Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 19:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 21:47 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Za namową plantatora od którego kupowałem winogrona (i zgodnie z tym co Wy sugerowaliście)wybór padł na Sylvanera - głównie ze względu na problem transportu.

Sok tłoczony w nocy z soboty na niedzielę, później 10H sedymentacji na dworzu (ok +8st) i ok godz 15 dodana pozywka i drożdże.

I tu pojawia się niespodziewany problem...fermentacja jeszcze nie ruszyła.... Od rana balon stoi przy lekko działającym kaloryferze ale bez efektu.

Czy powodem może być dodanie drożdży do zbyt zimnego moszczu?
Czy teraz mogę tylko czekać aż się troszkę podgrzeje czy po prostu dac nowe drożdże?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 23:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
A siarkowałeś?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 05:31 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Tak, w nocy z soboty na niedzielę przed tloczeniem i sedymentacją. Ale bardzo małą dawką wg mnie...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 06:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
PawelSzablewski napisał(a):
Ale bardzo małą dawką wg mnie...

Jak małą bo to pojęcie bardzo względne :lol:
Przy zdrowym owocy przy białych nie ma sie co wygłupiać i wystarczy 06-07g/10l

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 14:14 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
PawelSzablewski napisał(a):
Za namową plantatora od którego kupowałem winogrona (i zgodnie z tym co Wy sugerowaliście)wybór padł na Sylvanera - głównie ze względu na problem transportu.

Sok tłoczony w nocy z soboty na niedzielę, później 10H sedymentacji na dworzu (ok +8st) i ok godz 15 dodana pozywka i drożdże.

I tu pojawia się niespodziewany problem...fermentacja jeszcze nie ruszyła.... Od rana balon stoi przy lekko działającym kaloryferze ale bez efektu.

Czy powodem może być dodanie drożdży do zbyt zimnego moszczu?
Czy teraz mogę tylko czekać aż się troszkę podgrzeje czy po prostu dac nowe drożdże?


Pawle a czemuś od razu od niego soku nie wziął to prościej i ile ciebie ta przyjemność kosztowała
chyba że u niego pracowałeś i dostałeś winogrona za darmo.Ja przed 3 latami za liter silwanera
zapłaciłem 1E.
Ja zrobiłem to tak i chyba winiarze robią podobnie.Po wytłoczeniu dodawają siarki do jednego
grama na 10l soku w zależności od odmiany, ja przyznam się też daję mniej a sedymentację
na ogół przez dwie trzy noce po gołym niebem w szopie chłodni jak kto ma.Dzisiaj byłem u mojej
winiarki ona trzyma wszystko pod wiatą na dworze w winniczych stalowych pojemnikach
na ogół 600litrowych na których są opisy soków.Białego jesiennego burgundera trzyma tam już
od tygodnie i się sedymentuje.Dzisiaj razem z nią drugi raz sprawdzaliśmy eksle spadły z 86 na
82,dzisiaj jeszcze powiedziała że doda cukru do 98 albo 100 ekslów zawiezie sok do piwnicy i
doda drożdży szlachetnych.Sok był czysty leciuteńko mętny bardzo smaczny żółto pomarańczowy.
Jak dodasz cukru a potem drożdże tylko nie przesadź z cukrem to drożdże lepiej startują i ciepłe
pomieszczenie nie jest ci potrzebne ważne żebyś drożdże prawidłowo rozmnożył a one zrobią swoją
robotę za ile dni godzin nie jest ważne.Jak nie dodasz cukru też dobrze ale to chyba będziesz
zaraz musiał kwasy redukować bo obawiam się że sok będzie miał ponad 10% kwasu.Harmoniczny
poziom kwasu byłby na poziomie 8% i ponad 90 ekslów.
Pozdrawiam serdecznie
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 15:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
PawelSzablewski napisał(a):
Tak, w nocy z soboty na niedzielę przed tloczeniem i sedymentacją. Ale bardzo małą dawką wg mnie...


A wiesz jaką konkretnie. Bo to mogło być przyczyną ubicia drożdży. Przed podaniem drożdży trzeba było jeszcze trochę przewietrzyć, tym bardziej, że okres sedymentacji był krótki.
I co, na teraz coś ruszyło? Jak nie to przemieszaj i jeszcze raz drożdże.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 21:17 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Georg,
Wychodzę z założenia że chcę zrobić swoje wino od A do Z, więc nie brałem pod uwagę kupna soku.
Co do ceny - 1,5? za kilogram.
Kwasy miałem ok 9,0 - 9,5 po wytłoczeniu. To sporo, ale chcę zostawić ok 3-4g cukru resztkowego, wiec myślę że to będzie dobra równowaga pomiędzy kwasowoscia a słodyczą. Co o tym myślicie?

-- wtorek, 30 września 2014, 21:17 --

Grzegorz,
Rano je przemieszałem, napowietrzyłem i dodałem trochę świeżych drożdży. Niestety takich z marketu, bo do innych nie miałem teraz dostępu.
Na szczęście nastawić powolutku rusza...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 21:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Pawle,moim zdaniem to będzie drogie wino.Ja mój sok kupowałem w Badkreuznach u tak zwanego
----Ertrag winzer---- w znaczeniu przerobowy winiarz który produkuje tylko sok za który dostaje
od 40 do 80Cent w skupie i jemu jest wygodniej prywatnemu lepiej sprzedać silvanera za jednego euroka a jak się znajdzie jakiś taki jak ty to na tobie zarobił chyba 2 do 3 Euro na litrze.
Drożdże rozmnażam w soku jabłkowym albo winogronowym i potrzebują około 3 dni na rozmnożenie.
Wtedy grzybnia jest milionowa i przegóruje drożdże z nastawu.
Pozdrawiam
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 06:14 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Georg,
W moim przypadku to nie cena decyduje o zadowoleniu ze zrobionego wina. Mi zależało przede wszystkim na dobrych jakościowo owocach, dlatego kupiłem je u wiodącego winiarza w Alzacji.
Przy 50kg owoców nie są to różnice które rozwalaja domowy budżet.
Najtaniej byłoby pewnie kupić gotowe Sylvanery od jakiegoś anonimowego winiarza po 3-4? ale nie o w tym wszystkim chodzi, prawda?
Pozdrowienia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 07:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
georg napisał(a):
Drożdże rozmnażam w soku jabłkowym albo winogronowym i potrzebują około 3 dni na rozmnożenie.
Wtedy grzybnia jest milionowa i przegóruje drożdże z nastawu.

Kto się jeszcze bawi w matki drożdżowe? :shock: Myślałem, że w czasach łatwo dostępnych drożdży aktywnych nikt nie zawraca sobie głowy namnażaniem droźdźy. A jeszcze niedawno mówiono nam, że jesteśmy 100 lat za Niemcami :lol: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 10:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mietek zobacz na wino.org ilu ludzi bawi się w matki drożdżowe.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 14:19 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 15 października 2013, 14:07
Posty: 176
Ja tam sie bawię w matki drożdzwe, ale w awaryjnch przypadkach sięgam też po aktywne, aby nie być 100 lat za Niemcami.
Bo Niemcy to jednak potęga winiarstwa i przykład trzeba brać :wink:
(P)

_________________
Andrzej S


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 19:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Michała aluzja dotyczy mnie,ja nie wiem jakie używają winiarze i nie wszystko mnie interesuje co oni
robią bo oni grają w innej lidze.Ja przecie hobbista a nie profesor chemik,nie mam za dużo kasy ani
możliwości na wszystko sobie pozwolić nie mogę.Moje wina jak się udają to dobrze jak nie to na drugi rok może będą lepsze,dużo win spieprzyłem i dużo się przez was nauczyłem.
Za to dzięki
Georg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 07:05 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Wracam do Was z tym tematem, ponieważ nastawione wino fermentując w niskiej temperaturze (10-14st) właśnie kończy przerabiać cukier.
Przy winie białym nie przeprowadzamy FJM więc należy wino zasiarkować i zlać znad osadu. I tu jest moje pytanie: o kolejność tych działań. Na logikę, najpierw powinienem zasiarkować, poczekać aż zdechną drożdże i wtedy zleć znad osadu ale wolę się upewnić... I jeszcze pytanie - ile czasu po piro należy zlewać?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 08:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Zlej z nad osadu i zasiarkuj. Jak zbierze się sporo osadu a wino stanie się klarowniejsze to zlej jeszcze raz.
Czasami praktykuje się nie siarkowanie wina po pierwszym zlaniu, bo zawiera ono sporo CO2, które skutecznie zabezpiecza wino pod warunkiem, że zlanie jest "pod korek". Można wtedy przeprowadzić dojrzewanie nad osadem.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO