Teraz jest środa, 7 maja 2025, 12:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 19:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 listopada 2006, 01:00
Posty: 25
Lokalizacja: Pielgrzymowice k/Krakowa
Dla podtrzymania wątku
"Waga musi mieć rozdzielczość conajmniej 0,1 g , zważywszy ,że do siarkowania moszczu stosuje się trochę mniejsze dawki K2S2O5 , 06-0,8 g / 10l. "
TO NAPISAŁ OLMEK (chyba znów źle wkleiłem cytat).

Olmek, na instrukcji obsługi pirosiarczynu potasu z Biowinu jest informacja, że do stabilizacji nastawu zalecają 1 g/ 3-5 litrów nastawu. To prawie trzy razy tyle co Ty napisałeś. Kto przesadził?
Zmiażdżone rondo w ilości 13 l potraktowałem w niedzielę (5 paźdz.) 2.4 ml piro (gdzieś przeczytałem, że w przybliżeniu 1 g piro ma objetość 0.8 ml - pomiar szacunkowy, przyznaję, ale przy braku dokładnej wagi labolatoryjnej rząd błedu chyba podobny). Przyznaję, że dawka duża, chodź w połowie zalecanego przedziału. Owoce niestety były kiepskiej jakości, ok. 25% wyrzuciełem z powodu pleśni.
Zaszczepiłem drożdze aktywne, niestety w niewielkiej ilości, bo miałem resztkę, a bałem się czekać ze względu na niska jakośc owoców. Czekam na dojrzenie MD od Zamojskich. Jeszcze nie wiem, czy fermantacja na aktywnych ruszyła. Czy taka "technologia" początku na niewielkiej ilości drozdży aktywnych a potem silna MD jet do przyjęcia?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 19:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="arkp"]


Olmek, na instrukcji obsługi pirosiarczynu potasu z Biowinu jest informacja, że do stabilizacji nastawu zalecają 1 g/ 3-5 litrów nastawu. To prawie trzy razy tyle co Ty napisałeś. Kto przesadził?


Biowin przesadził i to celowo, chce przecie mieć cholernie wysoką sprzedaż :cry:

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 20:33 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 listopada 2006, 01:00
Posty: 25
Lokalizacja: Pielgrzymowice k/Krakowa
Myślisz, że nastaw może nie ruszyć? Pozwę ich do sądu. To jest mój pierwszy nastaw z winogron, wcześniej były tylko porzeczki i rodzynki. Przy cukrze 17 Brix i kwasie 7.5 planowałem dosypać trochę cukru z nadziają na pijalne wino.
Jak nie ruszy to go powietrzę.
Czy dadawanie cukru musi być w formie syropu, czy mozna sypać czysty cukier do wiadra często mieszając - planuję do niedzieli fermentować w miazdze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 20:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3946
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="arkp"]Myślisz, że nastaw może nie ruszyć? Pozwę ich do sądu. To jest mój pierwszy nastaw z winogron, wcześniej były tylko porzeczki i rodzynki. Przy cukrze 17 Brix i kwasie 7.5 planowałem dosypać trochę cukru z nadziają na pijalne wino.
Jak nie ruszy to go powietrzę.
Czy dadawanie cukru musi być w formie syropu, czy mozna sypać czysty cukier do wiadra często mieszając - planuję do niedzieli fermentować w miazdze.


Po cukrze wino śmierdzi spirytusem

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 20:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 listopada 2006, 01:00
Posty: 25
Lokalizacja: Pielgrzymowice k/Krakowa
Ale dosłodzić trochę muszę. Przy wskazaniach 17 w moszczu, po odjęciu niecukrów zostaje ok. 150 g/l. To ile z tego wyjdzie? 8-9 %, a praktycznie pewnie ok. 7.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 21:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="DW"]
Po cukrze wino śmierdzi spirytusem


8O

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2008, 21:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
[quote="DW"]
Po cukrze wino śmierdzi ...
burakami :lol:

Pozdrawiam
Rafał

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 października 2008, 18:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 11 listopada 2006, 01:00
Posty: 25
Lokalizacja: Pielgrzymowice k/Krakowa
dziś w południe sprawdziłem nastaw i muszę stwierdzić, że ładnie ruszył. Mimo tak dużej dawki piro. Zastosowałem drożdże o symbolu G995.
Z tego wniosek, że do stabilizacji nastawu, jeżeli owoce były kiepskiej jakości można użyć zalecanej przez Biowin dawki.
Co do zapachu spirytusu po dodaniu cukru, to chyba DW przesadzasz. Do robionych win z porzeczek dodawałem sporo cukru, ale zapachu spirytusu nie odnalazłem w nich.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO