Teraz jest środa, 7 maja 2025, 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Znowu źle!
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2006, 10:48 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
Cześc ! Drugi rok z rzędu zrobiło mi sie złe wino z cascady, zapach i smak potworny. Niby wszystko robiłem poprawnie , ale nie wyszło. wcześniej było ok. Zrobiłem równiez mieszane z ronda , marszałka i cascady w równych proporcjach i jest dobre! Nie wiem co jest grane. Może ktoś z okolic Poznania ma na tyle doświadczenia że po spróbowaniu mógłby znaleść przyczynę ?
Pozdr.MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2006, 08:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
A ta Cascada mączniaka nie miała?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2006, 19:03 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
Oj miała i to potęrznego. Ale popryskałem go trzy tygodnie przed zbiorem , siarkolem. Myślałem o mączniaku ale nie tak ,że moze popcuć wino ito w tak okropny sposób , raczej , że winogrona mogą słabiej dojrzewać. To mieszane wino zrobiłem prawie miesiąc wczesniej , na rondzie i marszalku mączniaka jeszcze nie bylo troszke tylko na cascadzie. Cascady mam w dwóch miejscach złym i dobrym. To złe wino było z tego gorszego, zaatakowanego b.silnie. Jeśli Darku mówisz, że przyczyną jest mączniak , to bez częstego pryskania od sierpnia sie nie obejdzie. Takie porażki są dosyć flustrujące.Dziekuję
Pozdr.MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2006, 19:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
Jeśli miałbym coś doradzić, to zrezygnuj z tej odmiany.Ja tak miałem z Wiszniewym Rannij.,rekomendowanej do wyrobu wysokiej jakości win. Niestety u mnie źle się zaaklimatyzowała, często chorowała na sz. pleśń,w końcu dałem za wygraną i poszła pod topór.
Sugerowałbym odm. Frontenac.
pozdrawiam wojtekb


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 listopada 2006, 20:11 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 12 października 2005, 01:00
Posty: 32
Lokalizacja: Poznań
Marek jeżeli to Cię pocieszy to dodam, że mi ostatnio zbiła się w pokoju butla 35l z nastawem. Fakt, że winko nie było gronowe, bo sadzonki jeszcze nie urosły, ale strata winka owocowego i wykładziny też boi :? Ty w najgorszym przypadku możesz wszystko przedestylować i pogrążyć się w smutku przy berbelusze :lol:
Pozdrawiam Gramsik


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2006, 17:24 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
Z tym wycinaniem to poczekam jeszcze, nie mozna sie tak od razu poddawać.
Pozdr. MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 listopada 2006, 16:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
A siarkowałeś miazgę?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 listopada 2006, 19:15 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
Z cascady tak , wedle przepisu. Natomiast mieszanego nie siarkowalem. To zeszłoroczne nie straciło zapachu i smaku ani o jote.
Jesli przyczyną jest mączniak jak sugeruje Darek, to jakiemuś winiarzowi z forum napewno tez sie przydarzyło tak zaniedbać winorosl i zrobić z niej -niego (mączniaka)wino , to moze mógłby ewentualnie potwierdzic lub zaprzeczyć .
Pozdr.MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2006, 12:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Dwa lata temu robiłem wino z owoców bardzo mocno porażonych mączniakiem wł., nie były już w stanie dojrzeć, do konsumpcji sie nie nadawały (odstraszały wyglądem), oczywiście mocno dosładzalem, ale... wino wyszło nadspodziewanie dobre. Ratowałem aromat dodatkiem rodzynków 2kg na 30 l nastawu
Odmiana NN, jasna, nie siarkowałem

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2006, 17:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="MarekD"]
Jesli przyczyną jest mączniak jak sugeruje Darek, to jakiemuś winiarzowi z forum napewno tez sie przydarzyło tak zaniedbać winorosl i zrobić z niej -niego (mączniaka)wino , to moze mógłby ewentualnie potwierdzic lub zaprzeczyć .
Pozdr.MarekD


Ja raczej niestety potwierdzę :roll:
Owoce porażone mączniakiem rzekomym zmieniają smak na obrzydliwy, taki gorzki nieprzyjemny. Szara pleśń nie zniekształca mocno smaku - przynajmniej nie w takim stopniu.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2006, 18:29 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
To ja juz nic nie wiem! Owoce nie miały złego smaku, natomiast liście były pokryte białawym nalotem i miały zapach grzyba .
Macerowałem cztery dni w trzecim tego zapachu jeszcze nie było , moze cascada nie lubi za długiej maceracji? Ale dwa lata temu macerowałem osiem dni i winko wyszło b.dobre.
Wszystko to jest bardzo dla mnie zagadkowe.
Pozdr.MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2006, 18:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
Może ten przykry zapach pochodził od naczynia w którym przeprowadzałeś wstępną fermentację, lub w pomieszczeniu gdzie były obce zapachy np. kiszona kapusta itp?.
pozdrawiam wojtekb


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2006, 19:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
A moze dosładzałeś cukrem??
Fermentujące buraki mają nieprzyjemny zapach ( co starsi powinni pamiętac fetorek zacieru na bimber pędzony z cukru).
Z czasem on się jednak znacznie łagodzi (ten fetor).
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 listopada 2006, 12:17 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
Dosładzałem cukrem bo czymze innym mógłbym docładzać , zapachów obcych też nie było. Naczynie plastikowe ,wyparzone i wysiarkowane, drozdze dobrze rozmnozone, temperatura maceracji około 18stopni- winko miało wyjsc lekkie miekkie po prostu delikatne w smaku i zapachu.Nie dodałem pozywki ale to chyba nie jest blad?
Cóz widze że musze sie sam z tym problemem uporać.
Bład będzie jednak , tak przypuszczam , w winnicy jakosc winogron i jeszcze raz jakość,
Pozdr.MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 listopada 2006, 13:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="MarekD"]
Bład będzie jednak , tak przypuszczam , w winnicy jakosc winogron i jeszcze raz jakość,

No tak...! Jak powiada starogóralskie przysłowie: z g.... bata nie ukręcisz. :cry:
Janusz
PS
Ja jednak uparcie upatrywałbym przyczyn tego smrodku w cukrze. Poczekaj trochę i on powoli zaniknie...
J.

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO