Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 22:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: zepsute wino
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2018, 17:10 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2016, 18:00
Posty: 130
Lokalizacja: Mędrzechów 168 m n.p.m.
Cytuj:
Dla spirytusu 90-95% nie ma już miejsca na aromat, można upędzić na starych skarpetkach i też będzie OK :)

Czuć na kolumnowym wyrobie, w święta częstowano mnie róznymi próbkami. Nie są to jak z potstila aromaty a bardziej nutki smakowe. :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: zepsute wino
PostNapisane: piątek, 12 stycznia 2018, 09:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
dziadek2 napisał(a):
Trzeba by zrobić test - jaka ilość octu w destylacie czy też spirytusie jest już drażniąca :wink:

Każda. Ale ocet to nie problem, przed drugim gonem się zobojętni w razie czego.

Cytuj:
Duża różnica będzie pewnie też, pomiędzy przetworzonym winem tylko utlenionym a zaoctowanym.


Utlenione daje mnóstwo przedgonów i nawet na kolumnie 30 półkowej ich dobre obcięcie powoduje spore straty. Takiego wina w małych ilościach przetwarzać się za bardzo nie opłaca.

Canin napisał(a):
Dla spirytusu 90-95% nie ma już miejsca na aromat, można upędzić na starych skarpetkach i też będzie OK

Miejsca na zapachy/smrodki jest i to sporo. Surowiec jest bardzo istotny. Kiepski surowiec to najbardziej nadaje się na bezsmakowy spiryt, a ten najłatwiej zrobić w kombinacji kolumna-węgiel-kolumna.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: zepsute wino
PostNapisane: piątek, 12 stycznia 2018, 10:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Każda. Ale ocet to nie problem, przed drugim gonem się zobojętni w razie czego.

Mieciu, jak dotarłeś do materiału na ten temat, to proszę, dopisz tu do kompletu, w jaki sposób i czym najprościej zobojętnić takie coś - bo czasem różne rzeczy się czyta i później z ciekawości szuka tu i tam.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: zepsute wino
PostNapisane: piątek, 12 stycznia 2018, 10:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Mogę tylko z własnego doświadczenia napisać. Przy odzysku alkoholu z wina destylat zanieczyszczony jest często SO2. W takim przypadku wystarczy przed drugą destylacją kilka dodać szczypt sody oczyszczonej, żeby go związać. Z octem nie mam doświadczeń ale powinno być jeszcze łatwiej - pewnie wystarczy nawet kreda.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: zepsute wino
PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2018, 09:16 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 28 września 2010, 17:28
Posty: 61
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
[quote=" Z octem nie mam doświadczeń ale powinno być jeszcze łatwiej - pewnie wystarczy nawet kreda.[/quote]

Myślę że soda zneutralizuje też i ocet w winie - tylko nie wiem czy cały.

_________________
Pozdrawiam Józek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: zepsute wino
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2018, 23:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Ja mam nie dość, że zaoctowane, to jeszcze słodkie. Ale wykombinowałem, że do pułapek na osy po małym rozcieńczeniu to może się nada. Sprawdzę latem.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO