Agrobacterium
1.
Agrobacterium tumefaciens -
2.
Agrobacterium rhizogenes -
3.
Agrobacterium vitis –
Ad) 1
Najbardziej poznana.(jest rutynowo wykorzystywane do produkcji roślin transgenicznych) Atakuje większość roślin dwuliściennych. Najgroźniejsza w szkółkach drzewek i krzewów owocowych.
Czy atakuje winorośl ?
Spotkałem sprzeczne informacje na ten temat. Po usunięciu guza (raka) nie wyrasta następny ale roślina nadal jest zainfekowana a przy kolejnych skaleczeniach może wyrosnąć kolejny guz.
Choroba nieuleczalna. Należy usuwać i palić zainfekowane rośliny
Przeżywalność w glebie kilka lat.
Najczęściej atakuje korzenie i szyjkę korzeniową.
Dawniej stosowano Fumigacje gleby mieszaniną bromku metylu i chloropikryny przed sadzeniem.(efekt ok.70%)
Obecnie zabronione w UE
Teraz przed sadzeniem zalecane moczenie korzeni w 1% roztworze miedzianu przez godzinę.
Nie ma bowiem możliwości zwalczania choroby, kiedy już wystąpi. Sadownik może ochronić swoje drzewka tylko przed ich posadzeniem do sadu. Bardzo ważne jest przy tym sadzenie wyłącznie roślin wolnych od guzowatości.
Przeżywaniu bakterii sprzyjają wydzieliny takich roślin, jak pomidor, ziemniak czy burak cukrowy, natomiast rośliny zbożowe i kukurydza wpływają na patogena szkodliwie. Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że infekcja prawie wszystkich gatunków roślin-gospodarzy ma charakter lokalny, to znaczy bakterie nie rozprzestrzeniają się w porażonych roślinach, a guzy tworzą się tylko w miejscu zakażenia i jego najbliższym sąsiedztwie. Tylko w przypadku winorośli mamy do czynienia z porażeniem systemicznym, przy czym guzy obserwuje się często na całej długości łóz. Niektórzy stwierdzili także niewielkie systemiczne rozprzestrzenianie się bakterii w pędach krzewów róży.
Biologiczna ochrona roślin przed guzowatością korzeni polegająca na wykorzystaniu preparatu Polagrocyna PC zawierającego bakterie szczepu K-84 Agrobacterium radiobacter. Bakterie te działają antagonistycznie wobec A. tumefaciens, głównie dzięki wytwarzaniu toksyny o nazwie agrocyna. Metoda ta nie jest skuteczna na winorośli bo nie działa na Agrobacterium vitis (podobno ?).
Warunki sprzyjające. Występowaniu choroby sprzyja obecność w glebie materiału infekcyjnego w postaci fragmentów guzów zawierających patogena oraz wysoka wilgotność gleby i jej odczyn zbliżony do obojętnego lub wręcz zasadowy. Optymalna dla rozwoju patogena temperatura wynosi 25°C.
Odpowiedzialność szkółkarzy:
Nierzadko stawiane są pytania o odpowiedzialność szkółkarzy za dostarczony materiał, na którym po jakimś czasie, nawet po paru latach, stwierdza się guzy na korzeniach. Otóż termin składania reklamacji dotyczących zakupionego materiału szkółkarskiego mija 30 czerwca w pierwszym roku po posadzeniu. Jeśli więc zewnętrznie zdrowe drzewka w pierwszym roku po posadzeniu dobrze się przyjęły i wykazują zadowalające przyrosty, odpowiedzialność szkółkarza za dostarczony materiał się kończy. Może się zdarzyć, iż zdrowe rośliny trafią do gleby skażonej, a więc zasiedlonej wcześniej przez A. tumefaciens. Podczas sadzenia system korzeniowy jest w mniejszym lub większym stopniu uszkadzany i przez powstałe rany może dojść do zakażenia przez bakterie żyjące saprobiotycznie w glebie. Guzy będące skutkiem tych zakażeń mogą pojawiać się już w pierwszym roku po posadzeniu drzewek. Praktycznie nie ma wtedy możliwości jednoznacznego stwierdzenia, kiedy dokładnie doszło do infekcji, ale w żaden sposób nie powinno się za to obarczać odpowiedzialnością szkółkarza.
WG. Szkółkarstwo 2004
Ad) 2
Agrobacterium rhizogenes - wywołujące chorobę roślin polegającą na wyrastaniu w miejscu infekcji wiązki korzeni włosowatych.
Ad) 3
Agrobacterium vitis – Atakuje podobno tylko Vitis a najbardziej Vitis vinifera (ale co to oznacza trudno stwierdzić bo na badania takie nie natrafiłem – trzeba by pewnie dokładniej poszukać ?) Następuje porażenie systemiczne (całej rośliny a nie tylko lokalnie korzeni) Przeżywalność w glebie od 2-ch do kilku lat (Różne źródła i różne dane) np.
http://archiwum.wiz.pl/1997/97091600.asp
http://grape.cas.psu.edu/Diseases/Crown ... 0grape.pdf
Tu na Forum też tego niewiele i niezbyt jasno :
Nowe-str 5
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... mp;p=22068
Rak bakteryjny ?
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... amp;t=4426
Cimsgrond twierdzi że sadzonki miał z jednego źródła a posadził je w 2-ch różnych miejscach oddalonych od siebie ok.5km a choroba ujawniła się tylko w jednej lokalizacji. ?
Idąc tym tropem to :
1. wszystkie były porażone a choroba w jednej lokalizacji ujawniła się nieco wcześniej (brak dalszych informacji)
2. sadzonki nie były porażone – przetrwalniki były już wcześniej w glebie 2-giej lokalizacji.
Doktorek twierdzi jednak ,że w „dziewiczym” terenie patogen może być przyniesiony jedynie z sadzonkami ?
Ale „dziewiczy” teren to pojęcie względne.
W wypadku Agrobacterium tumefaciens może ona przywędrować z wodami podskórnymi z innego terenu lub rzeką do której zypsek wywalał swoje zainfekowane krzaczory.
DW też coś tam stwierdził u siebie. Wyciął to aż do gleby, ale czy to pomoże jeżeli to choroba całego organizmu rośliny ?
Wnioski moje:
1. przed założeniem szkółki konieczne badanie gleby
2. przy zakładaniu winniczki moczyć korzenie w roztworze miedzianu
3. nie znęcać się nad winoroślą i nie kaleczyć jej (korzenie podpowierzchniowe)
4. dezynfekować sprzęt przed cięciem
5. nie przesadzać z wapnowaniem gleby
6. lepsze pod winnicę gleby suchsze niż mokre
7. nie kupować sadzonek na targowiskach i innych nieznanych źródeł.
8. mało czasu na reklamacje (do 30.06), jeżeli słabo rosną a jest kilka szt to poświęcić jedną roślinę i sprawdzić
korzenie i szyjkę korzeniową – gdy zainfekowane ; reklamować natychmiast
I tak pewnie to nie wszystko ?