Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 20:30 
czeladnik
czeladnik

Touche!
Masz racje, łóz u mnie nie uświadczysz.

PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 20:49 
Ekspert
Ekspert

Łozy [ przyszłoroczne ] szpetnie wyglądają i im to już nic nie pomoże . Temp, jest niska i m. rz. sie nie namnaża , można go ''olać '' . Profilaktycznie [ mimo wszystko na m.rz.i całą reszte ] to Topsin [ na część zdrewniałą i drewniejącą ] , a i tak na wiosnę do usunięcia[ część niezdrewniałą i część zdrewniała ale powyżej minmum , czyli 1-3 oczek ] . Zbyszek ps czyli zupełnie nic nowego

PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 06:39 
Kiper
Kiper

Czy Topsin działa na m. rzekomego?
O zastosowaniu na m. prawdziwego wiem .

PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 07:12 
Kiper
Kiper

@madmarx pomyśl - użyłeś już dwóch środków, masz zamiar użyć jeszcze jednego, które w najlepszym wypadku zadziałają bardzo słabo i to na dogorywającego z zimna mączniaka, którego prawie nie ma (!). Nie szkoda ci zdrowia swojego (i ewentualnie rodziny)? Moja rada - nie przesadzaj, to tylko jeden krzak. Taraz najważniejsze żebyś zaraz po opadnięciu liści wygabił je dokładnie (chociaż tu możesz też wyzbierać ręcznie :-)) i spalił. I tyle !

PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 19:52 
czeladnik
czeladnik

Krzaków mam kilkanaście, na zdjęciu był ten najbardziej porażony. Gołubok w ogóle nie został zaatakowany, kodriance tez się udało.
Regent w miarę, w miarę. A pryskać muszę, bo w tym roku na wiosnę to i trawa dostała pleśni śniegowej czy jak się to nazywa...
Tak miedzianu dam jeszcze. Opadłe liście i te bardziej podejrzane usuwam.

PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 13:31 
Kiper
Kiper

Kyniek napisał(a):
Taraz najważniejsze żebyś zaraz po opadnięciu liści wygabił je dokładnie (chociaż tu możesz też wyzbierać ręcznie :-)) i spalił. I tyle !

Jak mniemam, grabienie i palenie liści ma na celu niedopuszczenie do zarażania roślin zarodnikami chorób, znajdujących sie na opadłych liściach. Otóż w sadach stosuje się w tym celu oprysk drzew i terenu wokół nich 5% roztworem mocznika. Mocznik jako nawóz azotowy przyśpiesza rozkład liści, które do wiosny już się całkowicie rozłożą i zarodniki nie mają na czym żyć. Ta metoda np w przypadku parcha i innych chorób grzybowych jest bardzo skuteczna. I łatwiej opryskać niż wygrabić WSZYSTKIE liście. Oczywiście kilka krzaków to nie problem, ale kilka arów tak. Czy stosujecie tą metodę? Ja w tym roku tak zrobię i w przyszłym roku postaram się opisać wyniki.
Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 14:16 
Ekspert
Ekspert

donald1209 napisał(a):
Kyniek napisał(a):
Taraz najważniejsze żebyś zaraz po opadnięciu liści wygabił je dokładnie (chociaż tu możesz też wyzbierać ręcznie :-)) i spalił. I tyle !

Jak mniemam, grabienie i palenie liści ma na celu niedopuszczenie do zarażania roślin zarodnikami chorób, znajdujących sie na opadłych liściach. Otóż w sadach stosuje się w tym celu oprysk drzew i terenu wokół nich 5% roztworem mocznika. Mocznik jako nawóz azotowy przyśpiesza rozkład liści, które do wiosny już się całkowicie rozłożą i zarodniki nie mają na czym żyć. Ta metoda np w przypadku parcha i innych chorób grzybowych jest bardzo skuteczna. I łatwiej opryskać niż wygrabić WSZYSTKIE liście. Oczywiście kilka krzaków to nie problem, ale kilka arów tak. Czy stosujecie tą metodę? Ja w tym roku tak zrobię i w przyszłym roku postaram się opisać wyniki.
Krzysztof

O tym było już w wątku - "Opryski-marzec"

PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 18:44 
Kiper
Kiper

Upst... Przepraszam. A szukałem, czy już było.

PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2012, 21:22 
Ekspert
Ekspert

Liście już wszędzie uschły. Prognozy pogody są pomyślne [+ 6,7*C] i sucho.
Mam pytanie, czy teraz można pryskać winorośle przeciw chorobą i czym najlepiej?

PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2012, 22:48 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
jawormcz11 napisał(a):
Mam pytanie, czy teraz można pryskać winorośle przeciw chorobą i czym najlepiej?

O tej porze roku jedynym skutecznym opryskiem będzie oprysk anihilujący - np. napalmem. Daj sobie spokój - CO chcesz pryskać, skoro "liście już uschły"?!
Nie jestem przeciwnikiem ochrony chemicznej - wręcz przeciwnie. Ale żaden oprysk o tej porze sensu najmniejszego nie ma.

PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2012, 23:29 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
jawormcz11 napisał(a):

O tej porze roku jedynym skutecznym opryskiem będzie oprysk anihilujący - np. napalmem. Daj sobie spokój - CO chcesz pryskać, skoro "liście już uschły"?!
Nie jestem przeciwnikiem ochrony chemicznej - wręcz przeciwnie. Ale żaden oprysk o tej porze sensu najmniejszego nie ma.

Widzę u siebie na łozach (na niektórych krzewach) efekty mączniaka prawdziwego (ciemne plamy). Czy oprysk o tej porze (siarkol 3% ?) nie zniszczyłby lub ograniczył grzyba?
Jeśli będę pobierał zimą lub wczesną wiosną sztobry to nie byłyby zdrowsze?
Widziałem w którymś wątku, że to sztobrom specjalnie nie szkodzi (i tak sie je moczy przed ukorzenianiem w topsinie) ale mimo wszystko pytam z ciekawości.

PostNapisane: środa, 14 listopada 2012, 07:18 
Ekspert
Ekspert

poczytaj biologie mączniaków np. na klinice roślin to dowiesz się czy te pytania mają sens. Jeżeli nic nie wiesz o chorobach to nigdy skutecznie nie powalczysz z nimi.

PostNapisane: środa, 14 listopada 2012, 07:57 
mistrz
mistrz

Jest pewien zabieg, który mozna teraz zastosować. Nawet po dokładnym zgrabieniu liści, na ziemi mogą zostać resztki roślin z przetrwalnikami grzybów. Opryskanie gleby wokół krzewów 5-6% roztworem mocznika przyczyni się do ograniczenia liczby patogenów w następnym sezonie. Stosuję ten zabieg w tunelu, gdzie miałem posadzone pomidory i w przydomowej uprawie winorośli, ponoć sadownicy robią tak w celu zwalczania parcha jabłoni, z tym, że oni opryskują liście na drzewach pod koniec wegetacji.

PostNapisane: środa, 14 listopada 2012, 18:57 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał; "O tej porze roku jedynym skutecznym opryskiem będzie oprysk anihilujący - np. napalmem. Daj sobie spokój - CO chcesz pryskać, skoro "liście już uschły"?!
Nie jestem przeciwnikiem ochrony chemicznej - wręcz przeciwnie. Ale żaden oprysk o tej porze sensu najmniejszego nie ma."
Maciej przekonałeś mnie 50/50. Oprócz winorośli, uprawiam również sad,a tu polecają opryski jesienne.

PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2012, 08:46 
Ekspert
Ekspert

Mirku - ale na co polecają opryski jesienne w sadzie? Mocznikiem liście? No można - można też je spalić po zgrabieniu. To ograniczy mączniaka rzekomego i szarą pleśń w przyszłym roku (spalenie - bo oprysk mocznikiem to ja bym już taki pewny nie był - owszem jak zrobi się pryzmę kompostową , w której liście zagrzeją się do 50 st.C - wtedy na pewno). Inny oprysk jesienny jaki mi przychodzi do głowy to miedzianem na brzoskwinie - tylko, że winorośl na kędzierzawość liści nie choruje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1