Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 10:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2018, 22:01 
czeladnik
czeladnik

Warto zobaczyć
https://www.youtube.com/watch?v=nTLvicwUN8Y

Autor filmu proponuje stosowanie wody utlenionej:
1) Na młode sadzonki, dla zdrowotności korzeni 2 łyżki wody utlenionej na 1 litr wody – podlewać dwa razy w tygodniu. Zabezpiecza przed chorobami (zagniwaniem) korzeni.
2) Dla profilaktycznego zabezpieczenia winorośli przed chorobami – 300ml wody utlenionej na 9 litrów wody, (tj. 100ml na 3 litry wody). Minimalna ilość zabiegów/oprysków w sezonie to od 4 do 5 razy. Podobno zabieg taki zabezpiecza winorośl przed chorobami typu: mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy, antraknoza i różne zgnilizny.
3) Do walki z chorobami na krzewach winorośli 1 litr wody utlenionej 3% do 10 litrów wody (lub przy perhydrolu 1 litr perhydrolu na 100 litrów wody).

No to mamy kolejny (obok sody, węglanu potasu) ekologiczny sposób na walkę z chorobami winorośli. Zapewne teraz, kiedy już grona dojrzewają i nie będzie już można stosować środków "chemicznych" to taki sposób na zabezpieczenie winorośli przed chorobami się przyda :). Na pewno teraz (tj. w tej fazie dojrzewania gron) taki sposób przyda się dla zabezpieczenia winorośli u odmian podatnych na mączniaka rzekomego.

PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2018, 07:22 
Ekspert
Ekspert

Fajnie, można spróbować, zaszkodzić nie zaszkodzi. Zastanawia mnie jednak fakt,iż woda utleniona niestała jest w kontakcie z metalem. Metal jest wszędzie, od łyżki aż po spryskiwacz - jak autor radzi sobie z tym faktem?
Dziękuję jednak za wątek. Na pewno spróbuję.

PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2018, 08:45 
czeladnik
czeladnik

Mam prehydrol. Mogę spróbować. MR trochę się panoszy.

PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2018, 09:30 
Ekspert
Ekspert

Ja pryskałam doświadczalnie wodą utlenioną na Mrz, bez odzewu :lol: :wink:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2018, 14:35 
Kiper
Kiper

piotr85 napisał(a):
Fajnie, można spróbować, zaszkodzić nie zaszkodzi. Zastanawia mnie jednak fakt,iż woda utleniona niestała jest w kontakcie z metalem. Metal jest wszędzie, od łyżki aż po spryskiwacz - jak autor radzi sobie z tym faktem?
Dziękuję jednak za wątek. Na pewno spróbuję.

U mnie w kilku opryskiwaczach, od małego 1.5 l po turbinę nigdzie środek nie styka się z metalem. A łyżkę można użyć plastikową.
Woda utleniona jest niedoceniana a ma wiele zastosowań. Np zamiast różnych "dezaftanów" na stany zapalne w jamie ustnej alba na grzybicę.

Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 21:21 
przedszkolak
przedszkolak

Poszukując informacji jak zaplanować ochronę przed "SOUR ROT" - .więcej w tym wątku http://www.winogrona.org/forum/choroby-i-szkodniki/muszki-owocowki-jako-wtorny-szkodnik-w-jagodach-t12243.html, znalazłem w amerykańskim programie ochrony winorośli środek OxiDate® 2.0.
Z ulotki informacyjnej wynika, że składa się z 27,1% perhydrolu i 2,0% kwasu nad-octowego. Stosuje się go w rozcieńczeniu 1:400 od fazy początku wybarwiania. Według opisu jest skuteczny na Black Rot, Botrytis, Mączniak rzekomy, Mączniak prawdziwy, Sour Rot.
Dawka lecznicza jest 3 razy większa. Opryski powinny być wykonana 3 razy w odstępach 5 dniowych.
Oba składniki tego preparatu są do zdobycia. Jak je zdobędę to zrobię testy.

Pozdrawiam

Jurek

PostNapisane: niedziela, 3 marca 2019, 22:20 
Ekspert
Ekspert

A to ciekawe :!: Tylko jak wyliczyć, zmierzyć te 27,1% roztwór? wody utlenionej?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 08:19 
przedszkolak
przedszkolak

Takie mieszanki można kupić gotowe
http://www.cidlines.com/pl-PL/cid-2000

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 11:28 
Ekspert
Ekspert

jlechu napisał(a):
Poszukując informacji jak zaplanować ochronę przed "SOUR ROT" - .więcej w tym wątku http://www.winogrona.org/forum/choroby-i-szkodniki/muszki-owocowki-jako-wtorny-szkodnik-w-jagodach-t12243.html, znalazłem w amerykańskim programie ochrony winorośli środek OxiDate® 2.0.
Z ulotki informacyjnej wynika, że składa się z 27,1% perhydrolu i 2,0% kwasu nad-octowego. Stosuje się go w rozcieńczeniu 1:400 od fazy początku wybarwiania. Według opisu jest skuteczny na Black Rot, Botrytis, Mączniak rzekomy, Mączniak prawdziwy, Sour Rot.
Dawka lecznicza jest 3 razy większa. Opryski powinny być wykonana 3 razy w odstępach 5 dniowych.
Oba składniki tego preparatu są do zdobycia. Jak je zdobędę to zrobię testy.

Pozdrawiam

Jurek

No i robiłeś te testy?
W artykule dr Mazurka jest wzmianka o skuteczności H2O2 za oceanem.
Negatywne konsekwencje...

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 20:02 
czeladnik
czeladnik

U nas taki środek tzn oparty na wodzie utlenionej stosowany jest od dawne, występuje pod nazwą handlową Huwa San w mocno wygórowanej cenie niedawno jeszcze ok. 180 zł/ 1l, obecnie zdarza się spotkać już w cenie ok.100zł/ 1l. Tańsza znacznie wersja wykonywana samodzielnie polecona mi przez dr S..... stosowana przez niego to 5 l perhydrol (ok. 40 zł) + srebro koloidalne Argentum 200 500ml (ok. 25 zł) i dodatkowo taki zestaw ma większe stężenie niż HuwaSan, żeby nie było wątpliwości to jest dokładnie ten sam skład chemiczny tylko w trochę innym stężeniu i wypróbowany, stosowany na winorośli i nie tylko.

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 20:35 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem czy to akurat to samo , bo w składzie tego preparatu polskiego z podanego linka,
jest woda utleniona i kwas octowy. Bo patrzyłam na kartę charakterystyki.

To używałeś tego Huwa San? Co to za dr S...?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 20:53 
czeladnik
czeladnik

Pisząc "to samo" mam na myśli że perhyrol + srebro koloidalne to jest to samo co Huwa San, napisałem o tym bo to jest środek również oparty o wodę utlenioną i jest w Polsce stosowany od dawna, również przez nas szczególnie w okresie gdy nie można stosować ciężkiej chemii przed zbiorami, dr Janusz S nie będę podawał nazwiska, filmy instruktażowe które kręci o winorośli są dostępne w internecie

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 21:31 
przedszkolak
przedszkolak

jokaer napisał(a):
No i robiłeś te testy?
W artykule dr Mazurka jest wzmianka o skuteczności H2O2 za oceanem.
Negatywne konsekwencje...

Nie robiłem testów. Może w tym sezonie.

Pozdrawiam

Jurek

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 21:41 
Ekspert
Ekspert

Przepraszam Cię, ale nie mogę znaleźć, za dużo tych filmików.
Czy to jakiś problem, żebyś napisał jak to zrobić samemu?
Patrzyłam w necie, to to srebro jest tylko w postaci jakiegoś toniku do twarzy :?

Jurek, dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2020, 07:10 
czeladnik
czeladnik

Dobrze trafiłaś Argentum 200 butelka 500ml tonik skład czyste srebro koloidalne o wysokim stężeniu rozpuszczone w wodzie destylowanej dolać do zbiornika 5 litrów perhydrolu (woda utleniona) i wymieszać.
Filmy kręcone są ze szkoleń na temat prowadzenia, uprawy winnicy prowadzone przez dr nauk rolniczych Towarzystwo Naukowe Sandomierskie i czasami wrzucany jest do sieci, nie ma tego za wiele może kilka filmów ale są długie trwają około godziny

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1