Drodzy forumowicze. Hodowców uprawiających winogron na własne potrzeby nie obowiązują rejestry środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w Polsce. Stosowane środki muszą jedynie być dopuszczone do używania na terenie UE, właśnie m. in. dlatego są one sprzedawane w małych opakowaniach. Wobec tego ?na ochotnika? ułożyłem własną listę tych środków z uwzględnieniem substancji czynnych i poddaję ją Waszej ocenie. Jest to wersja robocza. Wszystkie dane o środkach zebrałem z ulotek, danych producentów i wiedzy rozproszonej w internecie i dostępnej literaturze. Jestem winogroniarzem-amatorem a nie specjalistą od środków ochrony roślin. W materiałach tych mogą być błędy i strona ta nie może być materiałem źródłowym. Chciałem przybliżyć świat środków ochrony roślin ze wskazaniem, że to nie środek działa jako taki a substancje czynne w nim zawarte. Znając działanie tych substancji można dobrać odpowiedni środek. Niestety trudno porównać różne preparaty ponieważ brakuje następujących danych: -stopniowania skuteczności (w ulotkach wszystkie są naj...). -czasu wchłaniania się, -okresu po infekcji w którym jeszcze są skuteczne (jak daleko działają wstecz). Brakuje też dostępnej wiedzy na temat mieszania poszczególnych środków czy możliwości mieszania z nawozami. Brak jest też czasu przydatności do użytku gotowej cieczy roboczej. Znalazłem też różne określenia na śr. układowe, wgłębne i systemiczne.
Środki układowe (?) Acrobat MZ 69 WP * Dimetomorf 9% (wgłębny), mankozeb 60% kontaktowy. Curzate M 72,5 WG cymoksanil wgł mankozeb Curzate C Ekstra 31WG Cymoksanil 60g. Tlenochlorek miedzi 250g Curzate Top 72,5WG* Cymoksanil 4,5% Mankozeb 68% Curzate Cu 49,5WP* Cymoksanil 4,5& Tlenochlorek miedzi 45% Infinito dz. układowo-wgłębne B skut ogr zarodnikowanie oraz kiełkowanie zarodn. działa niezal od temp, fluopikolid propamokarb Melody Med Iprowalikarb 9% Mankozeb 60% Ridomil Gold MZ Metalaksyl 3,8% Mankozeb 64% + Mefenoxam wchłania się w c 30 min, b szybko się rozprowadza i długo działa 10-14dni Armetil M 72 WP* Metalaksyl 8% Mankozeb 64% Tanos Cymoksanil 25% Famoksat 25% 14 dni (chyba jednak oba kontaktowe), Forum STAR dimetomorf 11,3% folpet 60%stęż 0,175-0,2% (N) odpow. Naszego Acrobat (ale z mankozebem) Cabrio ? ? Curzate Cu 49,5 WP) 4,5% cymoksanil 45% miedzi w postaci tlenochlorku miedzi. Melody Combi (niem) Iprowalikarb Folpet Mildex 711,9WG Fenamidon 4,4% fosetyl glinowy 66,7% Dobrze się przemoeszcza w rośl.14 dni B skut ogr zarodnikowanie oraz kiełkowanie zarodn
Strobiluryny . Amistar* azoksystrobina Wgłębnie i kont 14 dni Discus (Ardent 500 SC) Krezoksym metylowy Zato (w Niemczech Flint) Trifloksystrobina Cabrio TOP 5% pyraclostrobina +55% metiram karencja 35 dni Cabrio Duo112EC. Piraklostrobina +dimetomorf Uniwersalis (Quadris Maks) azoksystrobina 9,35% +Folpet 50% (M rz +Botryt)
Pozostałe (kontaktowe) Altima (b. dobry zapobiegawczo) 500 g/litr fluazynamu (związek z grupy pochodnych aniliny kontaktowy, b skut niszczy zarodniki m rzek) Folpan, folpet Kaptan Zawiesinowy, Miedzian Antrakol*, Propineb 70% Polyram 70 WG Metriam nie tox dla pszczół, (ta sama grupa co mankozeb) Ranmann ( w Niemcz Mildicud) cyjazofamid (40%) nie uodparnia patogena - można wykonać do 8 oprysków w ciągu sezonu. W Niemczech szeroko stos. Bravo działa podobnie do Dithane? Dithane,
Franciszek.
.
|