Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 12:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 listopada 2006, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="wojtekb"] W przypadku m. prawdziwego byłoby to w granicach 10-20% porażonych owoców.

Jeżeli mączniak powoduje smród to czy 10-20% porażonych mączniakiem owocow powoduje 10-20% smrodu własciwego mączniakowi? 8O :D Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 listopada 2006, 20:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="wojtekb"][quote="DW"][quote="wojtekb"]To i mnie proszę douczyć, bo słyszałem, że przy wyrobie wina dopuszczalne jest użycie 5%porażonych jagód.
pozdrawiam wojtekb


ale to chyba chodziło o Botrytis...

A taki, na przykład 6-cio puttonowy Aszu dopuścili :?: :lol:

[quote="wojtekb"]

W przypadku m. prawdziwego byłoby to w granicach 10-20% porażonych owoców.


Gdzie o tym wyczytałeś :?:


pozdrawiam

Kuba

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 06:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Janusz"][quote="wojtekb"] W przypadku m. prawdziwego byłoby to w granicach 10-20% porażonych owoców.

Jeżeli mączniak powoduje smród to czy 10-20% porażonych mączniakiem owocow powoduje 10-20% smrodu własciwego mączniakowi? 8O :D Janusz

Mea culpa. Powinno być:już 10-20% porażenie owoców wywołuje nieprawidłowy aromat i smak wina. Masz rację, ta wielkość nie jest wielkością dopuszczalną.
pozdrawiam wojtekb

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 07:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="olmek"][quote="wojtekb"][quote="DW"][quote="wojtekb"]To i mnie proszę douczyć, bo słyszałem, że przy wyrobie wina dopuszczalne jest użycie 5%porażonych jagód.
pozdrawiam wojtekb


ale to chyba chodziło o Botrytis...

A taki, na przykład 6-cio puttonowy Aszu dopuścili :?: :lol:

Kuba

Kuba, ale Ty masz chyba na myśli pleśń szlachetną, która pojawia się na gronach, które już mają ok.15% zawartości cukru w moszczu..Jagody są brunatne i opadają, ale grzyba prawie nie widać.Ten rodzaj pleśni powoduje odparowywanie wody z gron w wyniku czego wzrasta zawartość cukru (i niestety kwasów też), oraz poprawia smak jagód, które stają się wysokogatunkowym materiałem do wyrobu win. Należałoby dodać, że ten rodzaj pleśni powstaje w odpowiednich warunkach tzn: suche dni, ale mgliste noce.
Po długotrwałych opadach pleśń szlachetna ginie i pojawia się inny rodzaj pleśni.
Jakbym coś pomylił, to proszę mnie natychmiast poprawić.
pozdrawiam wojtekb

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 10:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
No i znów zonk - napoisałem epistołę a tu znów sesion invalid - czy cóś. To pokrótce: robiłem tę Sibere oddzielnie- w małym baloniku wlaśnie po to aby sprawdzić czy coś z tego wyjdzie - może inni mają dostep do scisłych danych - ja nie - więc polegać muszę na własnym doswiadczeniu - potraktowałem to jako eksperyment - poszlo do kibla i tyle - teraz wiem :) 8) . Z drugiej strony nie wiadomo czy to m. wlaściwy daje smród, czy (w moim przypadku) środki ochrony - stosowałem m. in. Rub... - e ten, tego - wiecie co ;) - nibu od oprysku do zbioru minąl miesiąc, ale może? Niewykluczone również, ze nie był to (albo - co prawdopodobniejsze - nie tylko) m. prawdziwy.

Tak, czy siak, moja Sibera nie nadawała sie do picia a krzew chorowal na choroby grzybowe. Cascade Marka chorowalo na choroby grzybowe a wino z niej nie nadawało się do picia - wnioski jakby jednoznaczne a o to czy 2 czy 5 czy 10% i jakie konkretnie grzyby jaki smrod dają - to mozemy sobie poeksperymentowac - do czego namawiam :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 10:42 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 196
[quote="Janusz"][quote="MarekD"]
Bład będzie jednak , tak przypuszczam , w winnicy jakosc winogron i jeszcze raz jakość,

No tak...! Jak powiada starogóralskie przysłowie: z g.... bata nie ukręcisz. :cry:
Janusz
PS
Ja jednak uparcie upatrywałbym przyczyn tego smrodku w cukrze. Poczekaj trochę i on powoli zaniknie...
J.

Oczywiscie powoli zanika ale jak ma chlopak wypic pierwsze trzy kielichy?

Pozdr.

J.K.
z drugim nieudanym winem z Shuylera.

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO