Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 22:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 19:02 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"]No chłopaki widzę, że mogę za wami refraktometr nosić :lol:

Witam.

A po co teraz refraktometr nosić jak pada już tydzień i więcej wody w winogronach niż cukru, następny tydzień jak pan Zalewski obiecuje też będzie podobny. Proponuję poczekać z tym noszeniem refraktometru.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 19:34 
Kiper
Kiper

[quote="DW"][quote="micki64"] U mnie na dodatek jeszcze "ciapie i ciapie" i myślę, że nie uda mi się w tym roku zrobić dobrego wina. Kiepskie może wyjdzie, ale to też zależy od dalszego przebiegu pogody, a raczej niepogody :twisted:

Jakbyś nie przeciążył Ronda to już dawno zebrałbyś go przy dobrych parametrach.D

Danielu masz sporo doświadczenia, a takie bzdury wypisujesz :cry:
Spytaj lepiej czy ktoś, nawet w lubuskiem, zebrał już Rondo czy Regenta, może pojedyńcze grona z krzewów 2-letnich.

Ja w ubiegłym roku owoce z takich krzewów zebrałem 3 września /22 Bx, 7 g/l/, a wino z nich można było próbować na III KWP w Jaśle :wink:

No, ale był to diametralnie inny rok.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 19:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"][quote="DW"][quote="micki64"] U mnie na dodatek jeszcze "ciapie i ciapie" i myślę, że nie uda mi się w tym roku zrobić dobrego wina. Kiepskie może wyjdzie, ale to też zależy od dalszego przebiegu pogody, a raczej niepogody :twisted:

Jakbyś nie przeciążył Ronda to już dawno zebrałbyś go przy dobrych parametrach.D

Danielu masz sporo doświadczenia, a takie bzdury wypisujesz :cry:

Moje doświadczenie mówi, że wszyscy (?) przeciążają Rondo bo jest bardzo plenne. Jeśli jest dobry rok to przeciążone krzewy mają opóźnienie dojrzewania o jakieś 2-3 tygodnie. Jeśli zły, nie ma najmniejszych szans na dobry cukier. D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 20:00 
Kiper
Kiper

Ten rok jest tak fatalny, że nawet na krzewach młodych gdzie są 2-4 grona cukier wynosi 17,7 Bx . Natomiast swoje 3-letnie Rondo obciążyłem 20 gronami /10 łóz po dwa grona/ i chyba nie jest to za wiele. Obciąża tak krzewy Jeż pod Suwałkami, a wina ponoć robi zacne
:roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 20:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"]Ten rok jest tak fatalny, że nawet na krzewach młodych gdzie są 2-4 grona cukier wynosi 17,7 Bx . Natomiast swoje 3-letnie Rondo obciążyłem 20 gronami /10 łóz po dwa grona/ i chyba nie jest to za wiele. Obciąża tak krzewy Jeż pod Suwałkami, a wina ponoć robi zacne

Zostawiłeś 4-5 kg owoców na 3-latku, na odmianie winnej, i uważasz, że jest ok ?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 20:07 
Kiper
Kiper

[quote="micki64"]Ten rok jest tak fatalny, że nawet na krzewach młodych gdzie są 2-4 grona cukier wynosi 17,7 Bx . Natomiast swoje 3-letnie Rondo obciążyłem 20 gronami /10 łóz po dwa grona/ i chyba nie jest to za wiele. Obciąża tak krzewy Jeż pod Suwałkami, a wina ponoć robi zacne

Może i się nie znam ale przy średniej masie grona wyjdzie ok. 3 kg z krzewu - moim skromnym zdaniem za dużo.

Pozdrawiam
Rafał

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 20:08 
Kiper
Kiper

[quote="DW"][quote="micki64"]Ten rok jest tak fatalny, że nawet na krzewach młodych gdzie są 2-4 grona cukier wynosi 17,7 Bx . Natomiast swoje 3-letnie Rondo obciążyłem 20 gronami /10 łóz po dwa grona/ i chyba nie jest to za wiele. Obciąża tak krzewy Jeż pod Suwałkami, a wina ponoć robi zacne

Zostawiłeś 4-5 kg owoców na 3-latku, na odmianie winnej, i uważasz, że jest ok ?

A jak Ty to wyliczyłeś?
Bo ja liczę tak: 20 gron x 150 g = 3 kg :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 20:09 
Kiper
Kiper

Daniel był szybszy, he, he.
I tak uważam, że powinno być w granicach 1,5 kg/krzew, ale może niech wypowie się Jeż :roll:

Pozdrawiam
Rafał

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 20:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="micki64"][quote="DW"][quote="micki64"]Ten rok jest tak fatalny, że nawet na krzewach młodych gdzie są 2-4 grona cukier wynosi 17,7 Bx . Natomiast swoje 3-letnie Rondo obciążyłem 20 gronami /10 łóz po dwa grona/ i chyba nie jest to za wiele. Obciąża tak krzewy Jeż pod Suwałkami, a wina ponoć robi zacne

A jak Ty to wyliczyłeś?
Bo ja liczę tak: 20 gron x 150 g = 3 kg :wink:

Widocznie z powodu przeciążenia masz mniejsze grona

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 08:43 
Kiper
Kiper

Mam sześcioletnie krzewy Ronda. Od trzech z jednego krzewu uzyskuję plon 1,5 - 2 kg przy 8 gronach, a selekcję kwiatostanów przeprowadzam przed kwitnieniem.
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 września 2008, 23:25 
mistrz
mistrz

Z mojego ronda posadzonego w 2006 na wiosnę w tym roku a dokładnie 15 września zebrałem 13 gron. Waga około 2,2 kg. A tu ktoś pisze że robi selekcje przed kwitnieniem na sześciolatku i ma tylko 8 gron. No to musi mieć te grona duże i b. słodkie i chyba szybciej dojrzeją. Te które zerwałem miały 18 Blg cukru. Odjąć niecukry -4 to w sumie 14. Prowadzę fermentacje moszczu w pojemniku. Przez 2 dni nic nie dodawałem poza piro i drożdżami szlachetnymi. Dzisiaj dodałem trochę syropu. Fermentacja przebiega ok. Dalej już nie piszę. Bo może zagłębiam się w temat niekoniecznie z tytułem postu.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 00:40 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj zrobiłem pomiary cukru Ronda i wyglądało to tak:

Krzewy pięcioletnie obciążone 12-14 gronami (ca 2,5 kg) - 19 Blg (bez poprawki)
Krzewy czteroletnie obiciążone 6-8 gronami (ca 1,5kg) - naciągane 20 Blg (bez poprawki)
W obydwu przypadkach pestki w 80% zielone.
Różnica w zawartości cukru w zależności od obciążenia (w granicach rozsądku) prawie żadna.
Winny jest przebieg pogody i tyle.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 07:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Dzisiaj zrobiłem pomiary cukru Ronda i wyglądało to tak:

Krzewy pięcioletnie obciążone 12-14 gronami (ca 2,5 kg) - 19 Blg (bez poprawki)
Krzewy czteroletnie obiciążone 6-8 gronami (ca 1,5kg) - naciągane 20 Blg (bez poprawki)
W obydwu przypadkach pestki w 80% zielone.
Różnica w zawartości cukru w zależności od obciążenia (w granicach rozsądku) prawie żadna.
Winny jest przebieg pogody i tyle.

Kuba, to jest bardzo dobry przykład na właściwe postępowanie. Krzewy masz obciążone zależnie od ich wieku i naprawdę nie można o nich powiedzieć, że są przeciążone. Nabierają cukru zgodnie ze swoją naturą i w zależności od pogody . Idą równo.

Byłoby najlepiej dla micki64 gdyby zmierzył u siebie cukier i porównał wyniki. Dodatkowo trzeba by uwzględnić, że Mława i Opole Lubelskie to jednak różne szerokości geograficzne a to ma wpływ zarówno na wielkość gron jak i tempo nabierania cukru.

Popatrzyłbym także na kwasy. W przypadku przeciążenia jest taka zasada: kwasy spadły - cukier nie dociągnął.

Daniel

PS. Ciekawa jest statystyka odnośnie wielkości gron.

Gronkowiec: krzewy 6-letnie, 8 gron, waga grona 187 g – 250 g, średnio 218,5 g;
Winogrodniczek: krzewy 3-letnie, 13 gron, waga grona 169 g;
Olmek: krzewy 4-letnie, 6-8 gron, waga grona 187 g – 250 g, średnio 218,5 g;
Olmek: krzewy 5-letnie, 12-14 gron, waga grona 178 g – 208 g, średnio 193 g

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 16:01 
Kiper
Kiper

Mój serdeczny kolega Ziko zadał mi dobre pytanie, które uważam za warte postawienia na forum. Pytanie właściwie jest skierowane do uprawiających odm. Riesling, Cabernet, Traminer i innych późnych vinifer. Na jakim poziomie będą kwasy i cukier do zbiorów ? Od siebie dodam. Czy mogą w tym roku z tych odmian powstać przynajmniej wina pijalne ? Czy odkwaszanie moszczu i szaptalizacja nie przekroczy granic przyzwoitości ?
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2008, 19:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Mój serdeczny kolega Ziko zadał mi dobre pytanie, które uważam za warte postawienia na forum. Pytanie właściwie jest skierowane do uprawiających odm. Riesling, Cabernet, Traminer i innych późnych vinifer. Na jakim poziomie będą kwasy i cukier do zbiorów ? Od siebie dodam. Czy mogą w tym roku z tych odmian powstać przynajmniej wina pijalne ? Czy odkwaszanie moszczu i szaptalizacja nie przekroczy granic przyzwoitości ?
Zdzisław

Zdzisławie, pytania są nieco złośliwe. Jeśli pogoda diametralnie się nie poprawi a na początku października przyjdą przymrozki, to nie tylko wyznawcy uprawy Cabernet Sauvignon "pójdą z torbami". Taka pogoda we wrześniu to stan klęski żywiołowej w winnicach i dotyczy nas wszystkich. D

PS. Ciekawi mnie (bez złośliwości) aktualny stan zdrowotności gron na Pinot Noir. Teoretycznie powinny zostać zniszczone przez szarą pleśń, czy to prawda ? D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1