kapitan napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
2. Przeciw mączniakowi prawdziwemu :100 g siarki i 20g szkła wodnego na10l wody; skuteczne także na przędziorki
Mączniak prawdziwy winorośli może przezimować jako grzybnia wewnątrz pąków winorośli, oraz w postaci owocników na powierzchni porażonych organów. Stwierdzono, że pierwszy sposób zimowania jest głównym źródłem wszystkich infekcji pierwotnych MP. Grzybnia wnika do wnętrza pąków wkrótce po ich zawiązaniu we wczesnym okresie wegetacji i pozostaje w nich w fazie uśpionej aż do następnego sezonu. Wydostaje się z paków wkrótce po ich pękaniu i dopiero wtedy zaczyna się rozwijać. Wniosek z tego jest taki, że jakiekolwiek oddziaływanie siarki i wody szklanej na grzybnię przed pękaniem paków jest raczej niemożliwe (chyba że się mylę). Natomiast w momencie pękania pąków jakakolwiek powłoka ochronna (gdyby nawet była z tej wody szklanej) i tak jest przez samą roślinę rozrywana, a zarodniki mają drogę wolną.
Mączniak rzekomy zimuje natomiast w postaci zarodników głównie poza krzewem, w opadłych liściach i innych porażonych częściach rośliny. Zatem czy jest sens pryskać siarką i wodą szklana ( przynajmniej przeciwko mączniakom) w okresie przed pękaniem pąków?
W ubiegłym roku sam stosowałem taki zabieg ale w tym skłaniam się raczej do oprysku zaraz po pękaniu pąków. Oczywiście w 10 krotnie niższym stężeniu.
Też mam wątpliwości co do skuteczności oprysku siarką w niskich temperaturach jakie u nas występują w fazie 01BBCH a dodatkowo przed rozwojem liści.
Było o tym na forum.
Od tamtej pory przestałem wiosennego mycia łozy siarką.
Trudno sprawdzić skuteczność takiego zabiegu.
Od tamtej pory stosuję dwa zabiegi :przed i po kwitnieniu.
Następny ewentualnie w miarę potrzeby.(ocena zagrożenia)
Wtedy soda i po niej siarka
Ten Holender nie ogranicza się tylko do mycia łozy siarką.
Stosuje kilka zabiegów przed kwitnieniem i tylko jeden po kwitnieniu.
Robi to od kilkunastu lat i twierdzi ,że ten jeden po kwitnieniu już wtedy w zupełności wystarcza ???!
Ja tego nie sprawdzałem ?
Na to potrzeba lat i 2-ch poletek porównawczych.
Pozdrawiam
Zbyszek
Mączniak rzekomy i szara pleśń to zupełnie inne tematy