Dla podtrzymania wątku
"Waga musi mieć rozdzielczość conajmniej 0,1 g , zważywszy ,że do siarkowania moszczu stosuje się trochę mniejsze dawki K2S2O5 , 06-0,8 g / 10l. "
TO NAPISAŁ OLMEK (chyba znów źle wkleiłem cytat).
Olmek, na instrukcji obsługi pirosiarczynu potasu z Biowinu jest informacja, że do stabilizacji nastawu zalecają 1 g/ 3-5 litrów nastawu. To prawie trzy razy tyle co Ty napisałeś. Kto przesadził?
Zmiażdżone rondo w ilości 13 l potraktowałem w niedzielę (5 paźdz.) 2.4 ml piro (gdzieś przeczytałem, że w przybliżeniu 1 g piro ma objetość 0.8 ml - pomiar szacunkowy, przyznaję, ale przy braku dokładnej wagi labolatoryjnej rząd błedu chyba podobny). Przyznaję, że dawka duża, chodź w połowie zalecanego przedziału. Owoce niestety były kiepskiej jakości, ok. 25% wyrzuciełem z powodu pleśni.
Zaszczepiłem drożdze aktywne, niestety w niewielkiej ilości, bo miałem resztkę, a bałem się czekać ze względu na niska jakośc owoców. Czekam na dojrzenie MD od Zamojskich. Jeszcze nie wiem, czy fermantacja na aktywnych ruszyła. Czy taka "technologia" początku na niewielkiej ilości drozdży aktywnych a potem silna MD jet do przyjęcia?
|