Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 04:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 listopada 2006, 13:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="MarekD"]Dosładzałem cukrem bo czymze innym mógłbym docładzać ,

Koncentratem winogronowym :)
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 listopada 2006, 14:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Janusz"][quote="MarekD"]Dosładzałem cukrem bo czymze innym mógłbym docładzać ,

Koncentratem winogronowym :)
Janusz

I unikniesz wszystkich problemów z obrzydliwymi "aromatami".
To Januszowe "powoli" może potrwać nawet pół roku, ale jeśli powodem kłopotów był cukier, to po ustąpieniu smrodku będziesz miał normalne wino.
pozdrawiam wojtekb

P.S Nie życzę smacznego, bo w obecnej sytuacji mógłbyś odebrać to jako złośliwość :lol: :lol: :lol: :lol:

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2006, 12:29 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
no tak, wlasnie sprobowałem tego zeszłorcznego złego , zostawilem jedną flaszeczke zeby czas sie z nim rozprawił , no tak prawie cud sie wydazył prawie dobre.Tylko ze jest gorzkie No ale przecierz do mieszanego tez dałem cukier i jest dobre?Fakt ze było go mało. Zalezy od jakosci cukru? Koncentrat robi sie samemu czy sie go kupuje ? Jak go zrobic? Odparować sok?
Pozdr. MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 listopada 2006, 13:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Zależy od ilości cukru w cukrze :lol: :lol: :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2006, 14:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Nikt żartu nie podjął? :cry:
No to pytam poważnie: ile jest cukru np. w miodzie? To się da jakoś porównać z ilością cukru w cukrze? :D
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2006, 17:54 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
Czesc. ok miód . A co z tym koncentratem?
skoro tak mniemam wiekszosc słodzi cukrem to dlaczego tylko ja zgłaszam problem z zapachem i smakiem .
Mysliwiec tez pisze o cukrze.
Czy miod nie zmieni mocno smaku wina?
Przy duzych ilosciach wina potrzeba duzych ilosci miodu. A to juz inne koszty wyprodukowania winka.
Pozdr. MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2006, 19:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="MarekD"]
skoro tak mniemam wiekszosc słodzi cukrem to dlaczego tylko ja zgłaszam problem z zapachem i smakiem .

Widocznie jesteś bardziej wrażliwy :lol: :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2006, 20:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2005, 01:00
Posty: 779
Lokalizacja: Łódź
Zarzucono mi, że wino z soku uzyskanego z sokownika parowego to nie wino gronowe tylko owocowe. Zgadzam się.
Wracając do tematu to nie wiem czy tu chodzi o większą wrażliwość. Kiedy zaczynałem zabawę w robienie wina to wychodziło mi bardzo słodkie. Sypałem tego cukru dużo bo wszyscy dookoła twierdzili, że bez cukru wina nie będzie - najwyżej ocet. Może więc MarekD też zrobił wino cukrowe a nie owocowe czy gronowe? Mogłoby to tłumaczyć problemy z zapachem i smakiem. W takim przypadku kolejnym etapem powinna być destylacja.
Włodekj


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 08:22 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 marca 2006, 01:00
Posty: 214
Lokalizacja: woj. Łódzkie
Skoro został poruszony temat syropu winogronowego to może warto ten wątek pociągnąć. Nie każdy jest miłośnikiem wina wytrawnego. Kto używa syropu do dosładzania i jakie efekty? Czy przy odparowywniu wody nie tracimy większość aromatów? Ja z syropem doświadczenia jeszcze nie posiadam. Na upartego to myślę, że i z rodzynek można taki syrop zrobić tylko chyba trochę drogo.
Jak byłem w Grecji kilka lat temu to w sklepie spożywczym mi się napatoczył cukier z winogron.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 10:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Piotr2"]Jak byłem w Grecji kilka lat temu to w sklepie spożywczym mi się napatoczył cukier z winogron.


Za "Wczesnego Gierka" można było kupić glukozę bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Dzisiaj chyba tylko w aptekach jest dostępna i stosunkowo droga , ale do samego dosłodzenia wina można się rzucić.

pozdrawiam

Kuba

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 10:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4747
Lokalizacja: Rybnik
[quote="olmek"][
Za "Wczesnego Gierka" można było kupić glukozę bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Dzisiaj chyba tylko w aptekach jest dostępna i stosunkowo droga , ale do samego dosłodzenia wina można się rzucić.


A niby w jakim celu? Glukoza jest mniej słodka od sacharozy.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 11:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Misza"][quote="olmek"][
Za "Wczesnego Gierka" można było kupić glukozę bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Dzisiaj chyba tylko w aptekach jest dostępna i stosunkowo droga , ale do samego dosłodzenia wina można się rzucić.


A niby w jakim celu? Glukoza jest mniej słodka od sacharozy.

W celu nie dodawania sacharozy przez osoby , które wyczuwają buraczany posmak :wink:

pozdrawiam

Kuba

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 12:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4747
Lokalizacja: Rybnik
[quote="olmek"]
W celu nie dodawania sacharozy przez osoby , które wyczuwają buraczany posmak :wink:


No tak, wszystko jasne :lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 18:50 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
No coz stwierdzam ze zapach ten i smak nie pochodzą od cukru. Bo nie wierze ze wasza wrazliwosc jest na poziomie braku wrazliwosci(zupełnej).
Wino robiłem na 13 procent i wytrawne, tak ze wino cukrowe odpada.
Pozdr.MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 19:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2005, 01:00
Posty: 779
Lokalizacja: Łódź
Popatrz Marku ile różnych pomysłów było związanych z twoim winem. Mam jeszcze jeden. Czy dodawałeś może wody. Miałem taki przypadek, że byłem zbyt leniwy i dodałem wody z kranu bez przegotowania. Wyszło wino ale bardzo ostre w smaku. W drugim balonie taki sam sok z tego samego krzaka ale dodawana woda była gotowana i wiono było zupełnie inne.
Wodę dodawałem w niewielkich ilościach potrzebnych do rozpuszczenia cukru.
Włodekj


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO