Zastanawiam się jak mogło do tego dość, że do tej pory nikt nie ruszył tematu szkła wodnego jako środka ochrony przeciw szarej pleśni i innym grzybkom, głównie mączniakom. Co prawda niektórzy z forumowiczów stosują wywar ze skrzypu polnego (zawierający krzemionkę), będący naturalnym odpowiednikiem szkła wodnego, jednak inni zdecydowanie kwestionują zasadność takich praktyk, uznając te działania za bezsensowne.
Zupełnie przypadkowo trafiłem na abstrakty ze zjazdu "European Meeting of the IOBC/WPRS Working Group ?Integrated Protection in Viticulture?":
http://www.iobc-wg-viticulture.org/Prog ... arsala.pdf , gdzie na str. 66 jest abstrakt poświęcony właśnie zastosowaniu szkła wodnego w ochronie winnic przed szarą pleśnią: WATER-GLASS (SiO2), AN EXELLENT, MOSTLY OVERSEEN TOOL IN FRUIT-ROT CONTROL, Kast W. K., Bleyer K., Fox R., State Institute for Viticulture,Oenology and Fruit Technology, P.O. Box 1309, 74185 Weinsberg (Germany)
Zainspirowany, pogrzebałem trochę na polskich stronkach i wyszło mi, że szkło wodne jest u nas znanym środkiem zabezpieczającym różne roślinki przeciw chorobom grzybowym, znanym dość powszechnie, jednak nie wśród winogrodników. A może się mylę, może ludzie którzy uprawiają winorośl a mają wykształcenie ogrodnicze, znają i stosują od dawna, a tylko ja, ogrodniczy ignorant, nic o tym nie wiem ?