Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 10:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 11:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Chciałem zlać wino znad osadu. Niestety przy wyciąganiu korka z rurką fermentacyjną ta pękła i przypuszczalnie część szkła dostała się do baniaka. Generalnie szkło powinno opaść na dno, ale obawiam się, czy przy zlewaniu czegoś nie zassie...
Najbezpieczniej było by przefiltrować całość. Ale przez co i jak? Nie chce napowietrzyć nastawu przez zwykłe przelanie (bez rurki). Próbowałem zrobić w rurce do przelewania prosty filtr z gazy (jak w papierosie), ale wino "nie leci".

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 11:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Może przez taki filtr http://allegro.pl/10-x-fobo-sitka-lakie ... 03469.html ??

Wino pewnie się trochę napowietrzy , no ale będziesz miał pewność że nie wypijesz resztek szkła , czasami takie napowietrzenie dobrze działa na wino.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 11:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Napowietrzanie dobrze działa ale tylko przed wypiciem. Taka metoda filtracji spowoduje nadmierne utlenienie i nie powinno się go już przechowywać. Ile tego wina masz? Zlej wino z góry - tam na pewno nie będzie szkła. Resztę do butelki do szybkiego spożycia i przed wypiciem przefiltrować np na filtrze do kawy (takim przelewowym).

No i przejść na rurki plastykowe :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 15:43 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Canin, mam ok. 20 litrów dobrze się zapowiadającego wina z Regenta. Wolałbym mieć jednak pewność że szkła nie będzie w kieliszku...

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 17:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Jak ściągniesz 18-19 litrów z góry - to na pewno nie będzie w nim szkła. Ale nie spiesz się - niech się klaruje odgazowuje - nie ściągaj go specjalnie. Resztę przez filtr do kawy i wypić.
Oczywiście możesz zainwestować też w pompę i filtr aby całość odfiltrować bez dostępu do tlenu. Możesz np taki:
http://www.eurowin.pl/pl/p/Aparat-filtr ... o-wina/916
Tylko trzeba dodać wąż spustowy - tak aby po zalaniu filtra, wino nie stykało się z powietrzem, po przefiltrowaniu wino powinno spływać rurka pod powierzchnię wina.
Ale ja bym ściągnął z góry.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO