Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 14:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 07:03 
Kiper
Kiper

[quote="DarekRz"][quote="aguniatarnow"][quote="DarekRz"]Zmierz kwasy.

już mam świeże wyniki i nie tylko rondo więc zapytam o wszystkie przerobówki:
Seywal Blanc 17,5 Brx kwas 8,5 g/l - moze jeszcze powisieć - tylko jedno grono nadgnite,
Rondo 17,3 brx, kwas 7g/l,
Aurora 17,2 Brx, kwas 5g/l, - stan gron najgorszy bo była najmniej chroniona -muszę jutro zebrać!
Bianca 17,2 Brx, kwas 8,5 g/l - stan dobry , pojedyncze jagody wypadają- moze jeszce powisieć,
no i teraz wracam do pytania zbierać czy nie zbierać i jakie wino z tego robić?
Ja na twoim miejscu zostawilbym Seyvala i Biancę do uzyskania kwasowości 7-7,5 g/l. Aurorę zebralbym, zrobil miazge,wycisnąl moszcz i mocno zasiarkował (25 g pirosiarczynu na hl [100l]). Potem poddal sedymentacji i spróbowałbym wymrozić oczyszczony moszcz partiami (10 l wiaderko z pkrywką do zamrażarki na 6 g i wybrać lodową kaszę sitkiem) - zageściloby to moszcz dając większy cukier i kwasy. Po zafermentowaniu - w trakcie pewnie dodałbym moszczu z Bianki. Seyvala raczej fermentowalbym oddzielnie.
Natomiast Rondo bezwzględnie zebrałbym jak najszybciej, gdy tylko nie bedzie padać - może w sobotę. Kwasy masz na dolnej granicy, cukier - trudno - dodasz buraczanego.
bardzo dziękuję Darek za podpowiedź, aurory mam właściwie ilości eksperymentalne - ale zrobię jak radzisz, Rondo zbiorę dziś a reszta jeszcze powisi
:D pozdrawiam
p.s. a dalej krok po kroku w.g. twoich rad z forum domowych winiarzy :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 23:02 
przedszkolak
przedszkolak

a ja mam pytanie odnośnie kolorów(wiem,że się o nich nie dyskutuje :) ) przy miareczkowaniu kwasów.Kupiłem w Obi zestaw Biowinu(ma to ktoś?)i wykonałem dziś pomiary ,ich wyniki zastanowiły mnie czy dobrze miareczkuję?W instrukcji jest opis ,że barwa ma się zmienić poprzez zieloną do niebieskiej; u mnie np. Sibera cukier 14,5 Brix(refraktometr) a kwasy........zielona trwała barwa pojawiła się przy około 12g/l ale nalewając dalej do 22 nie zauważyłem zdecydowanej zmiany barwy i nie wiem czy trzeba było lać dalej czy mam problemy z oczami,czy ten Biowin jest do bani.Według tego ustrojstwa moje Rondo ma co najmniej 16g/l kwasów,przy cukrze 16 Brix,czerwonych szypułkach i dość mocno (jak na Rondo) brązowych pestkach???.
Co może być przyczyną takich wyników bo wydaje mi się,że nie są prawdziwe?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 05:47 
Ekspert
Ekspert

Najważniejsza jest ta skokowa zmiana barwy. Kropla, która nie zmienia już barwy jest już o jedną kroplą za dużo ;-) niezależnie czy jest to barwa zielona, zielono-niebieska czy niebieska. To co jest opisane w ulotce dotyczy miareczkowania mocny kwas + mocna zasada, przy miareczkowaniu moszczu/wina mamy słabe kwasy i mnóstwo "zakłócaczy" więc barwa może odbiegać od idealnej i dla każdej próbki może być nieco inna. Po 2-3 krotnym zmiareczkowaniu tej samej próbki powinieneś bez problemu wyczuć ten moment.
Ja nie mam zestawu biowinu - wykonuję klasyczne miareczkowanie biuretą, ale raczej nie może być inaczej. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 06:50 
Ekspert
Ekspert

Probowalem ten Biowin i tak jak pisze Misza - ważna jest pierwsza trwała zmiana barwy. Jak doprowadzilismy (testowaliśmy kilka "kwasomierzy") probke do barwy jaką podaje instrukcja (wino białe) czyli do błękitnej wyszło ponad 20 g/l przy pH 9,1 (sprawdzane pH metrem 0,01 pH). Sam test - jak test, taki sam jak inne, tylko instrukcja do bani.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 07:27 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Widziałem zestawy Biowinu, w których wyraźnie oszczędzano BBT - tak bladziutkie były te roztwory, że nie bardzo sobie wyobrażam, jak można w ogóle zauważyć zmianę barwy w czerwonym moszczu czy winie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 13:12 
przedszkolak
przedszkolak

to doradźcie gdzie kupić chemię do pomiaru kwasów i siarki?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 13:17 
Kiper
Kiper

do siarki to kup wage z dokładnością 1g, a ja wszystko do pomiarów i wytwazrania wina kupiłem w
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=199

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 13:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguniatarnow"]do siarki to kup wage z dokładnością 1g

Jeżeli do zważenia siarki przeznaczonej do zmielenia na Siarkol , to pewnie sie przyda :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2008, 08:24 
Kiper
Kiper

nie rozumiem- :wink: - jak mam moszczu 10l i chcę dać pirosiarczanu potasu 1g to waga jest potrzebna czyż nie Olmek, widocznie potrzeba ci to kawa na ławe wyłożyć :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2008, 09:05 
Kiper
Kiper

Olmekowi chodzilo o to, ze ta waga ma zbyt mala dokladnosc. Dokladnosc 0,1g by sie przydala do "domowych" ilosci wina.
Lepiej tez jednak na wszelki wypadek :wink: uzywac pirosiarczynu potasu...

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2008, 11:26 
Kiper
Kiper

nie przesadzaj -to co będziesz robił 1l nastaw wina? a z piro nie bądźmy tacy papiescy -każdy wie o co biega :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2008, 12:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguniatarnow"]nie rozumiem- :wink: - jak mam moszczu 10l i chcę dać pirosiarczanu potasu 1g to waga jest potrzebna czyż nie Olmek, widocznie potrzeba ci to kawa na ławe wyłożyć :roll:

Weź pod uwagę to ,że każda waga , niezależnie od zakresu i dokładności ma błąd pomiaru +- 1 dla ostatniej cyfry. Stosując wagę o rozdzielczości 1g , chcąc odważyć 1g musisz się liczyć z bardzo dużym błędem. Waga musi mieć rozdzielczość conajmniej 0,1 g , zważywszy ,że do siarkowania moszczu stosuje się trochę mniejsze dawki K2S2O5 , 06-0,8 g / 10l.
Niestety trzeba mi było wyłożyc kawę na ławę , ponieważ zaproponowałeś wagę do siarki , teraz już wiem ,że miałeś na myśli pirosiarczyn potasu, a to jakby nie to samo. W zasadzie karlik poszukiwał czegoś do pomiaru siarki , jak moge się domyślać chodziło o zestaw do oznaczania wolnego SO2 :roll: Tylko po co się domyślać , jak można napisać wprost.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 11:19 
Kiper
Kiper

widże że temat umarł - no ale nie dziwię się że ludzie boją się pisać żeby czasem taki olmek się nie przyczepił :roll:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 12:58 
Ekspert
Ekspert

Temat nie umarł - czeka, wszak temat to "zbior jagod do wyrobu wina" - no a teraz nikt nie zbiera - wszyscy czekają na słoneczko (w styczniu podobno ma byc ładnie :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 października 2008, 13:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguniatarnow"]widże że temat umarł - no ale nie dziwię się że ludzie boją się pisać żeby czasem taki olmek się nie przyczepił :roll:

No proszę , wyjaśniłem , dlaczego waga o rozdzielczości 1g nie nadaje się do odważenia odpowiedniej dawki pirosiarczynu potasu ( dla małych nastawów) i zostałem oskarżony o czepialstwo :evil: Prawidłowe nazywanie związków chemicznych również Koledze agunitarnow nie odpowiada , dla niego siarka, to wszystkie związki zawierające siarkę.
Zdaje się ,że miał już miejsce przypadek opryskania krzewów roztworem NaOH zamiast NaHCO3 , bo przecież i jedno i drugie to potocznie soda , niestety jedna kaustyczna , druga oczyszczona.
@ aguniatarnow W związku z powyższym wypraszam sobie tego rodzaju uwagi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1