Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 19:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 21:47 
czeladnik
czeladnik

Za namową plantatora od którego kupowałem winogrona (i zgodnie z tym co Wy sugerowaliście)wybór padł na Sylvanera - głównie ze względu na problem transportu.

Sok tłoczony w nocy z soboty na niedzielę, później 10H sedymentacji na dworzu (ok +8st) i ok godz 15 dodana pozywka i drożdże.

I tu pojawia się niespodziewany problem...fermentacja jeszcze nie ruszyła.... Od rana balon stoi przy lekko działającym kaloryferze ale bez efektu.

Czy powodem może być dodanie drożdży do zbyt zimnego moszczu?
Czy teraz mogę tylko czekać aż się troszkę podgrzeje czy po prostu dac nowe drożdże?

PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 23:17 
Ekspert
Ekspert

A siarkowałeś?

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 05:31 
czeladnik
czeladnik

Tak, w nocy z soboty na niedzielę przed tloczeniem i sedymentacją. Ale bardzo małą dawką wg mnie...

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 06:49 
mistrz
mistrz

PawelSzablewski napisał(a):
Ale bardzo małą dawką wg mnie...

Jak małą bo to pojęcie bardzo względne :lol:
Przy zdrowym owocy przy białych nie ma sie co wygłupiać i wystarczy 06-07g/10l

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 14:14 
Kiper
Kiper

Za namową plantatora od którego kupowałem winogrona (i zgodnie z tym co Wy sugerowaliście)wybór padł na Sylvanera - głównie ze względu na problem transportu.

Sok tłoczony w nocy z soboty na niedzielę, później 10H sedymentacji na dworzu (ok +8st) i ok godz 15 dodana pozywka i drożdże.

I tu pojawia się niespodziewany problem...fermentacja jeszcze nie ruszyła.... Od rana balon stoi przy lekko działającym kaloryferze ale bez efektu.

Czy powodem może być dodanie drożdży do zbyt zimnego moszczu?
Czy teraz mogę tylko czekać aż się troszkę podgrzeje czy po prostu dac nowe drożdże?

Pawle a czemuś od razu od niego soku nie wziął to prościej i ile ciebie ta przyjemność kosztowała
chyba że u niego pracowałeś i dostałeś winogrona za darmo.Ja przed 3 latami za liter silwanera
zapłaciłem 1E.
Ja zrobiłem to tak i chyba winiarze robią podobnie.Po wytłoczeniu dodawają siarki do jednego
grama na 10l soku w zależności od odmiany, ja przyznam się też daję mniej a sedymentację
na ogół przez dwie trzy noce po gołym niebem w szopie chłodni jak kto ma.Dzisiaj byłem u mojej
winiarki ona trzyma wszystko pod wiatą na dworze w winniczych stalowych pojemnikach
na ogół 600litrowych na których są opisy soków.Białego jesiennego burgundera trzyma tam już
od tygodnie i się sedymentuje.Dzisiaj razem z nią drugi raz sprawdzaliśmy eksle spadły z 86 na
82,dzisiaj jeszcze powiedziała że doda cukru do 98 albo 100 ekslów zawiezie sok do piwnicy i
doda drożdży szlachetnych.Sok był czysty leciuteńko mętny bardzo smaczny żółto pomarańczowy.
Jak dodasz cukru a potem drożdże tylko nie przesadź z cukrem to drożdże lepiej startują i ciepłe
pomieszczenie nie jest ci potrzebne ważne żebyś drożdże prawidłowo rozmnożył a one zrobią swoją
robotę za ile dni godzin nie jest ważne.Jak nie dodasz cukru też dobrze ale to chyba będziesz
zaraz musiał kwasy redukować bo obawiam się że sok będzie miał ponad 10% kwasu.Harmoniczny
poziom kwasu byłby na poziomie 8% i ponad 90 ekslów.
Pozdrawiam serdecznie
Georg

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 15:23 
Ekspert
Ekspert

Tak, w nocy z soboty na niedzielę przed tloczeniem i sedymentacją. Ale bardzo małą dawką wg mnie...

A wiesz jaką konkretnie. Bo to mogło być przyczyną ubicia drożdży. Przed podaniem drożdży trzeba było jeszcze trochę przewietrzyć, tym bardziej, że okres sedymentacji był krótki.
I co, na teraz coś ruszyło? Jak nie to przemieszaj i jeszcze raz drożdże.

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 21:17 
czeladnik
czeladnik

Georg,
Wychodzę z założenia że chcę zrobić swoje wino od A do Z, więc nie brałem pod uwagę kupna soku.
Co do ceny - 1,5? za kilogram.
Kwasy miałem ok 9,0 - 9,5 po wytłoczeniu. To sporo, ale chcę zostawić ok 3-4g cukru resztkowego, wiec myślę że to będzie dobra równowaga pomiędzy kwasowoscia a słodyczą. Co o tym myślicie?

-- wtorek, 30 września 2014, 21:17 --

Grzegorz,
Rano je przemieszałem, napowietrzyłem i dodałem trochę świeżych drożdży. Niestety takich z marketu, bo do innych nie miałem teraz dostępu.
Na szczęście nastawić powolutku rusza...

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 21:40 
Kiper
Kiper

Pawle,moim zdaniem to będzie drogie wino.Ja mój sok kupowałem w Badkreuznach u tak zwanego
----Ertrag winzer---- w znaczeniu przerobowy winiarz który produkuje tylko sok za który dostaje
od 40 do 80Cent w skupie i jemu jest wygodniej prywatnemu lepiej sprzedać silvanera za jednego euroka a jak się znajdzie jakiś taki jak ty to na tobie zarobił chyba 2 do 3 Euro na litrze.
Drożdże rozmnażam w soku jabłkowym albo winogronowym i potrzebują około 3 dni na rozmnożenie.
Wtedy grzybnia jest milionowa i przegóruje drożdże z nastawu.
Pozdrawiam
Georg

PostNapisane: środa, 1 października 2014, 06:14 
czeladnik
czeladnik

Georg,
W moim przypadku to nie cena decyduje o zadowoleniu ze zrobionego wina. Mi zależało przede wszystkim na dobrych jakościowo owocach, dlatego kupiłem je u wiodącego winiarza w Alzacji.
Przy 50kg owoców nie są to różnice które rozwalaja domowy budżet.
Najtaniej byłoby pewnie kupić gotowe Sylvanery od jakiegoś anonimowego winiarza po 3-4? ale nie o w tym wszystkim chodzi, prawda?
Pozdrowienia

PostNapisane: środa, 1 października 2014, 07:48 
Ekspert
Ekspert

georg napisał(a):
Drożdże rozmnażam w soku jabłkowym albo winogronowym i potrzebują około 3 dni na rozmnożenie.
Wtedy grzybnia jest milionowa i przegóruje drożdże z nastawu.

Kto się jeszcze bawi w matki drożdżowe? :shock: Myślałem, że w czasach łatwo dostępnych drożdży aktywnych nikt nie zawraca sobie głowy namnażaniem droźdźy. A jeszcze niedawno mówiono nam, że jesteśmy 100 lat za Niemcami :lol: :mrgreen:

PostNapisane: środa, 1 października 2014, 10:16 
Ekspert
Ekspert

Mietek zobacz na wino.org ilu ludzi bawi się w matki drożdżowe.

PostNapisane: środa, 1 października 2014, 14:19 
czeladnik
czeladnik

Ja tam sie bawię w matki drożdzwe, ale w awaryjnch przypadkach sięgam też po aktywne, aby nie być 100 lat za Niemcami.
Bo Niemcy to jednak potęga winiarstwa i przykład trzeba brać :wink:
(P)

PostNapisane: środa, 1 października 2014, 19:16 
Kiper
Kiper

Michała aluzja dotyczy mnie,ja nie wiem jakie używają winiarze i nie wszystko mnie interesuje co oni
robią bo oni grają w innej lidze.Ja przecie hobbista a nie profesor chemik,nie mam za dużo kasy ani
możliwości na wszystko sobie pozwolić nie mogę.Moje wina jak się udają to dobrze jak nie to na drugi rok może będą lepsze,dużo win spieprzyłem i dużo się przez was nauczyłem.
Za to dzięki
Georg

PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 07:05 
czeladnik
czeladnik

Wracam do Was z tym tematem, ponieważ nastawione wino fermentując w niskiej temperaturze (10-14st) właśnie kończy przerabiać cukier.
Przy winie białym nie przeprowadzamy FJM więc należy wino zasiarkować i zlać znad osadu. I tu jest moje pytanie: o kolejność tych działań. Na logikę, najpierw powinienem zasiarkować, poczekać aż zdechną drożdże i wtedy zleć znad osadu ale wolę się upewnić... I jeszcze pytanie - ile czasu po piro należy zlewać?

PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 08:48 
Ekspert
Ekspert

Zlej z nad osadu i zasiarkuj. Jak zbierze się sporo osadu a wino stanie się klarowniejsze to zlej jeszcze raz.
Czasami praktykuje się nie siarkowanie wina po pierwszym zlaniu, bo zawiera ono sporo CO2, które skutecznie zabezpiecza wino pod warunkiem, że zlanie jest "pod korek". Można wtedy przeprowadzić dojrzewanie nad osadem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1