Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 02:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 28 maja 2013, 00:05 
Ekspert
Ekspert

RAFAL1 napisał(a):
Prysne Magusem.

Nie takie to proste jakby mogło się wydawać, preparat musi dostać się pod pilśń, a to dosyć szczelna bariera. Jeżeli zaatakowanych liści jest kilka, czy nawet kilkanaście, to usuń je (odetnij blaszkę od ogonka) i spal. Trochę to barbarzyńska metoda, ale skuteczna.

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2013, 10:33 
mistrz
mistrz

Też miałem szpeciela na Izie.
Prysnąłem raz a dokładnie Magusem.
Bardziej porażone liście usunąłem.
Poskutkowało w 100%.
Tak na marginesie:
Szpeciel słabo się rozprzestrzenia .
Źródła zakażenia znajdują się zazwyczaj w winnicy lub przynosi się toto z nowymi sadzonkami - odmiana IZA jest b. często zarażona.
Następnie przenosi się samo na sąsiednie krzewy.
Zupełne wyniszczenie szkodnika rozwiązuje problem na wiele lat (chyba , że się go znowu przywlecze z nową sadzonką).
Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2013, 13:45 
nowicjusz
nowicjusz

Ciężko było ale jest postęp!!
Zaraza z jaką się borykam pojawiła się już na naszym forum - choroby-i-szkodniki/plamy-na-mlodych-lisciach-i-pedach-t3832.html i na zdjęciach w pierwszym poście widać dokładnie takie samo uszkodzenie liści. Po pomoc udałem się do sklepu ogrodniczego, gdzie sprzedawca specjalizujący się w środkach ochrony roślin po bardzo dokładnym obejrzeniu pędu pod mikroskopem stwierdził że to jest szpeciel i kazał opryskać go preparatem Agrecol Signum 33 Wg w dawce 4g/3litry wody, 2-3 opryski co 10 dni. Póki co moje Rondo zostało opryskane pierwszy raz i czekamy na efekty :)

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2013, 13:53 
Ekspert
Ekspert

lukasz1981 napisał(a):
... sprzedawca specjalizujący się w środkach ochrony roślin po bardzo dokładnym obejrzeniu pędu pod mikroskopem stwierdził że to jest szpeciel i kazał opryskać go preparatem Agrecol Signum 33 Wg w dawce 4g/3litry wody, 2-3 opryski co 10 dni. Póki co moje Rondo zostało opryskane pierwszy raz i czekamy na efekty :)

:lolno: :lol:
Tzn stwierdził że to szkodnik i kazał opryskać środkiem grzybobójczym :wtf: . No to czekaj ...

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2013, 14:18 
Ekspert
Ekspert

Aż strach pomyśleć, co poleciłby sprzedawca, który w środkach ochrony się nie specjalizuje... może Substral Mniszek ?

lukasz1981 napisał(a):
Zaraza z jaką się borykam pojawiła się już na naszym forum - choroby-i-szkodniki/plamy-na-mlodych-lisciach-i-pedach-t3832.html i na zdjęciach w pierwszym poście widać dokładnie takie samo uszkodzenie liści. Po pomoc udałem się do sklepu ogrodniczego, gdzie sprzedawca specjalizujący się w środkach ochrony roślin po bardzo dokładnym obejrzeniu pędu pod mikroskopem stwierdził że to jest szpeciel.

To mikroskop musiał mieć aberrację sferyczną.

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2013, 14:21 
przedszkolak
przedszkolak

lukasz1981 napisał(a):
...sprzedawca specjalizujący się w środkach ochrony roślin po bardzo dokładnym obejrzeniu pędu pod mikroskopem stwierdził że to jest szpeciel i kazał opryskać go preparatem Agrecol Signum 33 Wg w dawce 4g/3litry wody, 2-3 opryski co 10 dni. Póki co moje Rondo zostało opryskane pierwszy raz i czekamy na efekty :)

Raczej już do tego sklepu nie chodziłbym po poradę na Twoim miejscu.

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 08:55 
nowicjusz
nowicjusz

No jak by nie patrzeć macie "odrobinę" racji :clap: Póki temat ciepły, urządzam akcję "dzwonię do pana/pani w bardzo nietypowej sprawie" i zobaczymy co odpowie :lolno:

-- sobota, 1 czerwca 2013, 09:55 --

Minął już jakiś czas i nie wiem co o tym myśleć ale fakty są takie że:
1. Dzwoniłem do sklepu i sprzedawca powiedział że nie pomylił się z tym środkiem bo zawiera on też coś co eliminuje także szpeciela.
2. Rozmawiałem ze znajomym sadownikiem na ten temat i powiedział że środki nowej generacji mają szerokie spektrum działania i że faktycznie sprzedawca może mieć rację.
3. Po dwukrotnym zastosowaniu widać że cokolwiek to było, to faktycznie już prawie zginęło. Nowe pędy są zdrowe i szybko rosną a na starych liściach uszkodzenia się nie powiększają.
Nie znam się na chorobach winorośli a już tym bardziej na środkach chemicznych ale może te wiadomości się komuś przydadzą.

PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 18:07 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Dzwoniłem do sklepu i sprzedawca powiedział że nie pomylił się z tym środkiem bo zawiera on też coś co eliminuje także szpeciela.

Tzn. co?dopytałeś się?

P.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 11:25 
nowicjusz
nowicjusz

Nie pytałem już o szczegóły bo i tak się w ogóle na tym nie znam. Miało działać

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 08:56 
Ekspert
Ekspert

lukasz1981 napisał(a):
Nie pytałem już o szczegóły bo i tak się w ogóle na tym nie znam. Miało działać

No i zadziałało :D
Można by na tym przykładzie skonstruować anegdotę:
Przychodzi do lekarza pacjent z czkawką. Lekarz pyta - co panu jest? Pacjent- A tak jakoś mną podrzuca.
- No to siadaj pan - zajrzę panu mikroskopem w gałkę oczną.
- Taaaaak.. Widzę, że to padaczka. Nie martw się pan jednak - mam świetny środek na padaczkę - syrop Pini. Trzeba wypić duszkiem całą flaszeczkę.

Pacjent wypija - czkawka przechodzi jak ręką odjął.

- Dziękuję Panie doktorze, Pan to się znasz na rzeczy.

:lol: :lol: :lol:

Ta zabawna historyjka przestanie być zabawna, gdy ten człowiek, po takiej poradzie, sam poradzi choremu naprawdę na padaczkę, aby w przypadku ataku wlał sobie do gardła flaszkę syropu Pini :( :?

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 20:26 
mistrz
mistrz

Na dwóch liściach odmiany Lutti (V 68-025) pojawiły się takie plamy czyżby brak jakiś mikroelementów czy szara pleśń??

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1