Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 07:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 20:27 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Jak przerobić wino nie pijalne?
Czy da się z niego zrobić ocet ? A może coś innego ?
Może ktoś mi podpowie przepis - proszę, bo szkoda (wina)

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 20:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Można poddać obróbce termicznej. :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 20:39 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Proszę Cię o trochę oświecenia mnie.
Co to obróbka termiczna i jaki skutek ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 20:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Wolałbym ocet, ale czy się da ?

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 21:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
Oczywiście że się da.
Musisz nieco unieszczelnić balon z winem
Dochodzi wtedy do utlenienia C2H5OH w CH3COOH czyli w ocet.

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 23:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
jerzy53 napisał(a):
Oczywiście że się da.
Musisz nieco unieszczelnić balon z winem
Dochodzi wtedy do utlenienia C2H5OH w CH3COOH czyli w ocet.

Żeby to było takie proste.
@jerzy1957, a wiele masz tego nie pijalnego wina?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 08:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
mam 15 litrów, i będę próbował jednak z octem

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 08:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
15 litrów octu? :shock: To Ci starczy na 10 lat. :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 10:01 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Witam

Nie jestem pewien, czy z bylejakości wina wyjdzie dobry ocet i nie wiadomo, co to znaczy, że ono jest niedobre to wino.

Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 10:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Wyjdzie prawdopodobnie bardzo dobry i bardzo zdrowy ocet winny należy tylko -chociaż nie koniecznie - dodać do tego kilka jabłek pokrojonych w ósemki, bez pestek ale ze skórką i kilka łyżek cukru. Nakryć balon tak jak Ci radzą gazą aby był dostęp powietrza i czekać minimum 4 tygodnie lub więcej codziennie mieszając zawartością balonu ze dwa razy. Ocet taki jest bardzo przydatny w kuchni. Ocet wprawdzie jabłkowy a nie winny piją nawet codziennie np. aktorki aby się odchudzać i poprawić trawienie pokarmu oraz pracę jelit. Wiele lekarstw i suplementów diety jest opartych na occie jabłkowym jak również nalewek i mikstur leczniczych. Przecież ocet winny nie tak wiele różni się od octu jabłkowego i można je zamienić.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 14:12 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Dziękuję !
Tak zrobię z jabłkami i cukrem.
Dowiedziałem się o zdrowotności octu winnego.
Moja babcia zamiast cytryny całe życie do herbaty dolewała łyżeczkę octu ( co prawda zwykłego), ma 97 lat i nie ma sklerozy, nie choruje

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2016, 04:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Zrób Jerzy najpierw próbę na litrze...
Gdyby Ci ten ocet też nie wyszedł możesz poszukać innego rozwiązania.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2016, 08:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
@Redfox dobrze radzi spróbować na litrze.
Tworzenie się kwasu octowego z wina nie jest reakcją chemiczną i sam tlen z powietrza nie wystarczy. Potrzebne są bakterie z rodzaju acetobacter bo to reakcja biochemiczne. Jeżeli w powietrzu ich nie będzie to nici z octu winnego. Nie jestem biochemikiem, ale wydaje mi się ze ciężko będzie o ta reakcje i bakterie w niskiej temp.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2016, 09:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Przede wszystkim wino trzeba rozcieńczyć do 6-7% alkoholu, tak aby bakterie mogły się szybko namnażać. Przy wyższych stężeniach po pierwsze są kłopoty z zainicjowaniem reakcji, po drugie istnieje niebezpieczeństwo powstawania octanu etylu. Tak więc ocet z wina to nie takie hop siup :wink:
O tej porze roku z bakteriami znajdującymi się w powietrzu faktycznie może być problem, dlatego dobrze jest dodać odrobinę aktywnego octu jabłkowego.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 lutego 2016, 11:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Po kilku miesiącacuh wino jasne ( było a jest beżowe) nadal gazuje ?! Wyszedł mi Szampan? Jest nie smaczne- kwaśne, zamierzam zrobić z tego ocet.
Natomiast ciemne jest dobre, mocne, nie gazuje
Sam nie wiem co zrobiłem nie tak, czynności były podobne!

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO