Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 00:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2021, 14:35 
czeladnik
czeladnik

Cześć,

jak już wcześniej zapowiedziałem, pracuję nad zestawieniem środków do ochrony roślin pod kątem: zwalczanych chorób, zawartych substancji czynnych i ich klasyfikacji, karencji, stężenia w oprysku, mechanizmu działania.

Na pierwszy rzut oka może to wyglądać przerażająco i chaotycznie, ale docelowo chcę "worda przenieść do excela" z możliwością sortowania wg wymaganego kryterium. Powinno to stać się wtedy szybkie, wygodne i praktyczne.

W tym momencie prośba o:
-zgłaszanie błędów
-podawanie zalecanych stężeń/karencji do środków bez tych informacji
-sugerowanie dostępnych środków stosowanych przez Was na dane choroby, jako subsytut innych itd.

Podgląd tutaj, będę to nadal rozbudowywał. Prośba od razu o info, czy wszystko działa.

https://drive.google.com/file/d/1GehsUt ... sp=sharing

UWAGA! Zanim zestawione przeze mnie dane nie zostaną zweryfikowanie, proszę absolutnie się nimi nie sugerować!
UWAGA2! Nie wszystkie środki (większość nie ma) mają certyfikację dla winorośli!
UWAGA3! Korzystanie z zamieszczonych informacji na własną odpowiedzialność! :)

Edit Chyba źle ustawiłem udostępnianie, bo muszę każdorazowo potwierdzać dostęp. Czy teraz się otwiera?

PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2021, 22:47 
nowicjusz
nowicjusz

Do poprawy lub dodania:
Mankozeb:
Ekonom 72,5 wp ( to samo co ridomil gold tylko trochę tańszy)

Strobiluryny:
Zato 50 wg - 0,25g - 0,3g /1l - karencja 35 dni

Miedzian:
Miedzian 50 wp - 5g/1l - karencja 7 dni

Fenyloacetamidy
Kendo 50 ew - 1,5-5 ml w 4-16 l wody - karencja 21 dni

PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2021, 08:33 
czeladnik
czeladnik

haniwald napisał(a):
Do poprawy lub dodania:
Mankozeb:
Ekonom 72,5 wp ( to samo co ridomil gold tylko trochę tańszy)

Strobiluryny:
Zato 50 wg - 0,25g - 0,3g /1l - karencja 35 dni

Miedzian:
Miedzian 50 wp - 5g/1l - karencja 7 dni

Fenyloacetamidy
Kendo 50 ew - 1,5-5 ml w 4-16 l wody - karencja 21 dni

I na takie posty liczę. :)

Co do Ekonoma - ma nieco więcej mankozebu, ale przyjąłem takie samo stężenie i karencję jak dla Ridomilu. Co do substytu - Ekonom zawiera dodatkowo cymoksanil (wgłębny), zaś Ridomil zawiera metalaksyl-M (układowy), więc różnica jest.

Miedzian - stężenie 0,5% i karencja 7 dni są interesujące. Nie słyszałem o stężeniu większym niż 0,25-0,3%. Poproszę innych o komentarz.

Zato - wpisuję Twoją propozycję.

Kendo - przyjmę stężenie 0,05-0,1%.

PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2021, 11:40 
czeladnik
czeladnik

Poniżej link do wersji roboczej zestawienia w excelu:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... ue&sd=true

Prośba do zaawansowanych użytkowników tegoż o wskazówki dot. sortowania/filtrowania i takiego wprowadzenia danych, żeby można było je później wygodnie wykorzystać.

PS Nie można edytować pierwszego posta?
PS2 Uwagi mile widziane.

PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2021, 12:20 
przedszkolak
przedszkolak

Witam. Trochę zacząłeś od tyłu. Wszystkie środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania muszą być zarejestrowane a ten rejestr jest dostępny. Otwórz stronę:

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wyszuk ... stosowanie

potem klik -> "pokaż filtry"
w okienko "uprawa" wpisz -> "winorośl" i enter

na dzień dzisiejszy wyświetla mi się 181 środków zarejestrowanych do stosowania w winorośli. To nie są substancje aktywne tylko nazwy handlowe. Substancji aktywnych tak naprawdę jest już mało. Aby uściślić do konkretnej grupy np:

okienko "rodzaj środka" wpisz -> "fungicyd" itd....

Mam nadzieję, że Ci troszkę to pomoże.

PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2021, 13:04 
czeladnik
czeladnik

Niestety nie wszystkie (wręcz wiele) środków nie ma rejestracji dla winorośli w Polsce. Nie wiem, czy ten rejestr zawiera środki dopuszczone dla winorośli w EU. Oczywiście nie zachęcam do stosowania środków bez rejestracji.

Największym kłopotem, przynajmniej dla mnie, jest brak wskazania na co te środki działają z poziomu wyszukiwania. Jak już wiemy, co potrzebujemy, to można to znaleźć w karcie produktu u każdego sprzedawcy. Ja skupiam się też tylko na fungicydach. Środków na chwasty nie polecam, zaś z insektami nie miałem problemu - miseczniki na starej, przydomowej aurorze w jeden sezon wyjaśnił Treol/Promanal.

Niemniej jest to bardzo przydatny zbiór, chociażby do sprawdzenia terminu dopuszczenia środka do sprzedaży/użytkowania - np. w kontekście mankozebu. Przyda mi się też do uzupełnienia listy substancji o przykłady środków do kupienia. Dziękuję. :)

Edit
Przepraszam, da się bezpośrednio posortować wg "agrofaga", czyli ma szersze zastosowanie.

PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2021, 13:17 
przedszkolak
przedszkolak

Bardzo pomocne są również materiały z InHort-u. Ja tam czasem zaglądam do opisów np. odmian porzeczek (akurat mam tę uprawę) oraz programów IP.
Aktualny jest pod tym linkiem:

http://www.inhort.pl/files/sor/wykaz_sr ... iczych.pdf

Trzeba sobie środki wyszukać w tabeli. Praktycznie jest to to samo co wykaz ze strony ministerstwa ale już bardziej "sklepany" :wink: .

Cały zbiór dotyczący IP jest tutaj:

http://www.inhort.pl/serwis-ochrony-ros ... az-srodkow

Pozdrawiam.

PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2021, 13:27 
czeladnik
czeladnik

Dzięki, mają chyba nawet opracowanie dla winorośli. Poza tym przeglądałem ochronę winorośli za Odrą i za Tatrami. Z polskich patrzyłem też na środki do ochrony cebuli i ziemniaka, bo są lepiej opracowane niż sama winorośl - przynajmniej póki co. W końcu jako kraj mocni jesteśmy w jabłkach, chmielu czy aronii, a nie winogronach.

PostNapisane: sobota, 14 sierpnia 2021, 08:31 
Kiper
Kiper

Cześć. Jaką karencję dla winorośli przerobowych stosujecie dla Curzate CU 49,5 wp bo nie umiem tego znaleźć?

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 14 sierpnia 2021, 10:46 
Ekspert
Ekspert

Może szukaj karencji po środkach, z których się składa Curzate

PaulCraft- takie coś znalazłam choroby-i-szkodniki/rodki-ochrony-winoro-li-t10693.html

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2021, 10:59 
czeladnik
czeladnik

jokaer napisał(a):
Może szukaj karencji po środkach, z których się składa Curzate

PaulCraft- takie coś znalazłam choroby-i-szkodniki/rodki-ochrony-winoro-li-t10693.html

Hej, tamten post mnie zainspirował. A bardziej to, że wątek został porzucony. :) Nadal uzupełniam zestawienie, na początek chcę wpisać wszystkie substancje/środki i stopniowo szczegóły. Proszę zaglądać do excela co jakiś czas.

arki4 napisał(a):
Cześć. Jaką karencję dla winorośli przerobowych stosujecie dla Curzate CU 49,5 wp bo nie umiem tego znaleźć?

Miedź - tlenochlorek dla winorośli ma 30-35 dni.
Cymoksanil na ziemniaka czy pomidora podają 7 dni, więc ten miesiąc przynajmniej musisz przyjąć.

W ogóle to karencje dla warzywa dla różnych środków są dla mnie niezrozumiałe. Na przykład środek z mankozebem dla cebuli - 14 dni, siarkol dla winorośli 5, a dla buraka już 14. Ja śladem ZbyszkaT zakładałbym minimum 30 dni na cokolwiek, co się nie rozkłada i nie zmywa i jednocześnie nie jest nietoksyczne dla organizmów.

PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2023, 14:30 
czeladnik
czeladnik

pjetrof napisał(a):
PaulCraft napisał(a):
Prośba do zaawansowanych użytkowników tegoż o wskazówki dot. sortowania/filtrowania i takiego wprowadzenia danych, żeby można było je później wygodnie wykorzystać.

Dwie drobne uwagi. Filtrowanie dodaj w linii nagłówków (zaznaczyć całą linię-->dane --> filtr)
Żeby filtrowanie działało musisz mieć tabelę czyli nie możesz mieć pustych linii. Usuń je. Najlepiej zazanczyć cały rekord i prawoklik --> usuń--> przesuń do góry. Potem stajesz nakolejnej pustej i wciskasz F4 (powtórzenie ostatniej komendy). Możesz też spróbować zaznaczyć wszystko i wtedy dać filtrowanie i wybrać puste, potem Aznaczyć i usunąć.
Samo Filtrowanie powinno wystarczyć w wyborze bo po kolumnach jest "i" czyli zawężasz obszar wyszukiwania a e ramch kolumny "lub" czyli poszerzanie wyszukiwania.
Nie wiem czy pomogłem. W razie czego na priv się zgadajmy to pomogę od strony technicznej bo niestety merytorycznie to liczę na Twoje zestawienie ;)

Hej, dzięki za podpowiedzi. Na razie puste wiersze są dla rozgraniczenia grup substancji (ciągle uzupełniam tabelę i tak mi łatwiej dopisywać, szczególnie do poprzednich).
Jak będę miał chwilę, to zrobię kopię pliku i tam poeksperymentuję na tym, co już jest. W razie problemów nie omieszkam podpytać.

-- czwartek, 26 sierpnia 2021, 14:13 --

Test filtrowania. Zestawienie posortowane alfabetycznie wg substancji czynnej:

Na komputerze (lokalnie) działa.
Zdalnie (excel online) działa tylko jak się zaloguję.
Anonimowo filtrowanie nie jest widoczne.

Macie jakiś pomysł?

-- poniedziałek, 3 kwietnia 2023, 15:30 --

Ostatnia wersja:

PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2023, 20:42 
przedszkolak
przedszkolak

Zgłaszam też uwagę odnośnie preparatu który nazywa się Carial Star, zawiera on również difenokonazol (związek z grupy triazoli), który działa na MP

PostNapisane: poniedziałek, 3 kwietnia 2023, 20:58 
czeladnik
czeladnik

Wpisałem go wcześniej tylko z uwagi na mandipropamid, dodałem teraz też difenokonazol. Nie znam zalecanych stężeń.

PostNapisane: wtorek, 4 kwietnia 2023, 05:43 
przedszkolak
przedszkolak

Ja niestety również tego nie wiem, w necie też nie znalazłem dawkowania dla winorośli

Strefa czasowa: UTC + 1