Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 01:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 13:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 12:45
Posty: 4
Witam! jestem początkujący i znalazłem przepis na wino w internecie. Zrobiłem miazgę z winogron ciemnych zalałem to gorącym syropem(woda + cukier) kiedy wystygło dodałem drożdze winne i pożywkę i odstawiłem w balonie. Wg przepisu pi tygodniu powinienem założyć korek i rurkę. Proszę o jakiekolwiek porady co jeszcze można zrobić żeby z tego wyszło wino:P Trochę się narobiłem po przerobiłem ok 30 kg winogron, pozdrawiam!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 13:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
A czy możesz podać link do tego przepisu?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 13:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5381
Lokalizacja: Łódź i okolice
Po co lałeś ten syrop? :shock: Czy był aż taki kwasior? Ile tego wlałeś? Chyba, że chcesz zrobić "porto" jeżeli drożdże to wytrzymają. A przepisów na wino szuka się na forum winogrona.org lub wino.org a nie gdzieś w internecie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 16:41 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 12:45
Posty: 4
http://www.winiarze.pl/przepis_na_wino_ ... emnych.php. Pierwszy raz robilem wino:P DODAŁEM 6LITRÓW WODY Z CUKREM CZYLI PODWÓJNA PORCJA Z PRZEPISU NA WINO 10%


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 18:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
visor79 napisał(a):
http://www.winiarze.pl/przepis_na_wino_z_winogron_ciemnych.php. Pierwszy raz robilem wino:P DODAŁEM 6LITRÓW WODY Z CUKREM CZYLI PODWÓJNA PORCJA Z PRZEPISU NA WINO 10%


Taki sezon, że takich jak Ty jest więcej. A niektóre przepisy z sieci są tragiczne. Ten Twój na szczęście nie taki zły. Coś z tego będzie jak przypilnujesz czystości. Ten korek z rurką to bym już wstawił skoro masz wszystko i tak w balonie. Albo przynajmniej zatkaj gazą. (czymś żeby muchy do środka nie leciały, po to ta rurka).
Co do przepisów to zasada na tutejszym forum:
żadnej dodatkowej wody a cukier tylko jak konieczny i po obliczeniach
Zobacz co kolega odpowiadał w podobnym przypadku (no trochę bardziej dramatycznym) w sąsiednim wątku.
kulinaria/poczatkujacy-winiarz-problem-z-winem-pomocy-t7864-30.html#p127250

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 18:42 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 12:45
Posty: 4
Czyli wkładam korek i rurkę zalewam woskiem i ile teraz będzie trwać fermentacja? Wino ma w takiej postaci byc do momentu gdy fermentacja się zakończy?czy faktycznie wyjdzie mi z tego wytrawne 10% winko? Za rok na pewno znajdę jakiś dobry przepis. Dziadek mi pomaga i on kiedyś robił wino w bardzo prosty sposób: wrzucał owoce, zalewał do pełna wody, dużo cukru i zwykłe drożdże.Nie powiem bo dobre wyszło wino:) pozdrawiam i dziękuje!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Nie zalewaj woskiem korka, bo za tydzień powinieneś odsączyć miazgę (sito, gaza) i dalej fermentować sam moszcz bez skórek aż do ustania "bąbelkowania" (czyli jeszcze ok 2-3 tygodni), wtedy fermentacja jest mniej burzliwa i możesz zalakować ten korek (współczesne korki są szczelne, może ty masz taki po dziadku, to kup sobie nowy).
Masz więc 3-4 tygodnie na poczytanie co dalej. Dużo czasu.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 20:46 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 12:45
Posty: 4
hym to 50 litrowy balon...a jesli po tygodniu bym dopuścił do fermentacji całej miazgi nie odsączając moszczu? czy dobre by to było?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Spokojnie, nic się nie stanie. Też się zrobi, pewnie nie będzie to ideał w smaku. Dbaj o hermetyczność i czystość, szczególnie po fazie burzliwej. Przypominam jeszcze raz - poczytaj, bo jeszcze dużo pracy w dalszych etapach.
Błędem było wstawianie tego od razu do balona (po dziadkowemu), przez tydzień to można robić z miazgą w wiadrze z pokrywką. Będzie Ci to potem trudno z tego balona wywalić (po zlaniu wina zostanie masa osadu) a taki balon jest ciężki ale pewnie dziadek zna sposoby to Ci podpowie. :)

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 21:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2012, 19:49
Posty: 265
Lokalizacja: Wieluń
młotkiem wyciągniesz najszybciej :)
Ja się podłączam jako początkujący do tematu bo moja wiedza na temat produkcji wina jest praktycznie zerowa, ale takie głowy jak na tym forum czegoś mnie nauczą, winko z czarnych winogron (nazwy nie znam) robi się w balonie już 2,5 tyg. owoce zagniecione+woda z cukrem ma być wino mocne półsłodkie obliczeń nie robię bo nie mam cukromierza więc mogę to wszystko tylko obliczyć za pomocą stałej wartości cukru w owocach. Mniejsza o to całość ładnie się fermentuje drożdże Fermicru VR5 Saccharomyces cerevisiae (nie znam się tak pisze na torebce :D) i pożywka dla drożdży winiarskich (również się nie znam tak pisze na torebce :D)pytanie co z tym robić? Wyciągnąć te owoce i pozwolić aby wino "robiło" na samej mieszance soku i syropu cukrowego? Czy może wcale nie ruszać do ustania fermentacji. Jestem zielony w tych sprawach a chcę się wiele nauczyć proszę o cenne wskazówki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2012, 21:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1704
Lokalizacja: Łazy (Jura)
piotrek7725 napisał(a):
młotkiem wyciągniesz najszybciej :)
Ja się podłączam jako początkujący do tematu bo moja wiedza na temat produkcji wina jest praktycznie zerowa, ale takie głowy jak na tym forum czegoś mnie nauczą, winko z czarnych winogron (nazwy nie znam) robi się w balonie już 2,5 tyg. owoce zagniecione+woda z cukrem ma być wino mocne półsłodkie obliczeń nie robię bo nie mam cukromierza więc mogę to wszystko tylko obliczyć za pomocą stałej wartości cukru w owocach. Mniejsza o to całość ładnie się fermentuje drożdże Fermicru VR5 Saccharomyces cerevisiae (nie znam się tak pisze na torebce :D) i pożywka dla drożdży winiarskich (również się nie znam tak pisze na torebce :D)pytanie co z tym robić? Wyciągnąć te owoce i pozwolić aby wino "robiło" na samej mieszance soku i syropu cukrowego? Czy może wcale nie ruszać do ustania fermentacji. Jestem zielony w tych sprawach a chcę się wiele nauczyć proszę o cenne wskazówki :)


Słuchaj kolego. To już bezczelność. Rozumiem, że nie chce Ci się czytać książek ale jak podłączasz się do tematu, to przeczytaj chociaż ostatniego posta, gdzie jest odpowiedź na twój problem. Uznaję to za prowokację.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 13:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2012, 19:49
Posty: 265
Lokalizacja: Wieluń
gbed wyluzuj :) Czytałem wątek ale każdy przypadek jest inny kolegi winko stało tydzień a moje już prawie 3 tygodnie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 14:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
A czy któryś z modów mógłby posłać ten wątek w czeluście piekielne. To forum o winogronach, winorośli i winach gronowych. A nie jakichś berbeluchach z wody i cukru.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 16:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5925
Lokalizacja: dolnośląskie
kilis napisał(a):
A czy któryś z modów mógłby posłać ten wątek w czeluście piekielne. To forum o winogronach, winorośli i winach gronowych. A nie jakichś berbeluchach z wody i cukru.


To prawda. Tylko, że jak zrobić dobre wino gronowe to na tym forum wie tylko ....? No nie wiem, aż boję się strzelić. Myślę, że przy okazji takich wątków ludzie maja szansę dowiedzieć się o podstawach projektowania i wyrobu wina. Uważam , że dla wielu początkujących jest mniej ważne czy będzie to wino z moszczu, czy też z moszczu, wody i cukru. Ważne żeby się udało. Może warto cierpliwie poświęcić trochę czasu i uchylić rąbka posiadanej wiedzy by naiwnie pytających wyprowadzić na właściwe tory?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 17:46 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2012, 19:49
Posty: 265
Lokalizacja: Wieluń
Zaczynam się zastanawiać czy jako młody niedoświadczony winogrodnik i za razem winiarz trafiłem na właściwe forum. Czy celem tego forum jest skupienie tylko najlepszych winiarzy? Czy mniej doświadczeni winiarze mają sobie stąd pójść? Chyba to normalne że od tak zaraz nie będę wiedzieć wszystkiego o produkcji najlepszych win. Zresztą człowiek uczy się całe życie i zapewne nikt z forumowiczów nie wie całkowicie wszystkiego na temat wina po prostu jest to niemożliwe.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO