Waldek, przeglądałem trochę tę stronkę (bloga)
http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=searchi za google tłumaczem
Cytuj:
Otrzymaliśmy kilka próbek, które dziś choroby Chciałbym się z wami podzielić. Pierwszym z nich jest korona żółciowego. Jest to spowodowane przez bakterię Agrobacterium vitis. Formacja ta jest wynikiem żółciowego modyfikacji genetycznej spowodowanej przez bakterie do zainfekowanego winogron winorośli. Czasami jest to tylko szkodę, ale pas tkanki może żółciowego i ograniczyć winorośli ruchy wody i składników odżywczych, a następnie prowadzi do śmierci winorośli.
Istnieją pewne chemikalia i czynnik biologiczny dostępne przed tworzeniem żółciowego i zapobiegania chorobie, ale o ile wiem, żaden z nich są bardzo skuteczne, jak można oczekiwać od innych zabiegów chemicznych, takich jak środki grzybobójcze. Usunięcie zainfekowanego winorośli, a następnie zastąpienie biegłego winorośli jest powszechną metodą zarządzania. Jednak trzeba mieć w głowie, że bakteria ta może przetrwać w glebie zakażonych korzeni i do 5 lat. (Bakteria ta powoduje systematyczne infekcji, więc jeśli widzisz czelność, bakteria może być w korzeniach.) Niektóre z podkładek Phylloxera winogron odpornych (3309C, 101-14, Riparia Glorie, etc) są znane tolerować choroby.
może warto poszperać czy te podkładki mogą w jakiś sposób wydłużyć żywotność nowych krzewów na zainfekowanych glebach.