Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 15:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 16 kwietnia 2015, 18:22 
Ekspert
Ekspert

maciek19660714 napisał(a):
Olej już był - przed pękaniem łuski.
Może i dam ten olej razem z siarką na kilku krzewach, dla sprawdzenia. Najlepiej jakby Erikos uchylił rąbka tajemnicy ze szkolenia...

Czemu tak napierasz na zmniejszenie stężenia? Przecież to ma być "myjący".

Myjący nie oznacza że w dużym stężeniu tylko że obfity.

PostNapisane: czwartek, 16 kwietnia 2015, 21:10 
mistrz
mistrz

A jest jakiś inny "myjący" oprysk siarką, w sezonie, po pękaniu pąków...

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 06:37 
Ekspert
Ekspert

Maćku, ja już od paru lat nie stosuję tego oprysku (zdania na temat skuteczności były podzielone) ale z tego co pamiętam był to oprysk przed pękaniem pąków
Cytuj:
www.winnica.golesz.pl/choroby-szkodniki-winorosli.html
Preparat ten w stężeniu 2-3% jest bardzo przydatny w okresie przed pękaniem pąków, do tzw. wczesnowiosennych oprysków myjących.

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 07:06 
czeladnik
czeladnik

dziadek2 napisał(a):
Maćku, ja już od paru lat nie stosuję tego oprysku (zdania na temat skuteczności były podzielone) ale z tego co pamiętam był to oprysk przed pękaniem pąków

Czym w takim razie prysnąć, jeśli w poprzednim sezonie była poważna infekcja prawdziwego?
Ktoś tu na forum proponował topsin jako myjący.

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 07:42 
Ekspert
Ekspert

franekk napisał(a):
dziadek2 napisał(a):

Czym w takim razie prysnąć, jeśli w poprzednim sezonie była poważna infekcja prawdziwego?
Ktoś tu na forum proponował topsin jako myjący.

Topsin może i ma szansę zadziałać, a pogawędka z Maćkiem dotyczy raczej używania preparatów olejowych,
z dodatkiem siarkolu w zwalczani roztoczy a głównie "Calepitrimerusa", chociaż w wyższych temperaturach siarkol może mieć jakiś wpływ na mączniaka zimującego w otwierających się już pąkach - ale to już jest temat dla fachowców.

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 10:10 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Postanowiłem, że będę pryskał Topsinem w fazie pękania pąków. Liczę na jego skuteczność na formy MP...

Franekk, nie "proponował" tylko napisał, że będzie pryskał eksperymentalnie...
Moim zdaniem, zgodnie z ulotką Topsin można stosować tylko raz w sezonie więc warto go zostawić na okres kwitnienia. No chyba, że Kapitan miał w zeszłym roku Flag shoots... Ale dużo, bo jak jeden to też nie warto.
Zasada działania Topsinu jako środka wgłębnego spowoduje, że w młodych liściach raczej, za dużo go nie będzie.

dziadek2 napisał(a):
...ale z tego co pamiętam był to oprysk przed pękaniem pąków

No i ja właśnie o tym. Ja go nazywam "myjącym" zgodnie z... tradycją i nie z powodu "obfitości" sensu stricto, a z powodu ilości ml/cm2 łozy, które trzeba wypryskać, z czego większość "leci" na ziemię.

Rozumiem, że już od paru lat go nie stosujesz ale u mnie - jak pisałem - w poprzednim sezonie zadziałał w stopniu zadowalającym, a na Dornfelder w stopniu super zadowalającym. Jeżeli podobnie będzie w tym, to będę tak robił dalej. Eksperymentalnie tym razem z dodatkiem oleju...

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 12:25 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Eksperymentalnie tym razem z dodatkiem oleju...

Maćku, ale wyłącznie na swoją odpowiedzialność, bo nadal piszemy każdy o czymś innym. Ja o oprysku preparatem olejowym z małą domieszką siarkolu a ty o oprysku , w którym stężenie siarkolu będzie nawet przekraczać stężenie preparatu olejowego :)

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 13:47 
Ekspert
Ekspert

Czy mogę się w tą dyskusję włączyć?
Na Microthiolu pisze, żeby go nie łączyć z olejami, ktoś gdzieś pisał, że łączył.
Ciekawi mnie efekt, jak to jest w końcu?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 15:08 
mistrz
mistrz

Spokojnie; nie dopisałem, że "eksperymentalnie z dodatkiem oleju" - na kilku krzewach. Może dwóch...

Widzisz Roman, ja właśnie w 2013, na sadzonkach stosowałem olej przed pękaniem i - jak wspominałem - nic to nie dało, a siarka w 2014 - tak. Więc jakoś nie wierzę w jego skuteczność w tym momencie. Nawet z siarką, a szczególnie przy małym stężeniu.

Jednak spróbować zawsze warto. Napisz więc jakie według Ciebie powinno być stężenie siarki przy łączeniu z olejem. Promanal - jak sądzę, tak jak na opakowaniu 20ml/l.
I przestań być w końcu taki tajemniczy - napisz skąd masz te informacje o "oleju z małą domieszką siarkolu". Jeżeli z tego samego źródła co Erikos to może zrobię na trzech krzewach... Ale jeżeli to jakieś inne źródło - ewentualnie na jednym. Szkoda mi liści...

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 17:34 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Szkoda mi liści...

U Ciebie już są liście :shock: nie no po liściach lepiej nie pryskaj :wink:
U mnie pąków nie spaliło - używam oleju rzepakowego, a siarkol dodałem w prawie najwyższym zalecanym ogólnie stężeniu 0,5-0,7% w pośrodku wyszło 0,6%

http://sklepagora.pl/srodki-grzybobojcz ... p-20g.html
skopiowane z linka
Cytuj:
Zawartość substancji biologicznie czynnej: 80% siarki .

Środek grzybobójczy w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu kontaktowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie roślin rolniczych, warzywnych, sadowniczych, ozdobnych i zielarskich oraz w szkółkach leśnych przed mączniakami prawdziwymi oraz czarną plamistością róż.

Zakres stosowania, terminy i dawki-wybrane uprawy: Środek stosować po wystąpieniu pierwszych objawów choroby a następnie co 10-14 dni.

Rośliny sadownicze. Jabłoń-mączniak prawdziwy. Zalecane stężenie: 0,5%-0,7% (tj. 10g środka w 2-1,4l wody). Wyższą dawkę środka stosować w temperaturze niższej niż 20oC. Środek stosować na krótko przed kwitnieniem, po kwitnieniu 3-5 krotnie w zależności od nasilenia choroby w odstępach co 7 dni.

Truskawka-mączniak prawdziwy. Zalecane stężenie: 0,5%-0,7% (tj. 10g środka 2-1,4l wody). Środek stosować na krótko przed kwitnieniem, w czasie kwitnienia i po zbiorze owoców.

Winorośl-mączniak prawdziwy. Zalecane stężenie: 0,3% (tj. 10g środkaw 3,3l wody). Środek stosować przed kwitnieniem (po pojawieniu się objawów choroby, i po zakończeniu kwitnienia). Zabieg powtarzać co 7-10 dni.

Rośliny warzywne. Ogórek, kawon, melon, pomidor (pod osłonami)-mączniak prawdziwy. Zalecane stężenie: 0,3% (tj. 10g środka w 3,3l wody). Zalecana ilość cieczy użytkowej 10-15l/100m2.

Cykoria, ogórek, cukinia, kabaczek, pomidor, marchew, pietruszka, skorzonera-mączniak prawdziwy. Zalecane stężenie: 0,33%-0,4% (tj.10g środka w 3-2,5l wody). Wyższą z zalecanych dawek stosować w zależności od wielkości roślin i zagrożenia chorobą. Do cieczy użytkowej dodać środek zwiększający przyczepność.

Rośliny ozdobne (w gruncie i pod osłonami)-mączniak prawdziwy, czarna plamistość róż, mączniak prawdziwy chryzantemy. Zalecane stężenie: 0,45% (tj. 10g środka w 2,2l wody). Zalecana ilość cieczy użytkowej: 10l/100m2.
Uwaga:Środka nie stosować: w czasie długotrwałej suszy, podczas silnego nasłonecznienia i w temperaturze powietrza powyżej 25oC.

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2015, 20:05 
Ekspert
Ekspert

...Najlepiej jakby Erikos uchylił rąbka tajemnicy ze szkolenia...
Maćku bardzo trudno by mi było streścić ponad trzy godziny wykładu. W szkoleniu uczestniczyło kilkadziesiąt osób z czego przynajmniej kilka dość często udziela się na naszym forum i także milczą. Roman już Ci wyjaśnił, że na szpeciela - Calepitrimerus vitis najlepiej wykonać oprysk siarka + olej ale do połowy fazy wełnistego pąka.

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 04:15 
Kiper
Kiper

Erikos napisał(a):
. oprysk siarka + olej ale do połowy fazy wełnistego pąka.

Radzę uważać z taką mieszanką, strasznie syfiasta zawiesina się tworzy...

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 06:39 
Ekspert
Ekspert

Jakoś nikt nie chce się odnieść do tej informacji, którą podałam o łączeniu siarki z olejem.
Cytuj:
Na Microthiolu pisze, żeby go nie łączyć z olejami,

Jest to wprawdzie napisane nie na opakowaniu Siarkolu, ale Microthiolu, ale to jest praktycznie to samo.
I tu i tu, skład siarki ten sam.

Faktycznie szkoda, że osoby, które były na jakimś szkoleniu nie chcą zdradzić jego tajemnic,
może są zobowiązani do niedzielenia się informacjami na forum publicznym?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 16:51 
Ekspert
Ekspert

No faktycznie coś takiego pisze
Cytuj:
Celem uniknięcia uszkodzenia upraw nie stosować w czasie wysokich temperatur (możliwe oparzenia liści lub uszkodzenia owoców) oraz 14 dni przed i po zastosowaniu preparatów olejowych.

ale dalej pisze
Cytuj:
Nawóź można stosować ze środkami ochrony roślin.
i tak zrobiłem.
Troszkę teraz żartuję, może przez to, że u mnie już po testach, a właśnie Microthiolu użyłem tym razem.

PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 18:19 
Ekspert
Ekspert

Romanie, ja właśnie specjalnie kupiłam ten Microthiol, bo nie było siarkolu, żeby go zrobić z tym olejem :sick:
A tu takie info na opakowaniu, pod żadnym pozorem nie łączyć z olejem i innymi środkami. :?

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1