Bez przydomowego laboratorium możemy sobie gdybać co to jest za choroba (szkoda, że nikt nie pokusił się o wyprodukowanie prostych testów do przeprowadzania w domu). Jedno jest pewne może to być antraknoza albo nerkoza kory (czarna plamistość). Szkoda, iże zwykli winogrodnicy mają tak ograniczone możliwości stu %-owej identyfikacji przyczyn niektórych chorób.
-- środa, 17 sierpnia 2022, 07:41 --
Warunki rozwoju choroby
Antraknoza winorośli rozwija się głównie w rejonach gdzie występuje dużo opadów i
jest wysoka wilgotność powietrza.
● Grzyb może zimować na pędach, na których w miejscu plam tworzą się zarodniki
konidialne.
● Infekcje pierwotne rozpoczynają się w okresie pękania pąków.
● Wymagany czas zwilżenia do zainfekowania liści wiosną mieści się w zakresie 7-10
godz. w temperaturze 12°C, a latem – 3-4 godz. w temperaturze 21°C.
● Na nowopowstałych plamach konidia pojawiają po upływie 14 dni w temperaturze
12°C, a w temperaturze 21°C – 5 dni i mogą przemieszczać się podczas
deszczowej i wietrznej pogody do 7 m.
Terminy lustracji i zabiegów ochronnych
● Do nowych nasadzeń należy przeznaczać wyłącznie zdrowe sadzonki.
● Należy prowadzić prawidłowe cięcie krzewów.
● Ograniczyć nawożenie azotowe.
●
Brak zarejestrowanych preparatów do zwalczania choroby. Niektóre fungicydy
stosowane przeciwko mączniakowi rzekomemu
ograniczają także antraknozę
winorośli.
Za: Poradnik sygnalizatora ochrony winorośli [2018].pdf
http://www.inhort.pl/files/sor/poradnik ... orosli.pdf