Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 18:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 20:29 
Kiper
Kiper

Wybaczcie drodzy forumowicze ale z niepokojem dostrzegam, że jakąkolwiek informację rzuci się na forum zaraz wszyscy lecą to próbować. Napisałem o sodzie oczyszczonej i nikt (z małymi wyjątkami) nawet nie poddał tego krytyce chociaż z niecierpliwością czekam na taka formę bo to właśnie wątpliwości czynią, że posuwamy się do przodu. Za chwile pojawił się temat nawozów U i dyskusja nie toczy się już czy warto je stosować tylko ile kosztują i jakie trzeba użyć stężenia. Myślę, ze Wszyscy musimy wykazać odrobinę rozsądku pamiętając, że na forum jest mnóstwo amatorów, którzy tylko i wyłącznie z racji swojego innego przygotowania nie są w stanie rozróżnić co jest warte a co nie do zastosowania. Wykażmy się odrobiną rozsądku

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 20:40 
nowicjusz
nowicjusz

Oj, chyba nie chcesz nas otruć ;).
Soda nie wydaje mi się trująca w przepisanych dawkach.
Odnośnie nawożenia: ja na przykład podlewam swoją winorośl rozcieńczonym wyciągiem z ptasiej kupy i na razie nie mam zamiaru stosować nawozów sztucznych. Oczywiście nie wzbraniam się przed nimi. Raz nawet podsypałem florovitu.
A odnośnie stosowania nawozów, o których mówisz, na razie tylko patrzę i czekam, aż inni się wypowiedzą - w szczególności o efektach. Nie znam się i nie będę polemizował, ale też na razie nie mam zamiaru stosować.. Myślę, że podobnie, jak duża część forumowiczów :) Oczywiście nie chcę przez to nikogo obrazić.

Pozdr.
Sławek

PS Jak widzisz w innym wątku niektórzy polemizują :).

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 21:02 
Ekspert
Ekspert

Doktorku, w pierwszej kolejności zapytałem Ciebie o zdanie w sprawie nawozów U, ale stwierdziłeś że nie masz wyrobionego zdania. Inni podejrzewam też tego nie stosowali, więc na jakiej podstawie mamy dyskutować czy warto je stosować?

Ja uważam że w moim przypadku warto, ale nikogo nie namawiam żeby porzucił konwencjonalne środki na rzecz tych nawozów.

Szukałem jakiejś alternatywy dla Ekolistu i Florowitu i stąd się zrodził ten temat. To tylko nawóz, a przy porównywalnych cenach dodatkowe cechy tych środków są dla nich na plus nawet jak będą spełniały zakładaną rolę choćby w najmniejszym stopniu.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 21:06 
Ekspert
Ekspert

A czego tu się czepiać po tak krótkich doświadczeniach z tą sodą? :lol:. Odmiana Guzal Kara została przez tę waśnie sodę uratowana, nawrót choroby nie nastąpił mimo niesprzyjających ostatnio warunków pogodowych. Na razie jest dobrze, choć z przykrością stwierdzam, że na innych roślinach preparat nie działa ( leszczyna i tamaryszek )

Wojtek

PS. Cały czas czekam na odp. o wpływie temperatury na skuteczność działania preparatu

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 00:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"]A czego tu się czepiać po tak krótkich doświadczeniach z tą sodą? :lol:. Odmiana Guzal Kara została przez tę waśnie sodę uratowana, nawrót choroby nie nastąpił mimo niesprzyjających ostatnio warunków pogodowych.

Wojtek , chwilowo czepiać się nie można , bo opryski są nadzwyczaj skuteczne. Zarówno KHCO3 jak i NaHCO3 dają oczekiwany efekt ( stosowałem i jeden i drugi). Jednak , jak wczesniej już wspominałem, mam pewne wątpliwości co do długotrwałego stosowania sody oczyszczonej. Sód może zadziałać antagonistycznie do innych , potrzebnych pierwiastków z tej samej grupy - potasu , magnezu i wapnia.
Może , nie musi , jednak potencjalne negatywne skutki mogą być widoczne po dłuższym czasie i obudzimy się z ręką w nocniku. W związku z powyższym radziłbym jednak zaopatrzyć się w KHCO3 i jego właśnie używać na dłuższą metę. Dodatkowo dla świętego spokoju chociaż raz prysnąć dolistnie siarczanem magnezu.

[quote="wojtekb"] Cały czas czekam na odp. o wpływie temperatury na skuteczność działania preparatu

Myślę ,że środek powinien być skuteczny w szerokim zakresie temperatur , ze względu na mechanizm niszczenia grzyba (prawdopodobnie kontakt z jonami OH- ). Różnice mogą być niewielkie, związane ze stopniem dysocjacji.

P.S. Ciekawe , czy w zwalczaniu szarej pleśni będzie równie skuteczny ? Niby ma być :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 08:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="wojtekb"]A czego tu się czepiać po tak krótkich doświadczeniach z tą sodą? :lol:. Odmiana Guzal Kara została przez tę waśnie sodę uratowana, nawrót choroby nie nastąpił mimo niesprzyjających ostatnio warunków pogodowych.

Wojtek , chwilowo czepiać się nie można , bo opryski są nadzwyczaj skuteczne. Zarówno KHCO3 jak i NaHCO3 dają oczekiwany efekt ( stosowałem i jeden i drugi).

Dlatego piszę, że się nie czepiam :lol: , bo jak sam zauważyłeś, środek działa i to bardzo szybko. Póki co, zastosowałem go tylko na odm. deserowych w uprawie szklarniowej. Chcę go wypróbować jeszcze raz, o ile zajdzie taka potrzeba i na tym, koniec. Nie zamierzam go stosować na przerobowych, bo nie wiem jaki wpływ może mieć soda na przyszłe wino.
A co do skuteczności środka na szarą pleśń...pożyjemy, zobaczymy :wink: .

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 08:59 
Kiper
Kiper

Jest tylko mały problem z tymi zabiegami sodą a dotyczą wodorowęglanów jako takich w glebie, których zbyt wysoki poziom może być szkodliwy dla winorośli

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 09:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"] Nie zamierzam go stosować na przerobowych, bo nie wiem jaki wpływ może mieć soda na przyszłe wino.

Moim zdaniem niezauważalny. Ale zawsze możesz użyć KHCO3 i co najwyżej będziesz miał trochę więcej kamienia winnego ;-)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 09:49 
Kiper
Kiper

[quote="alkor"]Doktorku, w pierwszej kolejności zapytałem Ciebie o zdanie w sprawie nawozów U, ale stwierdziłeś że nie masz wyrobionego zdania. Inni podejrzewam też tego nie stosowali, więc na jakiej podstawie mamy dyskutować czy warto je stosować?

Ja uważam że w moim przypadku warto, ale nikogo nie namawiam żeby porzucił konwencjonalne środki na rzecz tych nawozów.

Ale ja wcale nie uważam, żebyś kogokolwiek namawiał. Właśnie fajnie że rzuciłeś ten temat bo jest to naprawdę ciekawe i przyszłościowe zagadnienie. Chodziło mi tylko o to, żeby każdy starał się mieć swoje wyrobione zdanie ponieważ internet to potęga ale i niebezpieczeństwo braku weryfikacji pewnych informacji. Stąd moja prośba o wątpliwości i o krytyczne odnoszenie się do pewnych informacji. Ot i wszystko. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 10:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"][quote="wojtekb"] Nie zamierzam go stosować na przerobowych, bo nie wiem jaki wpływ może mieć soda na przyszłe wino.

Moim zdaniem niezauważalny. Ale zawsze możesz użyć KHCO3 i co najwyżej będziesz miał trochę więcej kamienia winnego ;-)

No proszę, ile to można się nauczyć, przez dwa dni :lol: , ogromne dzięki. Czy to znaczy Mietku, że w razie potrzeby mogę użyć KHCO3 nieskończenie wiele razy, jaka jest rozsądna granica w ilości oprysków tym środkiem?

Zastanawiam się nad tym, co napisał doktorek nad szkodliwością wysokiej il. wodorowęglanów w glebie dla winorośli, na czym to polega i jakie są tego zewnętrzne objawy? Kurde, że też człowiek się do tej chemii w szkole nie przyłożył :wink: , choć z tego co pamiętam, to równania redoksowe szły mi całkiem nieźle :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 10:17 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="wojtekb"] ...w razie potrzeby mogę użyć KHCO3 nieskończenie wiele razy, jaka jest rozsądna granica w ilości oprysków tym środkiem?
Nie bardzo - możesz zachwiać równowagę K/Mg. Zresztą oprysk wodorowęglanem ma sens jedynie wtedy, kiedy już masz mączniaka prawdziwego; zapobiegawczo wodorowęglany nie działają.

Cytuj:
Zastanawiam się nad tym, co napisał doktorek nad szkodliwością wysokiej il. wodorowęglanów w glebie...
Wodorowęglany w glebie shydrolizują niemalże natychmiast, to po pierwsze. Po drugie: do oprysku używamy roztworu 0,5%. Niech będzie, że nawet 5l/ar, czyli przy jednokrotnym oprysku (nawet gdyby wszystko spadło na ziemię) dostarczysz 25g wodorowęglanów na 1 ar. Czyli nic ;)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 10:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Zresztą oprysk wodorowęglanem ma sens jedynie wtedy, kiedy już masz mączniaka prawdziwego; zapobiegawczo wodorowęglany nie działają.

Nie działają, bo się w wodzie rozpuszczają i deszcze spłukują.
Wpływ na wino też nie powinien być istotny z tego samego powodu - deszcz zmyje.

Doktorku,
jak przetestujemy, to i krytykować zaczniemy ;)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 11:09 
Kiper
Kiper

Chciałem się doczepić do LD 50 dla sody oczyszczonej ale nic z tego (4220 mg/kg). Mniej toksyczna od soli i dwa razy mniej toksyczna od Amistaru. Nawet po spożyciu ponad 30 łyżek stołowych i tak połowa ludzi o masie 80 kg ma szanse z tego wyjść. Cały czas więc nurtuje mnie temat dlaczego tą substancję tak mało się propaguje. Gdzie jest ten przysłowiowy kruczek? Czy tylko chodzi o kasę?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 11:34 
czeladnik
czeladnik

Cytuj:
Moim zdaniem niezauważalny. Ale zawsze możesz użyć KHCO3 i co najwyżej będziesz miał trochę więcej kamienia winnego

Misza nie koniecznie, potas może mieć niekorzystny wpływ na poziom kwasu w moszczu, a potem w winie. Niekoniecznie na terenach chłodnieszych, ale na bardziej nasłonecznionych stokach, zwłaszcza w powiązaniu z susza. Takzwane odkwaszanie może zachodzić w jagodzie, ale nie wiem o jakich ilościach tego Potasu też rozmawiacie.
Pozdrawiam
Piotr

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 13:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="piostop"] ale nie wiem o jakich ilościach tego Potasu też rozmawiacie.

Raczej niewielkich. 0,5% roztwór KHCO3. Cztery opryski wprowadzą mniej potasu niż stosowany w sierpniu jeden oprysk 2% roztworem K2SO4.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1