak
przedszkolak

Wow, 40 letni ocet to złoto :clap: takich starych nie mam.

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 17:10 
Ekspert
Ekspert

Z dobrym octem winnym to jednak jak z winem gronowym - dodawanie wody i cukru to już nie to samo... :thumbdown:

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 17:29 
przedszkolak
przedszkolak

Też tak myślałam, niestety ocet nie powstaje z soku winogronowego, nawet w tym wątku o tym piszą, taniny, garbniki to uniemożliwiają. Fermentacja dochodzi do pewnego etapu i zamiera. Stąd niepowodzenia w produkcji. Powstaje płyn lekko kwaśny i słodki zarazem. A wystarczy dolać wody i fermentacja ruszy. Spróbuj zrobić, to się przekonasz Suszi.
Do win też jest dodawany cukier i woda :?

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2019, 17:44 
Ekspert
Ekspert

Ocet z czarnego jak smoła wina z Regenta wyszedł mi znakomity i to wytrawnego i jakoś tam kiedyś siarkowanego. Wino prawdziwe - tylko owoce - nic nie dodane. Wina z hybryd, zwłaszcza w naszym klimacie, mają olbrzymi problem z taninami - dodaje je się (dąb lub gotowe w proszku).
Jedyny problem to pozyskanie porządnej matki octowej - znalazłem darczyńce, a darczyńca jest zaszokowana efektem na +.

PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 09:03 
Ekspert
Ekspert

Mam cały krzak, przynajmiej 5 kg , Agata Dońskiego.
Nie wiem, czy popękał, czy od owadów - ale zaczynają pojedyncze jagody gnić na krzaku i czuć mocno octem.
Z metra czuć ocet...

Jakbym to zebrał, do słoja - zrobi się ocet? Czy to jest ten sam ocet jak z takiej opisanej wyżej "matki octowej"...?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1