Topas dla winorośliKod:
Winorośl (z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej i w przemyśle winiarskim)
Mączniak prawdziwy, czarna zgnilizna
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo i interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od fazy rozwoju 5 liścia do początku fazy dojrzewania jagód (jagody zaczynają
się wybarwiać) (BBCH 15–81).
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,2 ml /100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8–3,2 ml /100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 – 14 dni.
Zalecana ilość wody: 4-16 litrów /100 m 2
Przy silnym wzroście liści lub znacznym nasileniu infekcji należy skrócić odstępy czasu pomiędzy
opryskami, zachowując stężenie cieczy roboczej na poziomie 0,02%:
- dawka podstawowa na hektar - 0,8 ml w maksymalnie 4 l wody /100 m2
- do początku fazy kwitnienia (BBCH61) - 1,6 ml w maksymalnie 8 l wody /100 m2
- do początku fazy zawiązywania się owoców (BBCH71) - 2,4 ml w maksymalnie 12 l wody /100 m2
- do środkowej fazy rozwoju owoców (BBCH75 - jagody wielkości grochu, grona zwisają)
- 3,2 ml w maksymalnie 16 l wody /100 m2
Nie przekraczać dawki maksymalnej na hektar.
Tabela sporządzania rozcieńczeń
źródło
https://www.ogarnijogrod.pl/jak-obliczy ... -roztworu/