Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 03:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 07:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
witam - w tym sezonie będę próbował zrobić wino zgodnie ze sztuką- w tym celu nabyłem refraktometr, mam pytanie ile brixów powinien mieć sok żeby zrobić jakieś sensowne winko - bez dodatku cukru -o ile to możliwe bo jagód coraz mniej i może ptaki i owady zmusza mnie do wcześniejszych zbiorów-a i pogoda też się pogarsza...
na czerwone mam rondo i na białe biance, prosze o sensowną odpowiedź lub linka- bo szukałem a nie znalazłem :roll:
dziękuję

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 07:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Sensowne - czyli o mocy co najmniej 11%, wytrawne, bedziesz mógł zrobić z winogron wykazujących na refraktometrze średnio 21 Bx. Tylko, że cukier to nie wszystko. :?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 08:23 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
dzięki-wiem -od czegoś trzeba zacząć :D -kolejna sprawa kwasowość ale to można trochę poprawić-odkwasić węglanem...

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 10:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="aguniatarnow"]-kolejna sprawa kwasowość ale to można trochę poprawić-odkwasić węglanem...
Wolę szaptalizować, niż odkwaszać. I wiem, o czym mówię.
Popatrz tutaj i tutaj.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 12:21 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
czyli co nie obniżasz sztucznie kwasów tylko robisz wino do leżakowania na lata i liczysz że z biegiem czasu straci za dużą kwasowość-jeśli taka będzie?
p.s. ja pewnie też będę musiał szaptalizować

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 13:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3947
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="aguniatarnow"]...jagód coraz mniej i może ptaki i owady zmusza mnie do wcześniejszych zbiorów-a i pogoda też się pogarsza...
na czerwone mam rondo ....


Jeśli zrobisz wino z niecałkowicie dojrzałego Ronda to wino będzie do wylania. Sam tak miałem z Leonem. Lepiej zostaw ptakom.

Nie wiem co z tym Rondem :roll: Na niektórych krzewach drastycznie spadły kwasy przy niskim cukrze a pestki ciągle zielone. Co krzew to inne parametry. Najdziwniejsze, w tym samym czasie Regent ma dość wysoki cukier i ładnie brązowiejące pestki. W mojej ocenie, Rondo wykazuje brak stabilności w moim ogródku i pójdzie pod topór, nie wiem jeszcze, w tym roku czy w przyszłym.D

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 15:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="aguniatarnow"]czyli co nie obniżasz sztucznie kwasów tylko robisz wino do leżakowania na lata i liczysz że z biegiem czasu straci za dużą kwasowość-jeśli taka będzie?
W zeszłym roku miałem problem ze zbyt niska kwasowością na Regencie i Pinot Gris. Ze zbyt wysoką - na niczym, nawet na Pinot Noir.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 18:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 października 2006, 01:00
Posty: 257
Lokalizacja: Jarosław
[quote="DW"][quote="aguniatarnow"]...jagód coraz mniej i może ptaki i owady zmusza mnie do wcześniejszych zbiorów-a i pogoda też się pogarsza...
na czerwone mam rondo ....


Jeśli zrobisz wino z niecałkowicie dojrzałego Ronda to wino będzie do wylania. Sam tak miałem z Leonem. Lepiej zostaw ptakom.

Nie wiem co z tym Rondem :roll: Na niektórych krzewach drastycznie spadły kwasy przy niskim cukrze a pestki ciągle zielone. Co krzew to inne parametry. Najdziwniejsze, w tym samym czasie Regent ma dość wysoki cukier i ładnie brązowiejące pestki. W mojej ocenie, Rondo wykazuje brak stabilności w moim ogródku i pójdzie pod topór, nie wiem jeszcze, w tym roku czy w przyszłym.D

U mnie toporek na rondo w tym roku

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 19:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="DW"]

Jeśli zrobisz wino z niecałkowicie dojrzałego Ronda to wino będzie do wylania. Sam tak miałem z Leonem. Lepiej zostaw ptakom.


:( :? marnotrawstwo.
Trzeba robić w takiej sytuacji wyborny winiak :D

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 20:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
[quote="karolek44"][quote="DW"][quote="aguniatarnow"]...jagód coraz mniej i może ptaki i owady zmusza mnie do wcześniejszych zbiorów-a i pogoda też się pogarsza...
na czerwone mam rondo ....


Jeśli zrobisz wino z niecałkowicie dojrzałego Ronda to wino będzie do wylania. Sam tak miałem z Leonem. Lepiej zostaw ptakom.

Nie wiem co z tym Rondem :roll: Na niektórych krzewach drastycznie spadły kwasy przy niskim cukrze a pestki ciągle zielone. Co krzew to inne parametry. Najdziwniejsze, w tym samym czasie Regent ma dość wysoki cukier i ładnie brązowiejące pestki. W mojej ocenie, Rondo wykazuje brak stabilności w moim ogródku i pójdzie pod topór, nie wiem jeszcze, w tym roku czy w przyszłym.D

U mnie toporek na rondo w tym roku



A ile lat masz Rondo w uprawie :?:


Pozdrawiam Leszek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2008, 15:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Rondo zebrałem 26 sierpnia bez pomiaru cukru. Oparłem się na ocenie organoleptycznej. Jagody były bardzo słodkie z pestkami na pół zielonymi. Chciałem przetrzymać dłużej grona na krzewie, ale stwierdziłem, że spada kwasowość i stąd tak wczesny zbiór i bez pomocy szpaków. W ostatnich latach termin zbioru przypadał od 31.08-05.09. Wino już jest po pierwszym obciągu, prawie czyste, ciemno-rubinowe. Za dwa tygodnie powtórzę, dodam trochę piro i poczekam do końca roku.
Obrazek
Obrazek
Zdzisław


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2008, 16:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="gronkowiec"]Rondo zebrałem 26 sierpnia bez pomiaru cukru. Oparłem się na ocenie organoleptycznej. Jagody były bardzo słodkie z pestkami na pół zielonymi. Chciałem przetrzymać dłużej grona na krzewie, ale stwierdziłem, że spada kwasowość i stąd tak wczesny zbiór


To znaczy jaką miałeś zawartość kwasów, że przypiliło Cię tak bardzo ? :roll: U mnie w ubiegłym roku miesiac później (ok. 20 września) Rondo miało ich jeszcze zbyt wiele (ok. 10g/l).
Do tego jeszcze te zielone pestki , będzie wino trawą zajeżdżało :wink:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2008, 17:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Na zawartość kwasów nie odpowiem w liczbach. Przy moim prowadzeniu i obciążeniu krzewów właśnie kwasowość decyduje o terminie zbiorów, bo cukru nigdy w tej odmianie u mnie nie brakuje. Stwierdzam to po czterech latach uprawy. Podczas obciągu musiałem sprawdzić jak przebiegła fermentacja. Poziom kwasów jest odpowiedni, a jeszcze nie doszło do procesu malo. Jak co roku wino robię na dzikich drożdżach. Olmek - czy wino będzie zajeżdżało trawą, to musiałby ocenić ktoś inny.
Zdzisław


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2008, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Cukru nie mierzysz, kwasów nie miareczkujesz, mimo, że zbierasz 3-4 tygodnie wcześniej niż to robią inni, jesteś przekonany, że jest ok. Fermentujesz na dzikusach, nie dajesz bakterii i jesteś pewien, że za dwa tygodnie będzie już po fermentacji J-M, bo wtedy zamierzasz siarkować.
Podziwiam, też chciałbym mieć tyle intuicji i wyczucia :roll:

Dzisiaj mierzyłem swoje Rondo i ma 18,5 Bx i 10,2 g/l kwasów. Powisi jeszcze ze 2 tygodnie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2008, 20:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 12 lipca 2006, 01:00
Posty: 253
Lokalizacja: Konopiska k.Cz?stochowy
[quote="gronkowiec"]Przy moim prowadzeniu i obciążeniu krzewów właśnie kwasowość decyduje o terminie zbiorów, bo cukru nigdy w tej odmianie u mnie nie brakuje. Stwierdzam to po czterech latach uprawy.


To może zdradzisz w jaki sposób prowadzisz krzewy, w jakim rozstawie oraz jak je obciążasz?
U mnie winogrona dojrzewają mniej więcej w takich terminach jak jest podane w odmianach +/- jeden tydzień (3 rok obserwacji).

Pozdrawiam

Sławek

_________________
Tu mam posadzone krzaczki: 50 43' 37"N 19 00' 04"E 280 mnpm


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO