Teraz jest poniedziałek, 11 sierpnia 2025, 04:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: zdrowe wino
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 09:30 
czeladnik
czeladnik

Niewątpliwie powolutku zaczyna się robić ruch w temacie Polskiego Wina i bardzo dobrze. Wyrabiam różne wina od lat. Słyszałem taką opinię, że wina robione sposobem domowym poza swoimi zaletami, zawierają substancje chemiczne, które żle oddziaływują na ludzki organizm np. na wątrobę. Sam przyznam, że jak piję wino butelkowane i produkowane przemysłowo to nic mi po nim nie jest. Jednak w przypadku spożycia win domowych odczuwam pewne bule w brzuchu. Może jet to tak że przemysłowo wino jest poddawane jakiejś dodatkowej obróbce, a jeśli tak to jakiej? Czy może ktoś wie?

Tytuł: Re: zdrowe wino
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 10:00 
Ekspert
Ekspert

Po mojemu to przede wszystkim wina przemysłowe to wina gronowe (po innych sklepowych wyrobach winopodobnych to mozna mieć niezłe sensacje tez), więc pytanie czy Ty masz problemy po wszystkich winach domowych, czy tez tylko po tych z okreslonych owoców. Oczywiście technologia ma tez spory wpływ - np. przy fermentacji miazgi zawartośc metanolu moze być rózna w zalezności od temperatury fermentacji i dostepu powietrza. W domowych winach gronowych, czy tez winogronowych może wystepować sławetny antranilan metylu jesli materiałem były odmiany vitis labrusca lub jej krzyżówki. A antranilan może powodowac odczyny alergiczne.
Myslę, że zrobic w domu "zdrowe" wino mozna z powodzeniem :).

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 10:10 
czeladnik
czeladnik

Oczywiście wino gronowe jest robione z owoców , które są do tego stworzone i domowe wino gronowe jest w przypadku spożycia dalece mniej kłopotkiwe niż np. z czerwonej porzeczki ( w miom przypadku). Słyszałem, że podobno wina domowe mogą zawierać aldehydy lub substancje z tej grupy, które najlepsze dla zdrowia nie są. Moje pytanie dotyczy jakiegoś prostego sposobu poprawy wina na zdrowsze. Może istnieje jakaś substancja lub proces fizyczny, który powoduje poprawę wina?

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 10:20 
czeladnik
czeladnik

Wracając do dolegliwości to nie jest to tylko moja opinia ale i kilku innych osób odnosząca się do spożycia różnych win domowych (na szczęście nie tylko moich). Zazwyczaj jest to tak, że dolegliwości zaczynają się w parę minut po wypiciu lampki wina. Ponadto wydaje mi się że pod w/w względem wino z czasem leżakowania się poprawia.

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 10:39 
Ekspert
Ekspert

Podejrzewam ,że wszelkie sensacje żołądkowo-wątrobowe związane są z brakiem siarkowania moszczu. Jest to zabieg konieczny do zabicia dzikich drozdży , bakterii utleniających alkohol do aldehydów itp. "Chlubą" domowych winiarzy jest odstąpienie od tego procesu , bo kojarzone jest to z etykietką jabola , gdzie zawartość SO2 rzucała się w oczy :lol:

pozdrawiam

olmek

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 13:23 
przedszkolak
przedszkolak

Witam.
Robię winka już od wielu lat,ale nigdy jeszcze ich nie siarkowałem.Czasami były trochę "niestabilne",ale dawały się wypić.Teraz jako coraz bardziej świadomy "winogradnik" chcący robić wszystko tak jak trzeba,mam pytanie - ile i czego dodać do winka żeby zatrzymać fermentację.
Pozdrawiam
Mors

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 13:51 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]Podejrzewam ,że wszelkie sensacje żołądkowo-wątrobowe związane są z brakiem siarkowania moszczu. Jest to zabieg konieczny do zabicia dzikich drozdży , bakterii ...

Olmek, co Ty opowiadasz :?: :!: Jaki konieczny :cry: :evil:
Ach te fobie "dziko drożdżowe" i bakteryjne (nie tylko w winiarstwie) :!:

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 13:59 
Ekspert
Ekspert

To nie fobie, tak się robi metodą przemysłową. Wyobrazasz sobie oryks tysiace hektolitrów zmarnowanego wina, albo loterię , wyjdzie , albo nie wyjdzie :roll:

pozdrawiam

olmek

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 15:09 
Kiper
Kiper

[quote="piotrm"]Moje pytanie dotyczy jakiegoś prostego sposobu poprawy wina na zdrowsze. Może istnieje jakaś substancja lub proces fizyczny, który powoduje poprawę wina?

To ci odpowiem:
"Mikrooxydacja" :D :D
to coś takiego z pewnego filmu.
Pozd.
PP.

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 18:22 
[quote="olmek"]Podejrzewam ,że wszelkie sensacje żołądkowo-wątrobowe związane są z brakiem siarkowania moszczu. Jest to zabieg konieczny do zabicia dzikich drozdży , bakterii utleniających alkohol do aldehydów itp. "Chlubą" domowych winiarzy jest odstąpienie od tego procesu , bo kojarzone jest to z etykietką jabola , gdzie zawartość SO2 rzucała się w oczy :lol:

Skąd pewność, że szlachetne drożdze nie produkują aldehydów?

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 18:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="Anonymous"][quote="olmek"]Podejrzewam ,że wszelkie sensacje żołądkowo-wątrobowe związane są z brakiem siarkowania moszczu. Jest to zabieg konieczny do zabicia dzikich drozdży , bakterii utleniających alkohol do aldehydów itp. "Chlubą" domowych winiarzy jest odstąpienie od tego procesu , bo kojarzone jest to z etykietką jabola , gdzie zawartość SO2 rzucała się w oczy :lol:

Skąd pewność, że szlachetne drożdze nie produkują aldehydów?

To nie drozdże utleniają alkohole do aldehydów tylko bakterie tlenowe.

pozdrawiam

olmek

PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2005, 21:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="piotrm"]Słyszałem, że podobno wina domowe mogą zawierać aldehydy lub substancje z tej grupy, które najlepsze dla zdrowia nie są.

Nie są , nie są :lol: Syndrom dnia następnego :lol: , ale to kwestia fizjologii . Niezależnie od tego , czy napijesz się wina domowego czy jakiegokolwiek innego trunku będziesz musiał się pogodzić z obecnością aldehydu octowego w swoim organiźmie , przynajmiej przez kilka godzin :lol:

pozdrawiam

olmek

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 10:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"] W domowych winach gronowych, czy tez winogronowych może wystepować sławetny antranilan metylu jesli materiałem były odmiany vitis labrusca lub jej krzyżówki.

Labruski mają pomarańczowy zapach???? 8O
Janusz

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 11:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"][quote="DarekRz"] W domowych winach gronowych, czy tez winogronowych może wystepować sławetny antranilan metylu jesli materiałem były odmiany vitis labrusca lub jej krzyżówki.

Labruski mają pomarańczowy zapach???? 8O
Janusz

Pomarańczami pachnie octan oktylu :lol: , a antranilan metylu winogronami..tylko jaką odmianą :?: :? :lol:

pozdrawiam

olmek

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 11:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]
Pomarańczami pachnie octan oktylu :lol:

nie wykluczone....
Cytuj:
a antranilan metylu winogronami..tylko jaką odmianą :?: :? :lol:

Czyżby tu: http://www.biotechnologia.com.pl/?sectionID=38&show=163
sie mylili???
Napisane bowiem jest ( i w kilku innych miejscach też), że:
"Antranilan metylu jest jednym z ponad kilkuset składników zapachowych olejków eterycznych, takich jak: petitgrain (paragwajski i bigarade), gardeniowego, akacjowego, bergamotowego, oraz olejku i wody neroli. Związek charakteryzuje trwały zapach kwiatu pomarańczy."
Janusz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1