Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 18:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2020, 05:06 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
suszi napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Po niedzieli, gdy temperatury ustalą się na poziomie min.+15 st.C, wykonam pierwszy oprysk olejowo-siarkowy na mączniaka prawdziwego zimującego na pędach (nie pomoże na zarodniki zimujące w pąkach), wg zaleceń dr. Mazurka.
Bo, jeszcze Mazurek przeczyta i Cię kijem obije!

Ponieważ? Rozwiń myśl. Jestem ciekaw.

PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2020, 09:17 
Ekspert
Ekspert

krzysztof1970 napisał(a):
Olej rydzowy, wg specyfikacji i doniesień, nie działa fitotoksycznie i może być stosowany przez cały sezon.
W tym roku mam zamiar to sprawdzić.

Nie doprecyzowałem, ale pisząc o fitotoksyczności miałem na myśli oleje parafinowe.

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2020, 07:40 
Ekspert
Ekspert

Ja na razie zdania nie zmieniłem, podobna dyskusja już się toczyła choroby-i-szkodniki/oleje-parafinowe-w-ochronie-winorosli-t6068-165.html#p161311

PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2020, 19:30 
Kiper
Kiper

Ok, rozpisałem sobie jakiś tam program na podstawie internetów i etykiet ŚOR. Wszelkie uwagi mile widziane. Szczególne podziękowania należą się dla Pana Dziadka2 za strategiczne wklejanie w wątkach linków do archiwalnych, bardzo merytorycznych dyskusji.

Fazy BBCH dotyczą winorośli. Czasem pojawia się dopisek w nawiasie jeżeli tym samym chcę opryskać inne rośliny w moim ogrodzie.

Na początek procedura przygotowywania samego oprysku. Włosy mi się jeżyły jak czytałem dokładnie etykiety. Z ŚOR trzeba ostrożnie:

- przygotować wiadro wody odfiltrowanej
- ubrać rękawiczki, okulary, maska, robocze spodnie, bluza, buty
- odmierzyć wodę filtrowaną do opryskiwacza (minus x razy 100ml)
- przygotować tryskawkę z wodą filtrowaną + 0,5 l letniej wody
- mieszać osobno w dozowniku środki w 100 ml letniej wody i po kolei wlewać do opryskiwacza.
- po odmierzeniu 3x wymyć z tryskawki dozownik, naważkę, strzykawkę i wlać popłuczyny do opryskiwacza
- przeprowadzić oprysk
- przemyć wewnątrz 2 razy wodą z węża opryskiwacz i wypryskać na opryskane rośliny
- przemyć wewnątrz 1-2 razy wodą filtrowaną opryskiwacz i wypryskać na opryskane rośliny
- wymyć opryskiwacz z zewnątrz wężem
- ciuchy do pralki i myk pod prysznic...

PROGRAM 2020:

Luty: Oprysk gleby mocznikiem 5% (przespane)

BBCH 05, przed pękaniem pąków:
- Siarkol 0,3% (+ truskawki)
- Miedzian 0,3% 3g/l + protektor 0,3ml/l (+ truskawki, wiśnia, czereśnia, winobluszcze, derenie, pigwowce)

BBCH 07-08, pękanie pąków:
- Topsin 0,2% 2ml/l (+ winobluszcze; dolać alkalin 2ml/l i truskawki, wiśnia, czereśnia, derenie, pigwowce)
- Siltac 0,2% 2ml/l

BBCH 14, faza 3-4 liści
- Siarkol 0,3%
- Asahi SL 0,6ml/l + Florovit (lub wcześniej, w zależności od przymrozków, ale jak pękną pąki)

BBCH 16–18, rozwinięty 6.–8. liść
- Alkalin Kb+Si 3ml/l

BBCH 53-55, przed kwitnieniem (maj):
- Ridomil Gold 0,2% 2g/l + Siarkol 0,3% 3g/l
- Alkalin Kb+Si 3ml/l

BBCH 57, tuż przed kwitnieniem:
- Switch 0,2% 2g/l

BBCH 67–69 koniec kwitnienia
- Alkalin Kb+Si 3ml/l

BBCH 69-71, po kwitnieniu:
- Zato 0,25g/l + protektor

Faza groszku:
- Siarkol 0,3% 3g/l
- Miedzian 3g/l
- Alkalin Kb+Si 3ml/l

Interwencyjnie przy pierwszych plamkach:
- Zato + Siarkol + protektor

Parę dni po pierwszym przymrozku:
- oprysk liści i gleby mocznikiem 5% 50g/l

Późna jesień:
- oprysk gleby Rosahumus 2% 20g/l/m2

Ostatnio edytowano wtorek, 7 kwietnia 2020, 21:43 przez tupisac, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2020, 20:17 
Ekspert
Ekspert

To nie na moje nerwy... Jakaś paranoja. Mam nadzieję, że nie znajdziesz naśladowców...

PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2020, 20:42 
Kiper
Kiper

przemar napisał(a):
Rany boskie na twojej stronie stoi, że doradzasz ludziom hodować winorośl zarobkowo, wszak wystawiasz na to faktury.

Hej, ale ja nie mam nic wspólnego z żadną winnicą, jestem hobbystą amatorem. Mam raptem kilka krzaków w ogrodzie a zarobkowo działam w zupełnie innej branży.
Ja tylko wkleiłem linka do czegoś co znalazłem w necie.

sajko71 napisał(a):
To nie na moje nerwy... Jakaś paranoja. Mam nadzieję, że nie znajdziesz naśladowców...

Sajko, jest to program odkażający. Dwa poprzednie sezony mało co liści dotrwało do jesieni. Prócz zżartej przez obydwa mączniaki winorośli, grzyby i choroby nie oszczędzały ani drzew owocowych ani nic. Jedynie iglaki sobie jakoś radzą. Dlatego w tym roku atomowo, a w przyszłym się zobaczy.

PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2020, 21:21 
Ekspert
Ekspert

tupisac napisał(a):
Sajko, jest to program odkażający. Dwa poprzednie sezony mało co liści dotrwało do jesieni...Dlatego w tym roku atomowo, a w przyszłym się zobaczy.
Działasz na oślep... Właściwie prawie z każdym punktem można by polemizować: dobór środków, kolejność, zasadność mieszania, wielokrotność tych samych środków, niektóre stężenia, nieuwzględnienie karencji itd. Za dużo pisania...
Wg mnie wersja atomowa to do normalnej (skromnej) profilaktyki dodanie np. 2 oprysków lub wymiana dwóch ekologicznych na bardziej "chemiczne" i konieczne wstrzelenie się w odpowiednim czasie. Mam takiego co mu "zżerało" winniczkę, bo niczym nie zabezpieczał (zero oprysków, ewentualnie nawóz dolistny) i dwa opryski okazały się wystarczające... A tu tyle (i to z błędami), że z opryskiwaczem musiałbyś spać, żeby zmieścić się w sezonie.

PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2020, 21:40 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
[Właściwie prawie z każdym punktem można by polemizować: dobór środków, kolejność, zasadność mieszania, wielokrotność tych samych środków, niektóre stężenia, nieuwzględnienie karencji itd. Za dużo pisania....

Hm... Przeczytałem wnikliwie oficjalne karty produktów żeby nie było wtopy ze stężeniami. Sprawdziłem ilość aplikacji na sezon, zalecane terminy stosowania, jak i karencje. Aczkolwiek przy karencjach zakładałem, że dotyczą powtórnej aplikacji danego produktu. Jeżeli widzisz rażące przekroczenia czy błędy to daj znać.

Jedyne poważniejsze mieszanki w jednym oprysku to Siarkol z Ridomilem i Siarkol z Zato (+ ew. nawozy i adiuwant, ale to się zobaczy).

Pomiędzy opryskami zakładam 1-2 dni przerwy. Prawdopodobnie do końca maja posiedzę w domu, a i pewnie wakacje odpadną, więc czas jest...

PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2020, 22:07 
Ekspert
Ekspert

przemar napisał(a):
tupisac napisał(a):
przemar napisał(a):
Rany boskie na twojej stronie stoi, że doradzasz ludziom hodować winorośl zarobkowo, wszak wystawiasz na to faktury.

Hej, ale ja nie mam nic wspólnego z żadną winnicą, jestem hobbystą amatorem. Mam raptem kilka krzaków w ogrodzie a zarobkowo działam w zupełnie innej branży.
Ja tylko wkleiłem linka do czegoś co znalazłem w necie.

No to dobrze :), opacznie to zrozumiałem.

WEDŁUG MNIE to będzie dobrze jak przeprosisz. Nie przechodzi ... ? :mrgreen:

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2020, 09:00 
Ekspert
Ekspert

tupisac napisał(a):
...Pomiędzy opryskami zakładam 1-2 dni przerwy...
To najbardziej o Tobie świadczy. A może pryskaj tak codziennie? :crazy: To ogródek winoroślowy czy poletko doświadczalne koncernu chemicznego? :lol:
tupisac napisał(a):
PROGRAM 2020:
Luty: Oprysk gleby mocznikiem 5% (przespane)

BBCH 05, przed pękaniem pąków:
- Siarkol 0,3% (+ truskawki)
- Miedzian 0,3% 3g/l + protektor 0,3ml/l (+ truskawki, wiśnia, czereśnia, winobluszcze, derenie, pigwowce)

BBCH 07-08, pękanie pąków:
- Topsin 0,2% 2ml/l (+ winobluszcze; dolać alkalin 2ml/l i truskawki, wiśnia, czereśnia, derenie, pigwowce)
- Siltac 0,2% 2ml/l

BBCH 14, faza 3-4 liści
- Siarkol 0,3%
- Asahi SL 0,6ml/l + Florovit (lub wcześniej, w zależności od przymrozków, ale jak pękną pąki)

BBCH 16–18, rozwinięty 6.–8. liść
- Alkalin Kb+Si 3ml/l

BBCH 53-55, przed kwitnieniem (maj):
- Ridomil Gold 0,2% 2g/l + Siarkol 0,3% 3g/l
- Alkalin Kb+Si 3ml/l

BBCH 57, tuż przed kwitnieniem:
- Switch 0,2% 2g/l

BBCH 67–69 koniec kwitnienia
- Alkalin Kb+Si 3ml/l

BBCH 69-71, po kwitnieniu:
- Zato 0,25g/l + protektor

Faza groszku:
- Siarkol 0,3% 3g/l
- Miedzian 3g/l
- Alkalin Kb+Si 3ml/l

Interwencyjnie przy pierwszych plamkach:
- Zato + Siarkol + protektor

Późna jesień:
- oprysk gleby Rosahumus 2% 20g/l/m2

Kilka pytań do refleksji:
Czy oprysk Siarkolu myjący na pękające pąki to na pewno 0,3% ?
Czy do Topsinu zaleca się dolać Alkalinu?
Czy do Siarkolu nie warto dodać adiuwanta?
Czy nie warto połączyć Siarkolu z Florovitem i wykorzystać ten drugi jako adiuwanta zamiast pryskać osobno?
Czy nie warto połączyć Siarkolu z Miedzianem zamiast łazić 2 razy?
Czy kolejność oprysków Siarkol, Miedzian a dopiero na końcu Alkalin będzie skuteczna skoro Alkalin "zmywa" a te drugie zabezpieczają?
Czy stężenie Alkalinu Kb+Si 3ml/l jest dobrze wyliczone i będzie skuteczne skoro traktujesz to jako oprysk przeciw chorobom a nie jako nawożenie?
Czy gdy zalecają 3 opryski Alkalinem + dwa opcjonalne to znaczy, że jest zasadne pryskanie u Ciebie wszystkie 5 razy? (ja jako gorący zwolennik Alkalinu pryskam nim max 2 razy)
Czy do ZATO zaleca się dodawać adiuwanta i czy zaleca się go z czymkolwiek mieszać?,
Czy uważasz, że interwencyjna mieszanka przy pierwszych plamkach: Zato + Siarkol + protektor będzie skuteczna i jest zasadność takiej mieszanki?
Czy gdy wystąpią plamki (pod koniec sezonu) to wystarczy czasu na karencję ZATO? Albo Siarkolu (jeśli robisz wino)?
Jaka jest karencja ZATO na winorośl (podobno czytałeś etykiety)? A w Polsce?
Cytuj:
Jak liście opadły to nie lepiej je po prostu wygrabić?
(od razu dodam, że nie oczekuję tu odpowiedzi, bo je znam i wyłączam się z dalszej dyskusji, bo już sporo czasu poświęciłem).
I najważniejsze: czy dotychczasowe Twoje działania nie są przyczyną wzrostu chorób na Twojej winnicy i czy w ogóle masz dobrze rozpoznane choroby?

Ostatnio edytowano środa, 8 kwietnia 2020, 09:05 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2020, 09:10 
Kiper
Kiper

Ech Kapitanie, kolega sformował jeden ze swoich postów w innym wątku w taki sposób, że wynikało że to jego strona. Było to zwykłe niedomówienie. Jeśli poczuł się urażony moimi wątpliwościami to oczywiście przepraszam. Ja nie mam problemu z przyznaniem się do błędu, w przeciwieństwie do bronienia swoich bzdur przez innych forumowiczów, między innymi dlatego wygasiłem post.

-- Śr kwi 08, 2020 9:10 am --

Co do powyższego postu Sajko to można podyskutować tylko o grabieniu tych liści. Jeśli by tak przez czysty przypadek :) były zdrowe, to uważam że można je zostawić używając do ich rozkładu mocznika. Szkoda wywozić tyle składników organicznych z winnicy.
Panowie i Panie przybywa na forum chyba osób które ja osobiście określam "chemiczny Ali" na każda plamkę chemia i to na początek sezonu ta najcięższa, niezgodnie zresztą z etykietami środków.
Weźcie po uwagę, że obecnie w Polsce obowiązuje OCHRONA INTEGROWANA, a niedługo obowiązkowa będzie UPRAWA INTEGROWANA.
Może warto się nad tym pochylić ?

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2020, 11:02 
Kiper
Kiper

Przemar, nikogo nie uraziłeś.

Sajko, bardzo fajny zestaw pytań, który celnie trafił w moje dylematy. Odpowiem na nie mimo ich retoryczności bo widzę że za winklem czai się fajna, praktyczna wiedza :)

No to jedziemy :)

Czy oprysk Siarkolu myjący na pękające pąki to na pewno 0,3% ?

Nie. Ten oprysk jest zbędny dla winorośli, ale i tak pryskałem truskawki których mam niewiele (może 4 m2). Siarkol jest eko, nie zaszkodzi, ale może coś tam osłabi co się czai w zakamarkach.

Czy do Topsinu zaleca się dolać Alkalinu?

Zamysł jest taki żeby Topsinem odkazić cały ogród (łącznie z płotem). Wszędzie czytam że wiosna jest kluczowa, więc tutaj idzie pierwsza gruba salwa. Topsin ma bardzo szerokie spektrum i kilka osób łącznie z Kapitanem poleca to dla winorośli. Planuję prysnąć ciut później niż zalecają, ale to po to, by się wstrzelić się w biały pąk u czereśni i wiśni.
Jednocześnie dla wiśni i czereśni biały pąk to dobry czas na alkalin - stąd się tu wziął. Co do zaleceń mieszania to nie zalecają, więc może rozbiję to na dwa opryski.

Czy do Siarkolu nie warto dodać adiuwanta?

Protektor tworzy warstwę jakiegoś polimeru (wosku?) na powierzchni liścia. Z tego co czytam siarka działa swoimi oparami, więc nie chce jej wiązać. Jest to moje zgadywanie.

Czy nie warto połączyć Siarkolu z Florovitem i wykorzystać ten drugi jako adiuwanta zamiast pryskać osobno?

Bardzo sensowna porada.

Czy nie warto połączyć Siarkolu z Miedzianem zamiast łazić 2 razy?

NO WŁAŚNIE! Dokopałem się do opinii że można i że nie można :crazy:. To w końcu jak?

Czy kolejność oprysków Siarkol, Miedzian a dopiero na końcu Alkalin będzie skuteczna skoro Alkalin "zmywa" a te drugie zabezpieczają?

Tutaj mam dylemat i nie dokopałem się do żadnych sensownych informacji. Czy "zmywa"? Sam gdzieś chyba pisałeś, że zasychając tworzy warstewkę ochronną. Mój zamysł był taki, że siarka i miedzian wygryzą, a potem przyklepię to alkalinem który zabezpieczy. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

Czy stężenie Alkalinu Kb+Si 3ml/l jest dobrze wyliczone i będzie skuteczne skoro traktujesz to jako oprysk przeciw chorobom a nie jako nawożenie?

Wg. zaleceń 1-3l/ha. Nie napisali ile wody, więc zakładam że 1000 l. Wiem, polecałeś 5-7 ml/l, ale pryskam po innych roślinach i nie wiem jak zareagują.

Czy gdy zalecają 3 opryski Alkalinem + dwa opcjonalne to znaczy, że jest zasadne pryskanie u Ciebie wszystkie 5 razy? (ja jako gorący zwolennik Alkalinu pryskam nim max 2 razy)

U mnie winorośl w zeszłym roku zawsze dostawała dopału po alkalinie i jej było wyraźnie dobrze. Skoro producent nie ma nic przeciwko to ja poproszę 5 takich dopałów zamiast 2-3.

Czy do ZATO zaleca się dodawać adiuwanta i czy zaleca się go z czymkolwiek mieszać?

Nie wiem, więc chyba zrezygnuję z mieszania.

Czy uważasz, że interwencyjna mieszanka przy pierwszych plamkach: Zato + Siarkol + protektor będzie skuteczna i jest zasadność takiej mieszanki?

Nie wiem. Zato z porad forumowych wziąłem. Rozbiję to na dwa opryski.

Czy gdy wystąpią plamki (pod koniec sezonu) to wystarczy czasu na karencję ZATO? Albo Siarkolu (jeśli robisz wino)?
Jaka jest karencja ZATO na winorośl (podobno czytałeś etykiety)? A w Polsce?

21 dni na Słowacji i wziąłem to z forum, ale planuję się tego trzymać. Wina nie będę robił.

Ostatnio edytowano środa, 8 kwietnia 2020, 11:05 przez tupisac, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2020, 11:04 
Ekspert
Ekspert

http://iprovin.sk/wp/dokumenty/5_OCHRAN ... 032019.pdf

http://iprovin.sk/wp/aktuality/ochranar ... ctvo-2020/

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2020, 13:36 
Ekspert
Ekspert

tupisac napisał(a):
...Tutaj mam dylemat i nie dokopałem się do żadnych sensownych informacji. Czy "zmywa"? Sam gdzieś chyba pisałeś, że zasychając tworzy warstewkę ochronną. Mój zamysł był taki, że siarka i miedzian wygryzą, a potem przyklepię to alkalinem który zabezpieczy. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie...
Ja proponuję odwrotnie. O jakiejś warstwie ochronnej tworzonej przez Alkalin nigdy nie pisałem, ale mam pogląd, że swoją alkalicznością tworzy niekorzystne warunki a nawet działa uszkadzając grzybnie. Wypraktykowałem więc, że najkorzystniej prysnąć najpierw Alkalinem (lub węglanem potasu) a potem Siarkolem, który dokończy dzieła. (Korzystne wydaje mi się też połączenie wodorowęglan/węglanu potasu z siarką w jednym oprysku np. Siarkol z Armicarb SP).

Ostatnio edytowano środa, 8 kwietnia 2020, 22:35 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2020, 14:45 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
- potem już tylko siarka + miedzian (mogą być poprzedzone węglanem)

Siarkol z węglanem potasu też jest mieszalny.....

Obiecałem już tego nie robić, ale znowu powołam się na urywki książki pana dr Mazurka - może coś nam zaświeci do przemyślenia, albo konkretnej dyskusji, myślę, że warto....

Obrazek

Obrazek

W temacie olejów - co myślicie?

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1